Katolikus Karitász Gödöllőn: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” (Mt. 9: 35-38)

Gödöllőn régóta működik olyan humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat különböző segélyprogramok és akciók útján. Az elmúlt évben új lendületet kapott ez a munka, ami által a hiányt szenvedő lakosoknak személyes jelenléttel, vagy más szociális tevékenységekkel vannak segítségükre.

A rászorulók számára nyújtott karitatív munka dandárja a rendszerváltozás óta eltelt több, mint harminc év alatt elsősorban Máthé László képviselő, a Gödöllői Szentháromság Plébánia egykori gondnoka által végzett önkéntes szolgálatán alapult. Erre a több évtizedes munkára építve, 2021 őszén a plébánián újjáalakult a Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoport, amely tagjai a korábbi évekhez hasonlóan, elsősorban a Gödöllőn élő rászoruló embertársaink megtalálását és támogatását célozták meg, de a feladatokat és a munka elvégzéséhez szükséges erőforrásokat már másképp szervezik és képzelik el.

Az eredeti célok elérése egy teljesen új struktúrában valósul meg. A személyes és önkéntes szolgálat egy fiatalos, új lendületet kapott, így a már 20-25 fős aktivistát számláló csapat, 4 fő operatív vezetővel, közel 25-30 családnak és idős embertársunknak nyújt támogatást. Köztük van olyan kárpátaljai menekült család is, akiket helyben segítettek, de hazatérve sem szűnt meg az aktív kapcsolat. Az önkéntes aktivisták sokrétű tevékenységei között szerepel a bevásárlások lebonyolítása, kerti munkában való részvétel, közüzemi számlák áttekintése, lelki támogatás nyújtása, de legtöbb esetben a személyes jelenlét, a meghallgatás és a meghitt beszélgetések szolgálják az igazi értéket.

Bizonyára mindannyian ismerünk olyan családokat és idős embereket, akik segítségre szorulnak. Sőt a mai gazdasági és társadalmi kihívások közepette, sajnos egyre többen kerülnek nehéz vagy kilátástalan helyzetbe. Az állami szociális ellátó rendszerek mellett, valamint azt kiegészítve egyre inkább felértékelődik az egyén és az adott helyi közösségek önkéntes munkája, mely egyfajta biztonsági hálóként szolgálhat a hátrányos helyzetű vagy bajba jutott családoknak és idős embertársainknak. Felvetődik a kérdés: odafordulok-e hozzájuk, felajánlom-e segítségem, vagy legalább meghallgatom-e őket?

Természetesen a rászorulók megismerése és segítése mellett az adományozói oldal is fontos a karitász hatékony és eredményes működésében. Örömteli, hogy a központi támogatások mellett, a Palota-kert 4. szám alatt újra megnyílt Adományponton minden szerdán 10-15 óra között fogadják nem csak a rászorulókat, hanem az adományozni szándékozókat is. Mindezeken felül, valamint a helyi társadalmi szerepvállalás keretein belül további vállalkozások aktív és támogató részvételére is számítana a Karitász csoport, akik által a segítség magában foglalhatja nem csak az adományok felajánlását, hanem esetleges munkahelyek biztosítását is.

A legfontosabb azonban, hogy a Karitász csoportnak legyen információja a rászorulókról és bajba jutottakról. A szervezet ebben is kéri a lakosság segítségét, hogy a nehéz helyzetben lévő családok és idősek a látókörükbe kerülhessenek, akiket az aktivisták felkereshetnek, megismerhetik a problémáikat, és így elindulhat a valódi segítségnyújtás. Hiszen fontos, hogy a rászoruló is azt kaphassa, amire tényleg szüksége van.

Természetesen az önzetlen karitatív munka nem a személyek és családok életének gyökeres megreformálására szolgál, hisz ez mindenki saját egyéni döntésén alapul. Sokkal inkább segítő kezet próbálnak nyújtani és védőhálót biztosítani azok számára, akik erre rászorulnak. Az adventi időszak kiváló lehetőséget ad arra, hogy nehéz helyzetben lévő embertársaink mellé álljunk és lelki támaszként szolgáljunk nekik.

Ha bárki szeretne a helyi karitász munkájába önkéntesen csatlakozni, adományokat felajánlani, rászorulókat megismertetni a szervezettel, a Szentháromság Plébánián (www.szentharomsagtemplom.hu), a misék után keresse a Gödöllői Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoport önkénteseit, vagy irodai időben a Plébániahivatalban, illetve a városi Adomány ponton szintén kaphat személyesen tájékoztatást.

A közösség Kalkuttai Szent Teréz anya missziós mondatát választotta mottójául: „Jézust szolgálni a szegényekben”, ahogy Assisi Szent Ferenc is átérezte a küldetés értékét: „amikor adunk, akkor kapunk is”.

SZG