/

A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletet

Az országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE - Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.

Az elmúlt időszakban az egyetem és a sportegyesület komoly célkitűzéseket fogalmazott meg a térségi sportélet fejlesztésével kapcsolatban, melynek alappilléreként indulhatott el 2022 szeptemberében a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola MATE-GEAC Sportosztálya.

Az együttműködés lényege, hogy az egyesület edzői, sportoktatói hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztálynak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. Az atlétikaedzéseket az e célból felújított MATE Atlétikai Centrumban és az egyetem vagy az iskola sportcsarnokában, az úszás- és vízilabdaórákat pedig a Gödöllői Városi és Térségi Uszodában tartják, olimpikon és kiemelt utánpótlás edzők támogatásával.

Az országosan egyedülálló kezdeményezés keretében tehát az iskola és a sportegyesület közösen biztosítja a testnevelés tantárgy emelt szintű oktatását, a tanulók tehetsége szerinti maximális eredmény elérésének lehetőségét, a megfelelő sportágválasztást és a magas szintű test-kulturális műveltség elérését. 

Ehhez természetesen figyelembe veszik a nebulók személyes érdekeit, adottságait, a sportág utánpótlás-nevelési célkitűzéseit és a hatályos jogszabályokat is.

„A most kötött együttműködés maximálisan illeszkedik elképzeléseinkhez, hiszen az új osztályban kiemelten kezeljük a tanulók kettős életpályamodelljének lehetséges megvalósulását is. Ennek keretében a gyerekeket már az általános iskolában bevonjuk az egyetemi sportéletbe, többek között azzal, hogy a MATE-GEAC szakedzői részt vesznek a sportéletük alakításában, fejlesztésében, ezen kívül pedig az egyetem működtetésében lévő sportlétesítményeket is a gyermekek rendelkezésére bocsátjuk. Ennek a távlati célja az, hogy a legtehetségesebb diákok a későbbiekben minél több esetben válasszák a MATE-GEAC színeiben megvalósuló élsportolói tevékenységet, majd a MATE képzéseit” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és a MATE-GEAC elnöke.

Körmendy Katalin, a MATE-GEAC atlétika szakosztály és a Magyar Atlétika Szövetség kiemelt utánpótlás edzője az együttműködés kapcsán hangsúlyozta, hogy az órákat világversenyeken, felnőtt Európa-bajnokságokon sikerrel részt vett sportolók is segítik. Mindez egy rendkívüli plusz élményt ad a gyerekeknek, hiszen láthatják, hogy hová lehet eljutni és nemcsak a tévéből ismerhetik meg a válogatott sportolókat, hanem személyesen is találkozhatnak velük, ezáltal élő kapcsolat alakulhat ki közöttük. 

Albertné Tóth Katalin, a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy az együttműködésnek köszönhetően a diákok izgalmasabb órákat, nagyobb kihívásokat kaphatnak, ezzel együtt pedig kiteljesedhet az iskola sportélete is. Az edzőtáborok és versenyek alatt egyébként folyamatosan, akár elektronikus tananyagokkal is biztosítják a tanulási feltételeket a sportoló tanulóknak, szükség esetén pedig menedzselik a felzárkóztatásukat.

A vállalások felmenő rendszerben folytatódnak, azaz 2025 szeptemberétől már minden alsós évfolyamban hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztályoknak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. Mindeközben folyamatosan segítik a sportoló tanulók pályaorientációját, mind a civil, mind pedig a sportpályafutás tekintetében.