Videokonferencia eszközök: Így válaszd ki a legmegfelelőbbet!

A távoli munkatársakkal való kapcsolattartásnak a legnépszerűbb módja a videokonferencia. Legyen szó akár egy nagyvállalat vagy egy kisebb cég munkatársairól, a videokonferencia egy kifejezetten jó módszer. Milyen eszközökre van szükség egy videokonferencia lebonyolításához? És milyen szoftverek közül lehet választani? Ezek igazán fontos kérdések, ugyanis jó minőségű eszközök nélkül nem lehet minőségi és ezáltal eredményes videohívásokat bonyolítani. Ebben a cikkben utánajárunk, milyen feltételeknek kell megfelelnie ezeknek az eszközöknek, és bemutatunk néhány szoftvert is, amelyek kiválóan alkalmasak videokonferenciák lebonyolítására.

Pontosan mi is az a videokonferencia?

A videokonferencia egy online létrehozott kommunikációs csatorna. Segítségével magánbeszélgetések, de akár több 100 fős megbeszélések is létrehozhatók.

Az utóbbi 2 évben, mióta a koronavírus felütötte a fejét, a különféle vállalatok működésében óriási szerepet kapott ez a fajta kommunikáció. Rengeteg munkavállaló kényszerült home office-ba, így a videós kapcsolattartás elengedhetetlenné vált.

Videokonferencia eszközök: Így válaszd ki a legmegfelelőbbet!
Persze nemcsak a munkahelyi viszonyok átalakulása miatt éli a videokonferencia a fénykorát. Az oktatásban is mindennapossá vált, hiszen a iskolákban is szükséges volt időszakosan az áttérés az online oktatásra. Így lényegében az emberek életének részévé váltak a videokonferenciák és az ehhez hasonló, online kapcsolattartási módszerek.

De milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy jól működő megbeszéléseket lehessen tartani?

Videokonferencia eszközök – mire lesz szükségünk?

 1. Számítógép

A videohívások elengedhetetlen kelléke a számítógép. Az otthonról dolgozó munkavállalóknak ráadásul ezt – a legtöbb esetben – a munkáltató biztosítja, hiszen magát a munkát is ezen a számítógépen végzi a munkavállaló.

Bár a videohívásokra be lehet jelentkezni okostelefonról, illetve tabletről is, a legjobb megoldás mégis egy laptop. Ezeknek a gépeknek a legnagyobb előnye, hogy hordozhatóak, így a lakás bármely pontjáról be lehet jelentkezni.

Videokonferencia eszközök: Így válaszd ki a legmegfelelőbbet!
Emellett pedig ezekben van beépített mikrofon, illetve ma már a webkamera is szinte kivétel nélkül minden laptopnál alapfelszereltség.

A konferenciákat tartó személynek azonban további eszközökre is szüksége van, ha igazán kiemelkedő minőségben szeretné megtartani a megbeszéléseket.

 1. Kamera

A vállalat tárgyalótermében elhelyezett kamera rendkívül fontos. Segítségével a videokonferencián résztvevők éles, tiszta felvételen követhetik a teremben zajló eseményeket.

Abban az esetben szokott ez kiemelten fontos lenni, amikor például a tárgyalóteremben egy táblán tart valaki prezentációt. A videokonferencia kamerának lehetővé kell tennie, hogy a teremben ülő összes résztvevő – akár egyszerre vagy fókuszálva – szerepelni tudjon a képernyőn.

Videokonferencia eszközök: Így válaszd ki a legmegfelelőbbet!

 1. Mikrofon- és hangrendszer

A kiváló minőségű mikrofon szintén rendkívül fontos.

A megbeszélés minőségét – és ezáltal sikerességét – nagyban befolyásolja a jó hangminőség. Ha tiszta a hang, a résztvevők jól értik az éppen beszélő munkatársat, így akár nagyobb, csoportos megbeszélések esetén sem vész el az információ.

Videokonferencia eszközök: Így válaszd ki a legmegfelelőbbet!
Videokonferenciák alkalmával olyan, nagy hatótávolságú mikrofonokat érdemes használni, amely akár egy nagyobb teremben is jól működik. A tárgyalóasztal közepére helyezve közel ugyanolyan jól kell érzékelnie a közvetlenül mellette ülők, illetve a helyiség egy távolabbi pontján lévő munkatársak hangját is.

 1. Videokonferencia szoftver

A sikeres videokonferenciák talán legfontosabb feltétele, hogy kiválasszuk a céloknak legjobban megfelelő szoftvert.

A piacon rengeteg különféle, videokonferenciára használható szoftver található. Ezeket fogjuk most részletesebben ismertetni.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő alkalmazás megtalálása nem egyszerű feladat. Több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen előfordulhat, hogy míg egy adott alkalmazás az egyik cégnek tökéletes, addig a másiknak szinte teljesen használhatatlan.

