MA TE sportolsz!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) az oktatás és kutatás megújítása mellett rendkívüli prioritása van a sportélet fellendítésének is. Ennek fontos mérföldköve volt a tavalyi esztendőben a MATE-GEAC megújítása, a négy új sportszakosztály létrehozása, valamint a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda átadása. Utóbbit már az első napokban azonnal birtokba vette a térség lakossága, így már most több száz gyermek jár ide rendszeresen sportolni.

Gödöllő és az egyetem sportélete az idei első negyedévben csak még tovább fejlődött: 5 hónap alatt a korábbi 300 főről 1200 főre duzzadt az igazolt sportolók száma, emellett pedig több országos szintű verseny szervezésében is oroszlánrészt vállaltunk. 

A MATE-GEAC atlétika szakosztálya nyerte el például a 114. Mezei Futó Magyar Bajnokság rendezési jogát, amely március 19-én valósult meg nagy sikerrel a Gödöllői Királyi Kastély Felsőpark-
jában. Ez a verseny Gödöllőn és ilyen nívós környezetben még sosem került megrendezésre, a pályákat pedig nemcsak festői, hanem változatosnak is bizonyuló terepen jelölték ki a szervezők. A rajtszámok alapján közel ezren futottak a kastély Felsőparkjában, a délelőttől délutánig egymást követő számokban. Köztük voltak a MATE több campusának hallgatói és dolgozói is, akik a nap legvégén 4 000 méteres távot küzdöttek le a FutaMATE „különszámban”.

Alig telt el néhány nap, hogy újra sportolók érkezzenek Gödöllőre az ország minden tájáról, március 25-26. között ugyanis az uszodában rendezték meg az EATON Vízilabda Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) férfi selejtező mérkőzéseit. Mint azt Dr. Gyuricza Csaba rektor a megnyitó eseményen hangsúlyozta, a MATE Magyarországon és talán Közép-Európában is egyedülálló lehetőséget kapott azzal, hogy nemzetközi viadalok lebonyolítására alkalmas versenyuszoda tulajdonosaként és fenntartójaként fejlesztheti az egyetemisták sportéletét. A vizes sportok új hazai fellegvárában ezúttal tizenhárom magyar egyetem csapata mérkőzhetett meg egymással, köztük a MATE–GEAC–MSA férfi pólósai a háromból két mérkőzést nyerve jutottak a májusi miskolci döntőbe.

A MATE adott otthont a március 27-i tájfutó országos bajnokságoknak is. Az Egyetem babatpusztai területéről rajtoló bajnokságon és az azzal együtt lebonyolított Nyílt Szenior Ultra Hosszútávú Országos Bajnokságon több százan teljesítették a pályákat, melyek hossza 2 700 métertől
16 500 méterig terjedt. A leghosszabb pálya szintkülönbsége meghaladta a 600 métert. A terep első részén erdők és nagyobb nyílt területek váltakoztak meredek oldalakkal és sok kisebb domborzati tereptárggyal, míg a másik felét laposabb, hosszan elnyúló dombok alkották, sűrű út- és nyiladékhálózattal.

Itt a 21 évesek férfi és a női csapatversenyében is a Tabáni Spartacus SKE diadalmaskodott Magyarország 2022. évi Nyílt Országos Csapatbajnokságán, így a Morandini Hanga, Hajnal Dorottya és Sárközy Zsófia, valamint a Divin Péter, Bujdosó Zoltán és Bakó Áron alkotta triók vették át a MATE különdíját Dr. Gyuricza Csaba rektortól.

Fotók: Balázs Gusztáv