Céklakrémleves

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől

A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk, lábosba helyezzük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.

Botmixerrel összepürésítjük, miközben a levest tejjel és vajjal lágyítjuk, hígítjuk. Ezután passzírozzuk át egy apró szemű szűrőn! Újra felforralva tejszínnel dúsítjuk és kevés vízben kikevert kukoricakeményítővel sűríthetjük ízlés szerint. Cukorral, sóval fűszerezzük, esetleg kevés köménnyel vagy tormával is fantasztikus ízt ad.

Levesbetétként akár sült csirkemellel vagy apró kockákra vágott mozzarellával, akár párolt céklával is adhatjuk ételkülönlegességünket. 

Hozzávalók

3 kg cékla | 2 dl tejszín | 125 dkg teavaj | 1,5 dl tej