A lehető legjobb döntést úgy lehet meghozni, ha pontosan tudjuk, mire is lesz szükségünk, mit várunk egy videokonferencia szoftvertől.

 1. Zoom

A koronavírus járvány beindulása idején vált népszerűvé a Zoom szoftver. A 2011 októberében útnak indult alkalmazás 2020-ban 2,2 millió új felhasználót szerzett, többet mint a megalakulása óta összesen.

A Zoom az akár 100 fős konferencia hívások rendezését is lehetővé teszi. Meg kell említeni azonban, hogy 3 fő felett a szoftver ingyenes verziója 40 percben limitálja a hívás hosszát. Ez a limit az előfizetős verzióban természetesen nem okoz gondot.

Biztonsági szempontból is sok kérdés merült fel a Zoom kapcsán. A hirtelen megnövekvő felhasználószámmal egyre több problémára derült fény. A Zoom biztonsági rendszere ugyanis kifejezetten gyenge, sok vállalatnak akadtak biztonsági problémái a Zoom használata közben.

 1. BlueJeans

A BlueJeans egy kiemelkedő, Magyarországon azonban kevésbé népszerű alkalmazás.

A BlueJeans előnyei:

 • kiemelkedő biztonsági rendszer
 • sok hasznos, beépített funkció: képernyőmegosztás, szavazást is lehet indítani, szöveges üzeneteket lehet váltani
 • számos egyéb alkalmazással kompatibilis (Microsoft Teams, Office 365, Slack, Google Calendar)


A BlueJeans ingyenes verziója 25 fő számára elérhető. Negatívum azonban, hogy ez a verzió csak 7 napig érhető el. Az ellőfizetők részére pedig 100 fős videokonferenciákat lehet tartani a BlueJeans használatával.

A megbeszéléshez lehet csatlakozni BlueJeans regisztráció nélkül is, konferenciahívás indításához azonban természetesen szükséges a regisztráció.

A BlueJeans kifejezetten olyan vállalatok számára lehet jó választás, akiknek a biztonsági szempontok kiemelten fontosak és az említett egyéb alkalmazásokkal együtt szeretnék használni a szoftvert.

 1. Cisco Webex Meeting

A Cisco Webex az egyik legsikeresebb és sok tekintetben az egyik legjobb videokonferenciához használható program.

A Cisco Webex Meeting előnyei:

 • kiemelkedő biztonsági rendszerrel rendelkezik
 • akár 100 fős megbeszéléseket is lehet tartani
 • beépített képernyőrögzítés
 • galéria nézet, ahol 25 fő látható egyszerre


A Cisco Webex alkalmazása elsősorban az üzleti megbeszélések igényei szerint lett kialakítva, ma már azonban hétköznapi vagy kisebb vállalati események lebonyolítására is kifejezetten alkalmas.

 1. GoToMeeting

A LogMeIn alkalmazása, a GoToMeeting 3 főig ingyenesen elérhető. A nagyobb létszámú felhasználáshoz előfizetés szükséges, amelynek összege a létszám függvényében változik. Ez egy igen jó konstrukció, hiszen a vállalatok nagyjából be tudják lőni, mekkora létszámú hívásokat rendeznek, így kiválaszthatják a számukra legjobb kínálatot.

A GoToMeeting-ben tartott konferenciához sem szükséges a regisztráció, a résztvevők internetes böngészőből meg tudják nyitni a megbeszélést. A hívás létrehozásához azonban itt is szükséges a regisztráció, illetve 3 fő felett természetesen egy előfizetés.

A GoToMeeting előnyei:

 • biztonságosnak tekinthető
 • könnyű hozzáférés, nem szükséges applikációt letölteni
 • beépített képernyő rögzítő funkció
 • lehetőség van rajzolásra, ami prezentálás közben sokszor hasznos lehet


A GoToMeeting is egy olyan alkalmazás, amely inkább vállalati vagy egyéb üzleti megbeszélések lebonyolításához nyújt kiváló opciót, de mivel 3 fő alatt ingyenes, így magánbeszélgetések folytatására is alkalmas lehet.

A videokonferenciák egyre nagyobb szerepet kapnak

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több olyan lehetőséget biztosítanak a különféle audiovizuális eszközök – legyen szó egy kameráról, egy hangrendszerről vagy egy videokonferencia szoftverről –, amelyekkel a vállalati vagy egyéb rendezvények egyre kiemelkedőbb minőségben zajlanak.

A jövőben az ilyen termékek akár a különbséget is jelenthetik két vállalat között, így minden cég számára érdemes ezekbe a rendszerekbe befektetni. A digitalizáció ma már a hétköznapjainknak is elengedhetetlen része és nem lesz ez másképp az üzleti életben sem.

Forrás: