Mindenki Laci bácsija – portré Hegyesi Lászlóról

A zongoracipelő, aki játékosként, edzőként, majd más funkciójában is mindig alázatosan szolgálta évtizedeken keresztül szeretett sportágát, a labdarúgást. Személyisége magával ragadó, emberszeretete és barátságos, segítőkész jelleme tette mindenki Laci bácsijává, aki néha még a gödöllői focipálya mellett is látható. Játékosként egykor az NB I-et is megjárt Hegyesi Lászlóval, a magyar futballválogatott „kit menedzserével” (szerelés felelős – a szerk.), és feleségével, Gizivel beszélgettünk csömöri otthonukban és házi múzeumukban.

Mióta dolgozik a válogatottnál és hogy került fel a „nagy” csapathoz?

1998-ban kerültem az utánpótlás válogatotthoz, 2013 óta pedig Egervári Sándor kérésére már a felnőtt válogatott mellett vagyok.

Hányszoros válogatott jelen pozíciójában?

Lassan „százados” leszek, amire nagyon büszke vagyok.

Jövőre lesz 25 éve, hogy az utánpótlás és 10 éve, hogy a felnőtt válogatott mellett dolgozik. Mire a legbüszkébb?

Arra, hogy két Európa-bajnokságra is kijutott a csapat, amelyeken én is ott lehettem velük. Ez kevés embernek adatik meg.

Az hírlik, hogy Ön több, mint szerelés felelős. Ha kell, akkor masszőr, a jó kedv szállítója, de a játékosok pótapja is.

Gyerekkorom óta ebben a közegben élek. Voltam játékos és edző is, így tudom, hogy a srácoknak is van lelkük. Éppúgy kell őket kezelni, mint bárki mást, hiszen számít nekik és jólesik. Ha kell éjfélkor is felkelek miattuk.

Miben kérik a segítségét?

Nem is gondolná, mi mindenben! A „szertár” kéréseken túl sokszor csak egy jó szóra, tanácsra, van szükség. Bármiben segítek, ha én vagyok a megoldás. És tudják is, hogy megoldom a problémáikat.

Melyik volt a legemlékezetesebb válogatott mérkőzése?

Az Anglia elleni idegenbeli négy gólos győzelem. Maximális teljesítményt nyújtottunk, mindenki mindent megtett a győzelemért. Ugyan 1-0-ás győzelemmel is nagyon boldogok lettünk volna, de aznap este nem találtak fogást rajtunk.

Hegyesi László

Mire lehet képes, ez a Rossi vezette válogatott?

Ismét kijut az Európa-bajnokságra. A hátralévő Nemzetek Ligája-meccseinkre két-három pontot tippelek. Most nagyon topon van a csapat, nem engedi el ezt a lendületet. Csupa nyerő típusú játékosból áll, a kispadról is ugyanúgy szállnak be a cserék, ahogy a kezdők állnak hozzá a meccshez. Stabil, fegyelmezett a csapat, és jó erőben is vannak a srácok.

Mit szeretne megélni a csapattal?

Szeretnék még egyszer kijutni a fiúkkal az Európa-bajnokságra, elvégre három a magyar igazság.

A válogatott mottója: csak együtt. Miben nyilvánul ez meg leginkább ennél a csapatnál?

Mindenki egyirányba húzza a szekeret a kapitány vezérletével. Amit Marco Rossi mond, az működik. Vele nem tudom elképzelni, hogy hullámzó teljesítményt nyújtson a csapat. Nem kevesen már minőségi csapatoknál, komoly szinten játszanak, de a magyar bajnokságot képviselők is maximálisan oda teszik magukat.

Nem akármilyen házi múzeummal büszkélkedhet, hiszen temérdek mez, cipő, zászló, sál és egyéb relikvia a teljes teret betölti a ház egyik szobájában. Véletlenül vagy tudatosan kezdte el gyűjteni ezeket?

Mindig ott voltam a játékosok között, először csak ajándékba kaptam egy-egy mezt. De ma már tudatosan gyűjtöm az emlékeket. Mindhez fűződik egy történet. Feleségem már megszokta, hogy állandóan fogasokat kell vennünk az új mezeknek, ebben is a legnagyobb támaszom és segítőm.

Külföldi mezeket is gyűjt?

Most már igen. De itt is megmutatkozik a válogatott fejlődése. Régen az ellenfelek szinte szóba sem álltak velünk, most már szívesen cserélnek velünk mezeket is. Ebben természetesen a játékosok is segítenek nekem.

Mi a terve a gyűjteménnyel?

Láthatóvá szeretném tenni az érdeklődőknek, ami számomra nagy érték, de egy futballrajongónak is érdekes lehet. A házam erre nem alkalmas. Itt csak a barátok és a játékosok láthatják, valakit mindig vendégül látunk.

Rendre feltűnik a Gödöllői Bikák hazai mérkőzésein is gyúróként.

A szakma és a sport iránti szeretetből teszem. A szívem csücske a gödöllői csapat, ezért amikor ráérek, akkor beugrok segíteni, és nagyon szurkolok a csapat sikereiért.