VAKÁCIÓ!

A tanév vége közeledtével kisdiákként élvezettel írtuk nap, mint nap a táblára a nyári szünetet hívogató betűket, amely a pihenés, a napsütés, strandolás, kikapcsolódás érzését keltette bennünk. Gyerekként nem volt érezhető, hogy szüleinknek milyen feladatot jelentett a nyári szünet megoldása.

Mindig örömmel várjuk a nyári szünetet, hiszen gyermek és szülő egyaránt megszabadul a tanév izgalmaitól, beleértve a gyermekeinkért való gondviselői aggódást egy-egy dolgozatírás vagy szóbeli felelet előtt – nem beszélve sok esetben az estéket és hétvégéket „felemésztő” gyakorlásokról. Az egyik után viszont jön egy másik feladat: a nyár megszervezése, amely nem kis logisztikát, tervezést igényel. Ahol gyermek van a családban, ott legfontosabb a minőségi együttlét és szakszerű felügyelet. Mi szülők korlátozott szabadsággal rendelkezünk, amely nem fedezi az egész nyarat, azonban szeretnénk a lurkóknak egy csodaszép és izgalmas nyarat biztosítani, ami tele van kalanddal és új látnivalókkal.

Sokan életünk végéig felemlegetjük a nagyszülőknél nyaranta eltöltött heteket. Pláne, ha messzebb laktak, különleges érzésekkel tarkított volt több hét távol a szülőktől, mobiltelefon és minden technikai vívmány nélkül. Ez ma már szinte elképzelhetetlen, pedig gondoljunk csak bele, semmivel sem ért bennünket több baleset, s talán a mi szüleink is toleránsabbak voltak a nagyikkal szemben a náluk való, korlátlan, tejben-vajban való fürösztésünk utáni földre való visszarángatásunk okozta nehézségek miatt. A nagyszülőnél való nyaralás ma is plusz töltetet ad, ahol legtöbbször valóban a pihenésé a főszerep, hiszen olyan körülményt adhatnak az unokáknak, amit maguk a szülők sem tudnak megtenni reggeltől estig. Ilyenkor még olyan feladatokba is bevonhatók a gyerekek, amelyekkel itthon kevésbé találkoznak – legyen szó háztáji állatok ellátásáról, vagy éppen a nyári befőttek eltevéséről és lekvárfőzésről. S valljuk be, ezeket sokkal szívesebben teszik meg az újdonság miatt, mint amikor az itthoni szürke hétköznapokban kell könyörögni nekik a szobájuk kitakarításáért vagy az ágyuk bevetéséért. Az itt eltöltött nyarak egy életre szóló élményt, emléket hagynak nemcsak a nagypapiban és nagymamiban, de a gyermekben is. Pláne, ha még az unokatestvérekkel való találkozás is megadatik ilyenkor, az a csemetéknek egyenesen a földi paradicsom.

Természetesen a nyári szünet fénypontját a szülőkkel való együttlét jelenti minden gyermeknek, ami a legalkalmasabb időszak arra is, hogy javítsuk a szülő-gyermek közti kapcsolatainkat. A közös nyaralások, de akár az egynapos családi kirándulások, városlátogatások, és egyéb szabadidős programok is különleges élményt jelenthetnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy családi számháború, túrázás, közös filmnézés vagy kerékpározás is remek élmény lehet, de valószínűleg a strandolás, és az ebben rejlő vízijátékok válnak elsőszámú kedvenccé mindenki számára.

A gyermekek számára a család utáni fontos közösség az iskola, az óvoda, a cserkészet vagy a sportklub, akik különféle táborokat szerveznek az évadzárás után, ahol már nem a matek és magyar lecke vagy a számos technikai és fizikai feladat megoldása a társak közti kapcsolat alapja, hanem az önfeledt játék és kikapcsolódás, az egész éves munka megünneplése. A legtöbb gyermek szereti ezeket a táborokat, melyek szintén jó lehetőséget nyújtanak az élményszerzésre vagy egy-egy sportág kiválasztására is. A táborok kiválóak az új ismeretek elsajátítására, készségek fejlesztésére, a leválásra, az önmaguk kipróbálására, a másik szolgálatára, és barátságok kialakulására. A személyes és valóságos világba történő visszavezetés is fontos elem a mai online tér adta kézenfekvő lehetőségek mellett. Egyre népszerűbb az is, hogy több anyuka összefog és beosztják egymás között a nyár többi részét, mindenki bevállal egy-egy hetet, így a gyerekek együtt „bandázhatnak”.

Ahhoz, hogy sokszor ne a tableteken és telefonokon edződjenek a kezek és az ujjak, egyszerűen lefoglalhatjuk otthon is a gyermekeket, amikhez nem kell sok eszköz, mégis jól szórakozhatnak velük, ha a nyaralási alkalmak után felütné a fejét az unalom a vakáció alatt. Az évközben a szekrényben vagy garázsban lapuló udvari játékok újbóli felfedezése mindig az újdonság erejével hat a gyerekekre. Ugyanakkor kiváló alkalom olyan feladatokat adni a számukra a szünidőben, amelyekre utána évközben is oda kell figyelniük, így nem csupán lefoglaljuk, hanem fejlesztjük is őket. Ezáltal jobban tudnak később is felelősséget vállalni és egy adott feladat esetén. A kötelező olvasmányok mellett érdemes engedni őket szabadon válogatni más irodalmakból, belehallgatni új zenékbe, ezzel is fejlődhet ízlésviláguk! A labdajátékok mindenhol népszerűek és játszhatók testvérekkel és barátokkal, de a programkavalkád a nyár során biztosan adott lesz ezeken kívül is, hiszen kalandparkok, közösségi játszóterek és felújított várak számából mára se szeri, se száma az országban.

A való világ megélése és a jövő megalapozása miatt furcsán hangzik, de érdemes hagyni őket kicsit unatkozni is, jó hatással lehet a lelkivilágukra, növelheti a kreativitásukat, elősegítheti az újabb ötletek megvalósítását, ilyenkor tudják igazán felfedezni, hogy mi érdekli őket valójában, így talán jövőre már nem a szülőknek kell feltalálni a „spanyol viaszt”.

VZCs