Gödöllői diákok pályaválasztását segíti a MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét – köztük három gödöllői – iskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Dr. Gyuricza Csaba rektor szerint az együttműködés legfőbb célja az, hogy az egyetem által nyújtott lehetőségeket a diákok minél szélesebb köre megismerje. „A tudatos pályaválasztás minden fiatal elsődleges érdeke. Hogy ez az életre szóló döntés valóban a lehető legsikeresebb legyen, a MATE élmény alapú szakmai és kulturális programokat, pályaorientációt segítő tájékoztató előadásokat és közösségi szolgálati együttműködést biztosít a fiataloknak” – emelte ki az intézmény vezetője.

A MATE minden évben két alkalommal fogadja majd az érintett középiskolák végzős osztályait egy hosszabb, 3-5 órás campuslátogatáson, melynek keretében a diákok laborlátogatásokon és előadásokon nyerhetnek bepillantást az egyetemi életbe, a high-tech agrárium és a kapcsolódó tudományterületek legújabb területeibe, valamint a felvételi rendszerébe. A laborok és a botanikus kertek látogatására az alsóbb évfolyamos diákoknak is lesz lehetőségük.

Ezek az élményfókuszú, interaktív programok nagy segítséget jelentenek ahhoz, hogy az okostelefonnal és állandó netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek az agráriumot és más tudományágakat elárasztó high-tech fejlesztésekre. Ha élményeik révén felismerik az innovációkban rejlő óriási potenciált, és rádöbbennek, hogy a mezőgazdaság már nem csupán sáros gumicsizmákról szól, akkor ők is nagyobb eséllyel kívánnak cselekvő részesei lenni a jövő mezőgazdaságának.

A fotón (balról jobbra): Dr. Szabó István (a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási és nemzetközi rektorhelyettese), Dr. Merkei Attila György (a péceli Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója), Fábián Bertalan (a gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója), Holló Krisztina (a Váci Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Gimnáziuma, Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Aszód igazgatója), Dr. Gyuricza Csaba (a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora), Kis Ágnes (az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója), Veizer Valéria (az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója), Kocsi Tamás (a Váci Szakképzési Centrum Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Gödöllő igazgatója), Takácsné Elek
Borbála
(a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatója). Fotó: Balázs Gusztáv

Napjainkban egyre inkább bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb, az egész világ számára kiemelt stratégiai ágazattá vált, ezzel párhuzamosan pedig az agrárszakma presztízse is nőni fog. Az ilyen interaktív rendezvények révén ezt a biztos jövőképet a fiatal generáció is megláthatja.

Mint az az iskolaigazgatók részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, a motiváció a sikeresség egyik alapfeltétele, ezért rendkívül fontosak azok a kiscsoportos laborlátogatások, ahol egy-egy kísérletet sikeresen elvégezve a diákok pozitívan tudnak kapcsolódni az adott tudományterülethez. Az egyetem sokszínű, rendkívül széles oktatási portfóliója ráadásul minden tudományterületet lefed, ezért nincs olyan érdeklődési körű diák, akit ne tudna az egyetem személyesen is megszólítani.

Az aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli iskolák tudományos ismeretterjesztő rendezvényeken, továbbtanulással kapcsolatos fórumokon és pályaorientációs napokon szintén vendégül látja majd a MATE képviselőit az együttműködés keretében.

Az ünnepélyes aláíráson részt vevő iskolák:

  • Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód
  • Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Pécel
  • Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Isaszeg
  • Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Gödöllő
  • Török Ignác Gimnázium, Gödöllő
  • Váci Szakképző Centrum Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Gödöllő
  • Váci Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Gimnáziuma, Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Aszód