Nápolyi szelet újratöltve

Számos lehetőség van egy település élhetőségének a mérésére. Sok városvezető a saját marketing értékének megfelelően próbálja előtérbe helyezni a számára kedvező értékeket, s ezen felméréseknek hisz, vagy amit éppen ő készíttet. Mi ezt egyszerűbben és lepel nélkül, az átlagember szempontjából mutatjuk be.

Míg Gödöllő vezetése fennen hangoztat bizonyos méréseket, amely az egyik legélhetőbb települések között jelöli városunkat, addig az öndicséret fényében csupán egyetlen dologról feledkezik meg: a városban élőkről és azok komfortérzetéről. A település gazdátlanságáról számos mindennapi tapasztalat árulkodik, amely sajnos szintén előkelő helyre repítené Gödöllőt egy másik listán. Erről a listáról legutóbb, 2019-ben épp az elszenvedők, azaz mi, a helyben lakók mondtunk véleményt, s csupán 47 százalékra értékeltük a „mutatványt”. Ez az index aligha emelkedett azóta, sőt…

A júniusban embermagasságú, táblákat eltakaró fű és gaz (amelyet a polgármester új barátja után szabadon, pestiesen szólva méhlegelőnek is hívhatnánk), az elöregedett járdahálózat, az infrastrukturális karbantartás hiánya, a regnálása alatt elhanyagolt oktatási-nevelési intézmények épületei, hogy csak párat említsünk, a 21. századi fejlesztésekről pedig ne is beszéljünk, amelyeket csak ígéretként hallunk több évtizede! Amikor vendéget fogadunk, azon tüsténkedünk, hogy a hozzánk látogatók jól érezzék magukat. Az első benyomást a tisztaság alapján szerezzük. Sajnos évről évre egyre szembeötlőbb a szemét kérdés Gödöllőn, de változás mégsincs. Hiába az évi egy-két alkalommal „megrendezett” szemétszedési akció, ez nem oldja meg generálisan a problémákat. Nemrég írtunk a központtól távol eső részeken uralkodó állapotokról. De mielőtt bárki azt hiszi, hogy ez csak távol a központtól tapasztalható, az téved. A lakótelepek szelektív gyűjtő szigetei körül városszerte káosz uralkodik. Hiába él és gondolkodik környezettudatosan a lakosság nagy része, jelen gyűjtési gyakoriság kevésnek bizonyul ahhoz, hogy ne Nápolyban érezzük magunkat.

Érdekes vetületet ad a családi házas övezetben eddig ingyenesen biztosított szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas cserezsák fizetőssé válása. Nem tudni, hogy az intézkedés mennyire befolyásolja és milyen irányba változtatja a szelektív hulladékgyűjtési kedvet, de tették ezt azért, mert próbálták talpra állítani a veszteséggel „megörökölt” Zöld Híd Kft-t, amely két éven át hatóság általi megfelelőségi véleménnyel sem rendelkezett. Érdeklődésünkre a szolgáltatást végző DTkH Nonprofit Kft-től megtudtuk, a szelektíves zsák 39 forintos darabonkénti árára tettek ajánlatot az önkormányzatok és kereskedelmi egységek számára. De Bajkó Norbert alpolgármester a közösségi média e témával foglalkozó posztjához írt hozzászólásában már 45 forintos árat említ, amelynek – állítása szerinti – árképzésében Gödöllő városa nem vett részt. De nem ez az egyetlen „furcsaság” a beírásában, hiszen Bajkó a zöld hulladék gyűjtésére szolgáló ingyenes zsákok évenkénti nyolcról 32 darabra való emelését az önkormányzat eredményeként titulálja, miközben eddig is ennyi járt az ingatlan tulajdonosainak. A változás csupán annyi, hogy a 16 gyűjtési hét helyett most egyszerre, a „szezon” elején osztják ki a zsákokat. A legnagyobb gond a kommunikáció hiánya, bár ha az alpolgármester szavai és a DTkH levele közötti ordító különbségeket vesszük alapul, nem biztos, hogy ez a fajta „kommunikáció” bárkinek is hiányzik.

Persze megoldás mindenre van, hiszen a konténerek számát lehet emelni, ezáltal a rendetlenség is megszüntethető lenne. Erre már több pozitív példa is van, hiszen Kocsi Tamás és Török Sándor önkormányzati képviselők (mindketten Szövetség Gödöllőért) a saját körzetében meglépte a konténerszám emelését, pedig azon szigeteken csak üveget gyűjtenek a családi házas övezetben történő házhoz menő szelektív gyűjtés miatt.

Szintén furcsa, hogy csak pár sziget van kamerával ellátva, mi több, tapasztalatunk szerint a kamerák néha áthelyezésre kerülnek az egyik helyről a másikra. Egyszeri beruházás lenne a 32 sziget bekamerázása, de nem történik előrelépés, sőt, információink szerint még a kamerák némelyikének valódiságát is kérdések lengik körül. Márpedig az elrettentés, így a megelőzés fontos lenne. Ugyanez igaz az illegális szemétlerakásra, melyek szintén megtalálhatók a nagy forgalmat lebonyolító utak mentén. Hiába a lakótelepen élők által indított közösségi médiában indított „cunami”, azok sem találnak megértésre. Így marad nekik a bosszankodás, amikor a nyaraló övezetből érkező autók zsákszámra termelik oda saját feleslegüket, hiszen ez „olcsóbb”, mint díjat fizetni a szolgáltatásért. Hogy mennyi bírságot szabott ki eddig az önkormányzat, nem tudni, de nagyobb értelme lenne, mint a behajtási rendelet néven elhíresült „sarcnak”, amelyet a munkájukat végző vállalkozásokkal fizettetne az utak használatáért, amit előbb-utóbb a város lakosságára hárítanak majd.

Van példa zárható konténerre is (pl. Eger), de városunkban a megoldás helyett még a párbeszédet is csak szimulálják. Példa erre a Szőlő utcai társasházakban egy éve kifüggesztett, Pappné Pintér Csilla lokálpatrióta képviselő nevével ellátott felhívás, amely ezt célozza meg. Ahogy írják a plakáton: mindannyiunkra szükség van, és csak együtt sikerülhet! Egyetértünk. Mi készen állunk. És a városvezetés?