/

Október első vasárnapja a jótékonyság napja volt Gödöllőn

Akik október 2-án kilátogattak a Táncsics Mihály úti Szűcs Lajos Sportcentrumba, azok megélhették az öröm, a jókedv, az összefogás és összetartozás, a barátság, az önzetlenség és a jótékonyság érzését.

Soha nem látott rekordmagas csapat- és látogatói létszám mellett került megrendezésre immáron negyedik alkalommal az a jótékonysági focitorna, amit egy civil baráti közösség szervezett a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület támogatásával. A kedvezményezett idén is a több mint 450 gyermeket foglalkoztató, ezzel az ország legnagyobbjának számító, gödöllői 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat volt. Gödöllő egyik patinás és emblematikus épülete, az egykor szebb napokat látott Bezsilla-villa tavaly került a cserkészek üzemeltetésébe. A felújításra szoruló új otthonon sok a tennivaló, és az idei támogatással a Bauhaus stílusban épült ház lakói a sérült födémet tudják megerősíteni.

A pályákon reggeltől estig 47 amatőr focicsapat mérte össze a tudását hét korosztályban, miközben a legkisebb gyermekeket arcfestés várta, de Varga Attila Európa mester kőszobrász helyszíni látvány kőfaragását is megcsodálhatta mindenki, aki egy gyönyörű kőkeresztet készített a cserkészotthon falára. A sport nem csak a zöld gyepen volt jelen, hiszen az interneten is értékes sportrelikviák kerültek kalapács alá. Már a helyszínen komoly adomány gyűlt össze a nevezési díjakból, és a kilátogató, jószándékú emberek anyagi támogatásaiból, ami a nap végére az egy millió forintot is meghaladta. Végül a számos sportrelikvia internetes licitálását követően összességében 1 millió 468 ezer forintos támogatásban részesültek a cserkészek. A szervezők és a cserkészek is hálásak, és köszönik minden egyes személy, szervezet vagy cég felajánlását a nemes ügy érdekében.

A sportnapnak „Egy közülünk” vendégei is voltak: a gödöllői Kovács Mátyás, U21 válogatott labdarúgó, a szintén gödöllői Bútor Anna és Kristóf Dóra, strandröplabda országos bajnokok, de kilátogatott Gémesi Csanád, többszörös Európa-bajnok és olimpiai- illetve világbajnoki bronzérmes kardvívó is, aki szintén a város szülöttje. Simics Judit Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, illetve Kopeczky Lajos nyugalmazott sportújságíró és riporter is megtisztelte jelenlétével az eseményt, előbbinek születésnapja alkalmából egy tortával is kedveskedtek a szervezők. A Török Ignác Gimnázium jóvoltából egy Nagy Dániel – egykori gödöllői nevelésű és magyar válogatott labdarúgó -által aláírt focilabda is árverésre került, amit minden vendég ellátott a kézjegyével.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára is a helyszínen rúgta a labdát a felnőtt hölgyek között. Zsófia így értékelte a sportnapot: „Azért is érdemel minden évben különös figyelmet ez a rendezvény, mert nem csak a mozgást népszerűsíti, hanem mindeközben kiáll fontos ügyek mellett. Ráadásul az önkéntes munkát és az értékalapon működő közösségeket szintén támogatja. Ezek egyébként mind szerepelnek a fiatalokért felelős szakterület legfontosabb ügyei között.

A IV. Jótékonysági Sportnap az Ifjúságért rendezvény címéhez méltóan a sportról, a nagybetűs FOCI-ról, az ifjúságról és a jótékonyságról szólt, mindezt úgy, hogy nemcsak az időjárás volt ragyogó, hanem a kilátogatók arca is. Emlékként pedig megmaradnak a mosolyok, a lendület, a fiatalság, az önzetlenség, az összefogás, a közösség és a foci!