Változatos bugás hortenzia

A tavalyi lapszámban is tettünk már említést a méltán népszerű hortenzia fajokról, azok fő díszértékeiről, széles körű felhasználásáról. Vevőink által megvásárolt növények között nagy százalékban a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) szerepel, melyet kevesebb tapasztalattal rendelkező kertészkedőknek is bátran ajánlunk.

Ez a hortenzia faj változatos színű és formájú kúpos, végálló bugában nyíló virágairól kapta a nevét. A tavasz végén, nyár elején nyíló virágok az éves hajtások csúcsán fejlődnek, ezért a gazdagabb hajtásképződés érdekében érdemes tavasszal erősen, akár tövig is visszavágni. Talán a legtélállóbb hortenziafajok egyike. A bugás hortenziafajon belül megkülönböztetünk lazább és tömöttebb bugás virágzatú fajtákat.

A lazább, szellősebb bugás virágokat hozó fajtáknál (például Hydrangea paniculata Tardiva) a virágzat apró termékeny és nagy meddő virágokat egyaránt tartalmaz.

A tömött bugás fajták virágzatát látványos, steril virágok alkotják.

Mindkét esetben elvirágzás után is tartós virágdíszt ad a buga, ugyanis az elszáradt virágzat lombhullás után is a vessző csúcsán marad, mely télen is látványos. Vágott virágként virágkötészetben is felhasználják.

A hosszantartó virágzás alatt a virágok színárnyalata is változik. A legtöbb esetben a fehéren nyíló bugavirágzat érése során rózsaszín árnyalatot ölt: Hyd.p.  Baby Lace®, Hyd.p. Hercules®, Hyd.p. Mega Pearl. 

Akad olyan fajta is, ami világoszöld árnyalaton nyílik, majd érése során fehéredik ki: Hyd.p. Little Lime®, Hyd.p. Limelight®. Faiskolánkban megtalálható a fehéren nyíló, majd egész sötét rózsaszínre színeződő Hyd.p. Wim’s Red és Hyd.p. Diamant Rouge. Létezik olyan fajta (Hyd.p. Pinky Winky®) is, ahol a buga csúcsa egy időben fehér, alja pedig élénk sötét rózsaszín, és ezt a kettős színhatást hosszan megtartja.

A bugás hortenziák végmagassága szempontjából megkülönböztetünk törpébb (1 m alatti), közepes (1–2 m), illetve magasabbra (2–3 m) növő fajtákat:

A törpe fajtákat ültethetjük előkertbe alacsony cserje csoportba, teraszra kaspóba, de alacsony sövény is kialakítható belőle:

Hyd.p. Baby Lace® 1 m 

Hyd.p. Little Fresco® 0,6–0,7 m

Hyd.p. Little Lime® 0,9–1,2 m

Hyd.p. Petite Star 0,6 m 

Középmagasra növő fajtáink sövénynek és szoliternek is ültethetőek:

Hyd.p. Candelight® 1,2 m 

Hyd.p. Diamant Rouge® 1,5 m

Hyd.p. Hercules® 1,5–2 m

Hyd.p. Limelight® 1,5–2 m

Hyd.p. Phantom 1,5–2 m

Magasra növő fajtáink virágzó sövénynek, szoliternek vagy alacsonyabb bokrok mögött háttérnövénynek egyaránt ültethető:

Hyd.p. Mega Pearl 2–3 m

Hyd.p. Pinky Winky® 1,5–2,5 m

Hyd.p. Wim’s Red® 2–3 m

Ebből is jól látható, hogy nincs olyan kertrészlet, terasz vagy kaspó, amibe ne tudnánk megfelelő fajtát javasolni. Legyen szó szoliter vagy sövény növényről, napos vagy árnyékos, kicsi vagy nagyméretű területről, minden paraméterre van fajta javaslatunk. Most csupán a bugás hortenzia választékunkból szerettünk volna egy kis ízelítőt adni, de kertészetünkben természetesen megtalálható a kerti- cserjés- és tölgylevelű hortenzia fajok széles választéka is. 

Szeretettel várjuk faiskolánkban, ahol készségesen segítünk tanácsot adni a legalkalmasabb fajta kiválasztásában, addig is jó böngészést kívánunk a honlapunkon (www.specialmix.hu) a részletes fajtaleírásokkal és képekkel ellátott további Hydrangea fajtáink között!

Nemerkényiné Orosz Júlia

Specialmix Kft.