Az akvarell útja Belgiumtól Gödöllőig

Zechmeiszter László neve egyre ismerősebben és elismertebben cseng a képzőművészet világában. Nem csak a festészet különleges ágazata, de stílusa és elismerései is a magasan jegyzett akvarellisták közé predesztinálják a hétgyermekes családapát, aki nemrég tért haza Belgiumból, s családjával otthonra lelt Gödöllőn.

Gödöllőn él, mégsem lehet Önről annyit hallani. Az akvarell festészet van ennyire periférián vagy Ön?

Két éve költöztünk haza családostól Belgiumból, ahol több, mint egy évtizedig éltünk, és Gödöllőn terveztük el a jövőnket. A város jó választás volt, kedves szomszédok, kedvező fekvésű térség. Még sok kiaknázatlan fejlődési lehetőséget látok a városban, de én új vagyok itt, ismerkedem a helyi szokásokkal, és magamat is meg kell ismertessem a helyiekkel. Az akvarell, mint alkalmazott festő technika felfutóban van, de idő kell, hogy elérje itthon is a nemzetközileg elfoglalt helyét.

Mennyire számít kortárs képzőművészeti ágazatnak az akvarell? Nem lenne helye a GIM Házban?

Mindenképpen kortárs képzőművészet, ezt elsősorban mi, akvarellisták határozzuk meg. A közelben több kiváló akvarellistát is ismerek. Biztosan lenne helye a GIM Házban, sőt szinte oda is kívánkozik!

Ismeri és követi a helyi művészeti életet?

Ismerkedem a helyi művészeti élettel. A gödöllői neves galériában már megtalálhatók az akvarelljeim. A galéria vezetőnője szívélyesen fogadott. Véletlen, de egy régi festő ismerősöm is Gödöllőn kötött ki, itt él és alkot. A Művészetek Háza már a nevéből adódóan is alapvető tere lehetne az alkotásnak, a bemutatkozási és kiállítási lehetőségeknek. Eddig nem sikerült eredménnyel megkörnyékezni, de továbbra is dolgozom rajta.

Miért az akvarell festészetet választotta?

Kezdetben mindent kipróbáltam. Festettem olajjal, akrillal, temperával, tussal, készítettem képeket vegyes technikával. Az akvarellel óvatosabb voltam, talán tartottam egy kicsit tőle, de mindig nagyon vonzott. Teljesen más látásmódot igényel. Rengeteg lehetőséget kínál és minél több trükköt ismerünk, annál összetettebb festményt készíthetünk. Persze ez senkit ne riasszon el az akvarelltől: kevés technikai ismerettel is lehet jó műveket alkotni! Emellett ott van a lehetőség a folyamatos fejlődésnek.

Hol lehet ezt megtanulni, és Ön kitől sajátította el a technikákat?

Voltak mestereim a kezdetben, akiknek ma is hálás vagyok. Konkrét akvarell festőművészi képzést és diplomát Flandriában, Belgiumban kaptam. Az ott töltött idő alatt érett meg bennem az elhatározás, hogy az akvarell mellett tegyem le végleg a voksomat. Évek óta kizárólag ezzel dolgozom. Tanulni, elsajátítani ma már számos lehetőség van. Sok oktató videó elérhető az interneten, vannak workshopok, tanfolyamok, illetve kisebb létszámú aktív alkotó közösségek is.

Hogyan került Belgiumba és miért tért haza?

Amikor külföldre költöztünk már öt gyermekes család voltunk. A kintlétünk alatt, de Magyarországon (!) még további két gyermekünk született. Belgiumba két természetes ok vezetett minket. A gyerekek nyelvi környezetben tanulhattak nyelvet és mindannyiunk látóköre szélesedhetett. A másik tényező, mint a legtöbbünknél gazdasági ok volt. Mindannyian magyarnak születtünk és szeretünk is itt élni, soha nem vágytunk más hazára. A terv is ideiglenes kiköltözés volt, bár hosszabbra nyúlt, mint sejtettük.

Márciusban díjat kapott Varga Miklóssal Budafokon. Mivel érdemelte ki a hónap művésze címet?

Budafokon a március hónap művésze díjat kaptam. Óriási megtiszteltetés volt egy ilyen híres és elismert művész mellett, mint Varga Miklós díjazottnak lenni! Budafok-Tétényben szokás szerint az önkormányzat testületi ülések alkalmával két, a városrészhez kapcsolható művészt kiemelnek és díjaznak. Március hónapban minket találtak erre méltónak. Nagy öröm ez számomra. Ezt szép szokásnak vélem, nem lenne rossz Gödöllőn is meghonosítani.

Vannak tervei Gödöllőn is?

Természetesen vannak. Bár látom, Gödöllőn vannak megosztottságok, amik nehezítik az érvényesülést, de bízom benne, hogy ez is pozitív irányba fog változni. A magam részéről igyekszem Gödöllő jellegzetes helyeit felölelő kollekciót megfesteni, ami a lakóhelyemet is népszerűsítheti, így ezzel integrálódhatok szervesen a városba. Remélem lesz majd szélesebb tere a kiállításának!