Fiatal tehetségeink

Rovatunkban a Kirchhofer SE tájékozódási futóját mutatjuk be, aki idén nyáron kvalifikálta magát másodszor az Európa-bajnokságra, ahol szintén előkelő helyezést ért el. A 17 éves Kiss Kamilla nem akármilyen képességeket igénylő sportágban ér el egyre szebb eredményeket.

A fiatal sportoló már fel sem tudja idézni pontosan, hogy mikortól kezdett el sportolni. Már 2012-ben indult tájfutó versenyeken, akkor még csak hobbiként. 2014 szeptemberében fordult komolyra a dolog, amikor a gödöllői csapat legfiatalabb tagjaként csatlakozott versenyzőként a tájékozódási futók családjához. Kezdetben még ráadásul párhuzamban úszott is három évig, de végérvényesen a szilárd talaj mellett tette le a voksát a medence helyett.

„Nem volt tudatos választás, hogy tájékozódási futó legyek. Apukám (ifj. Kiss György, a Gödöllői Kirchhofer József Sportegyesület Tájékozódási Futás Szakosztályának vezetője – a szerk.) révén kerültem közel a sportághoz, ő vont be a tájfutásba. Kezdetben csak elkísértem őt a versenyekre, később viszont már én is indultam. Néha felmerült más sportlehetőség is, de egyik sem tetszett annyira soha, mint a tájfutás. Szép lassan alakult ki bennem, hogy nem szeretnék mást csinálni, mert nagyon élveztem. Fokozatosan léptem egyre magasabb szintre és vettem egyre komolyabban az edzésmunkát is” – emlékezett vissza az ifjú tájfutó.

Kiss Kamilla

A villámléptű futó számos sportsikerei közül maga is nehezen tud kiemelni egyet is, ám a 2022 áprilisában, Lengyelországban megrendezett Közép Európai Ifjúsági Kupán elért váltó első helyére a legbüszkébb. Az a futása szinte tökéletes volt, embert próbáló viszonyok között tudott egy nagyon jót futni, ami az eredményben is megmutatkozott.

Persze a sikerek nem jönnek maguktól, ahhoz a hétköznapokban is extrát kell teljesíteni. „Iskolaidőben minden hétköznap futok. Hétvégén, ha verseny van, akkor azon indulok. Ha nincs verseny, akkor a hétvégi két napból egyszer biztos elmegyek mozogni, amennyiben sérülés vagy betegség nem gátol meg ebben” – vall magáról Kamilla.

Így persze a tanulásba is több energiát kell fektetni, de mindenképpen okos időbeosztással kell élni.

„Egészen jól meg tudom oldani a tanulást. Edzések előtt és után is az iskolai dolgaimmal foglalkozom, de sokszor a versenyekre utazáskor is tanulok. Szerencsére ritkán kell kihagynom edzést tanulás miatt.” Ez már csak azért is fontos, mert a Gödöllői Református Líceum végzős diákja valószínűleg gazdasági vonalon szeretne továbbtanulni. 

Nyáron hazánkban rendezték meg a sportág Európa-bajnokságát, amelyre Kamilla a magyar válogatott tagjaként kvalifikálta magát; egyéniben, sprintfutamban és váltóban egyaránt rajthoz állt. A kontinenstornát így étékelte: „Összességében nagyjából elégedett lehetek. Az erdei hosszútávon szerettem volna a legjobb eredményt elérni, de a versenyen több tájékozódási hiba miatt ez másként sikerült, így csak a 43. helyen értem célba. Emiatt igencsak csalódott vagyok. A városi sprint már sokkal jobban sikerült (22. hely), annak ellenére, hogy nem ebben a számban vagyok a legjobb, valamelyest meglepett az elért helyezésem. A váltó versenyszám sikerült a legjobban, mind a terepet, pályát, tájékozódást és a teljesítményemet illetően. Végig nagyon élveztem a versenyzést, és örülök, hogy a 10. helyről az ötödikre tudtam felhozni a magyar váltót, és végül az 5. helyen zártuk a viadalt. Az EB előtt egy pódiumos (1-6. helyek valamelyike – a szerk.) helyezéssel nagyon elégedett lettem volna. Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült, mert fantasztikus érzés volt a hazai közönség előtt állni a pódiumon.”

S hogy meddig juthat el a sportágban? Rajta nem fog múlni, minél tovább szeretné komolyan folytatni a sportolást. Célja egyre több világversenyre kijutni és azokon emberségesen helytállni. A közeljövőben a jövő évi junior világbajnokság áll a felkészülésem középpontjában.

Kívánjuk, hogy az álmok valóra váljanak és még sok dicsőséget hozzon Magyarországnak, Gödöllőnek és a sportágának!