Megrogyni látszik a gödöllői szelektív hulladékszállítás – Együttműködésre hívták a feleket a Szövetség Gödöllőért képviselői

Az idei évben egyre súlyosabb problémát jelent a Gödöllő területén található szelektív hulladékgyűjtő szigeteken tapasztalható rendetlen állapot. A zsúfolásig megtelt konténerek azt mutatják, hogy kevés az edényzet. A körülöttük lévő óriási mértékű, újra és újra keletkező illegális „szemét lerakatok” láttán pedig a legtöbben megoldást sürgetnek.

Ezt teszik a Szövetség Gödöllőért képviselői is. A 2022. június 30-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen ugyanis Feigl Ferenc, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a helyzetet felismerve javasolja ezen szigetek számának csökkentését, esetleg megszüntetését. Kocsi Tamás és Kolozs Csaba ellenzéki képviselők ezért augusztus 19-én levelet intéztek az ügyvezetőhöz és Gémesi György polgármesterhez, amelyben a városvezető által is sokszor emlegetett, de eddig kevésbé gyakorolt együttműködésre hívták a feleket.

A szerkesztőségünkhöz is eljutatott levelükben jelezték és kérték, hogy az illegális hulladék felszámolásának ne az legyen a módja, hogy a szelektív szigeteket megszüntetik. Sokkal inkább erősíteni kell az elmúlt évtizedben kialakult szelektív hulladékgyűjtés szemléletét és a környezettudatos gondolkodást, ugyanakkor minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy büntessék az illegálisan szemetelőket, vagy más területről a lakótelepek konténereit pillanatok alatt feltöltő (adott esetben hulladékszállítási szerződéssel nem bíró) egyéneket.

Ugyanis a szelektív szigetek némelyike preventív okok miatt jelenleg is kamerával ellátott. Azt viszont nem tudni, hogy ezek mennyire élesek, valamint von-e bármilyen retorziót maga után, ha egy nem kívánt esemény rögzítésre kerül. Mindenesetre széles körben elfogadott, hogy a törvénysértésnek legyen következménye és akár szankcionálják is azt, amely nagymértékben képes visszaszorítani a környezetszennyezést.

Kérdésünkre Kolozs Csaba önkormányzati képviselő, a levél egyik aláírója elmondta, hogy az együtt gondolkodásra hívó, és a megoldást kereső levelükre két munkanapon belül pozitív válasz érkezett Feigl Ferenctől, aki nyitottságot mutatott a továbbiakra és várja az egyeztetést. A levélben arra kérték a feleket, hogy kizárólag szakmai alapon történjen az együttműködés – már ha erre van fogadókészség -, mert ezzel a problémával a közélettől függetlenül minden gödöllői lakos szenved a maga környezetében, így a megoldásnak is politikamentesnek kell lennie, ami a helyi emberekért történő közös cselekvésben nyilvánul meg.

A képviselő hozzátette, hogy Gémesi György sajnos az elmúlt három hétben (lapzárta után megérkezett a polgármester válasza, a fejleményekről tájékoztatjuk a lakosságot. – a szerk.) még nem reagált a levélre, de bízik abban, hogy ami késik, talán nem múlik…