A várandósság alatti CMV fertőzés okozta magzati károsodás

Visszatekintve az elmúlt bő két évtizedre, a 21. századot hívhatjuk a vírusok évszázadának is. Az emberiséget újabb és újabb vírusfertőzések fenyegetik, de valójában sok kórokozó már régóta velünk él, azonban nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. Ezek egyike a Cytomegalovírus, vagy a köznyelvben jobban elterjedt CMV is.

Ez a kórokozó a herpesvírusok családjába tartozik és több altípusa ismert. A legtöbb esetben nem okoz tüneteket, így a kutatások szerint a felnőtt lakosság 86 százaléka már átesett a fertőzésen. Azt azonban tudnunk kell, hogy a vírus a legnagyobb veszélyt a várandósság alatt a magzatra jelenti. A CMV a leggyakoribb magzati fertőzést okozó vírus és számtalan esetben teljesen tünetmentesen fertőz. Azok a várandós nők, akik a terhességük alatt esnek át a fertőzésen 25-75 százalékban adják át a magzatnak a kórokozót. A vírusátvitel a várandósság bármelyik időszakában megtörténhet, de a szülés során, sőt a szoptatás idején az anyatejjel is bekövetkezhet. A betegség az első időkben nem minden esetben jár tünetekkel, ezek a babáknál később is jelentkezhetnek. A fertőzés okozta károsodás súlyossága a terhesség első harmadában a legnagyobb, de a későbbi fertőzések is komoly károsodást okozhatnak a magzatnak. A magzati fertőzések 15-20 százaléka súlyos elváltozással jár, a fertőzött magzatok körülbelül 5 százaléka pedig meghal, legtöbbször vetélés következtében. Európában mintegy 37 800 fertőzött újszülött születik évente, ezek közül 6 807 súlyos károsodással, amelyek elsősorban a májat, a lépet és az agyat érintik. Nagyon sok beteg csecsemőnél alakul ki látásromlás, hallásromlás és vesztés, valamint akár szellemi visszamaradottság is. A fertőzött és tüneteket mutató csecsemők 90 százalékánál pedig maradandó idegrendszeri károsodás következik be.

A betegség súlyossága és a megmaradó károsodás mértéke több tényezőtől is függ, mint például, hogy mennyi vírus került be a magzat szervezetébe, vagy hogy a várandósság melyik időszakában történt a fertőzés. A magzati fertőzésnek több rizikó faktora is van, amelyek egyike az anya életkora. Minél fiatalabb az édesanya, annál nagyobb az esélye, hogy élete során még nem esett át a fertőzésen és nem védett a CMV ellen, így nagyobb eséllyel adhatja át a fertőzést a magzatnak. A másik nagy veszélyt a terhesség alatt a kisgyermekkel való közeli kapcsolat jelenti. Ennek oka, hogy a fertőzött gyermekek, köztük a tünetmentesek is, évekig nagy számmal ürítik a vírust, ezért a legnagyobb fertőző forrásai a CMV-nek. Ha a kismama nagyobb testvérrel sokat jár játszótérre, nagy eséllyel találkozhat olyan kisgyermekkel, aki forrása lehet a várandósság alatti fertőzésnek.

Mai ismereteink szerint a baktériumokkal ellentétben a vírusokra nincs tökéletes gyógymód. Joggal vetődik fel a kérdés: mit lehet tenni annak érdekében, hogy gyermekünk ne szenvedjen a CMV fertőzés következményeiben, hogyan tudjuk ettől megvédeni? A kulcsszó ebben az esetben is a szűrés. Az első lépés a gyermekvállalás előtt a leendő édesanya vizsgálata, hogy átesett-e CMV fertőzésen, védett-e a kórokozó ellen? Ugyanakkor a CMV több típusa miatt előfordulhat, hogy a védettnek hitt kismama egy másik változattal fertőződik meg a terhesség ideje alatt. Célszerű hát a várandósság mindhárom trimeszterében is ellenőrizni a friss fertőzés lehetőségét. A védettség szűrésére az ellenanyag szint ellenőrzése ad lehetőséget, a friss fertőzést PCR teszttel és antitest ellenőrzéssel is ki tudjuk mutatni, ahogy ezt már megtanultuk a COVID 19 járvány során. Az újszülöttek és csecsemők CMV vizsgálata a legkisebb gyanú esetén is erősen ajánlott, mert sok esetben a tünetmentesen született újszülött is hordozhatja a vírust és a későbbiekben is kialakulhatnak a tünetei, okozhatja az előzőekben említett maradandó károsodásokat. A vizsgálat az újszülöttek és csecsemők esetében vizeletből történik, onnan kerül kimutatásra a kórokozó. A kezelés hatékonyságát jelentősen befolyásolja, hogy mennyire korán sikerült azonosítani a fertőzést, mivel az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel elkerülhetjük a tartós egészségromlást.

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megbizonyosodjunk saját, illetve újszülöttünk CMV mentességéről, hogy boldog és egészséges legyen a babánk!

Feczkó Angéla

QantaScope Hungary Kft. / Fejlesztési Igazgató