„Ki minő kovászt tesz, oly kenyeret eszik”

Tavaly májusban nyitott meg a Saranko pékség Gödöllő szívében, amely sok tekintetben az országban is egyedülálló. A Sarankó házaspárral, Emővel és Gerivel beszélgettünk a családi álom beteljesüléséről, egészséges étkezésről és hivatásuk küldetéséről.

Egy éve hirdetik, hogy nem hirdetnek, beszéljenek Önök helyett a termékek! Beszélnek?

Nem szeretnénk folyamatosan az emberek arcában lenni. Organikus, lassú fejlődést szeretnénk elérni, mert így tudunk jobban válaszolni a vevői igényekre. Úgy tűnik, beszélnek a termékek helyettünk, viszik a hírünk, ajándékba adják a szomszédnak, munkatársnak, így ők is betérnek hozzánk és sokszor törzsvevőnkké válnak.

Odafigyelnek az egészséges életmódra. Miért pont pékséget nyitottak?

A kenyér évezredek óta alapvető táplálék. Szerettünk volna egészséges alternatívát adni mindenkinek, akinek pedig nincs ideje és lehetősége otthon sütni, annak megmutatni, hogy milyennek kell lenni a kenyérnek. Azért esett a pékségre a választás, mert a munkánk gyümölcse kézzel fogható. A kenyeret ki lehet tenni otthon az asztalra és együtt fogyaszthatja el a család.

Mennyire nehéz manapság egy családi vállalkozást indítani Gödöllőn?

Ma mindenhol nehéz Magyarországon egy ilyen kis kezdeményezést elindítani. De a családi vállalkozás műfaja is kihívás, mert folyamatosan figyelnünk kell arra, hogy ne menjen a családunk rovására. Próbáljuk tudatosan megvédeni a gyermekeinket attól, hogy ne sérüljenek ebben a helyzetben.

Milyen segítséget kaptak a pékség nyitásához?

A legtöbbet a családunktól kaptuk, de barátaink is jelen voltak, bíztattak és – ha kellett – a feladatokban is részt vettek.

A város központjában nem egy pékség van. Nem volt ez túl kockázatos vállalkozás?

A vadkovászos kenyér teljesen más dimenzió, mint amit bárki is kínál a városban. Ha valamit csinálunk, akkor azt teljes bedobással tesszük. Minden pékárut élesztő nélkül készítünk, ebből országos szinten is nagyon kevés van. Bíztunk benne, hogy ezt a vásárlók is felismerik és értékelik.

A kovász időigényes, az idő pedig pénz, nem is voltak nyitva egész nap. Mégis miért jó a vadkovász?

A vadkovász fermentálja a tésztát, amely lebontja a gabonában lévő szénhidrátokat és fehérjéket. A szénhidrátbontással készült termékek fogyasztása kevésbé emeli a vércukorszintet a szervezetünkben. A fehérjebontás pedig kiemelten fontos, mert ezek a fehérjék alkotják a glutént, amit az emberi gyomor nem túl könnyen emészt. A kovász gyakorlatilag előemészt, így a gyomrunknak sokkal könnyebb dolga van. Ezek a folyamatok élesztős technológiánál nem játszódnak le, ráadásul az élesztő tevékenysége a sütés után nem áll le, ezért puffasztó hatása is lehet. A kovász e mellett tartósítja, természetes módon savanyítja a tésztát, míg az élesztős kenyérbe savanyító adalékanyagot kell tenni, hogy elkerüljék a penészedést. Így mi azt gondoljuk, hogy érdemes megvárni, amíg elkészül egy vadkovászos kenyér. Egyébként május végétől reggel 7 órától nyitva vagyunk, sikerült a munkafolyamatokat úgy átszervezni, hogy mindenkinek előnyös legyen.

Missziójuk szerint a környezetet is védik. Hogyan teszik ezt?

Igyekszünk minél több terméket közelről beszerezni. A legnagyobb mennyiségben szükséges liszt alapanyagot, a legközelebbi, jó minőséget előállító Pásztói malomból vásároljuk. A zöldségek jórészt a zsámboki biokertből érkeznek. Csomagolóanyagainkra is odafigyelünk, főleg papír és üveg csomagolásban érkezik minden, sőt a göngyöleget szelektíven gyűjtjük. Figyelünk a takarítószerekre, de még a kávé is fenntartható gazdaságból származik. Ezen kívül minden termékünk teljesen növényi alapú, amellyel szeretnénk a fenntarthatóságot tovább növelni, hiszen ma már egyre inkább azt látjuk, hogy a jövő az állati eredetű termékek fogyasztásának visszaszorításában rejlik. Nem lehet mindent tökéletesen csinálni, de a cél folyamatosan előttünk lebeg, hogy gyermekeinknek is tudjunk jövőt és élhető környezetet biztosítani.

Le kellett dönteni azt a (tév)hitet, hogy ami egészséges, az nem finom?

Ez nagyon relatív. Vannak, akiknek a kenyerünk savanyú, szerintünk viszont ennek van kenyér íze, ami pedig nem vadkovászos, az édes. Érdemes ízfokozó nélküli ételeket fogyasztani, mert néhány hét múlva a zöldségek, gyümölcsök is sokkal ízesebbek lesznek. Az ízlésünk alakul az egészséges étkezéssel, és egy idő után el sem tudjuk majd képzelni, hogy megegyük azt, ami korábban kifejezetten ízlett.

Hallani, hogy ma már továbbadják a tudást és tanfolyamokat tartanak. Ez is egyfajta küldetés?

Szeretjük átadni azt a tudást, amit megszereztünk, megtapasztaltunk. Fontos, hogy másokat is beengedjünk az üzembe, akik mindent megnézhetnek és megismerhetnek, mert így nő a felénk táplált bizalom is. Be lehet látni az üzembe is, az új nyitvatartással pedig akár a napi munkába is beleshetünk.