Húsvétra hangolódva

Az ünnep néhány szimbólumát használva pillanatok alatt különféle kompozíciót készíthetünk otthonunkba. A húsvéti asztalt színesebbé, elegánsabbá, ünnepélyessé tehetjük virágdekorációval, színes anyagokkal, terítőkkel, asztali futóval, porcelán terítékkel. Vázába állított barka ágak tojásokkal díszítve vagy az aranyeső mutatós az asztal közepén. Rusztikus hatást keltve befőttesüvegekbe is állíthatjuk a tavasz virágait. Romantikusabbá tehetjük asztalunkat a nagyitól örökölt porcelánokkal. Vegyük ki a vitrinből és vegyítsük saját kis apróságainkkal!

Vidám, tavaszi hangulatot teremthetünk a színek kombinálásával. Bátran vegyíthetjük a pasztell és élénk színeket. Rendkívül mutatósak a kockás, csíkos, pöttyös, és virágos minták is.

A természetes hatást kedvelők növényeket felhasználva dekorálhatnak, például barkával, borostyán levéllel, mohával, eukaliptusszal, búzafűvel, rafiával. Rafiából fészek készíthető, melyben jól mutatnak a festett tojások.

Készítsünk húsvéti tojás füvet!

Amire szükségünk lesz: tojáshéj, virágföld, búza vagy fűmagok.

Vegyünk egy pár darab szép nagy tojást, majd a tetejét szedjük le óvatosan! Öntsük ki a belsejét, majd a félig üres tojáshéjat töltsük meg virágfölddel! Ezután szórjunk bele gyorsan növő magokat, ez lehet búza vagy fű! Szórjunk rá még kevés földet és óvatosan locsoljuk be a magokat! Tegyük a tojást világos helyre, és pár nap múlva kész a zöldellő húsvéti dekoráció! Tovább dekorálhatjuk szalagokkal, vagy a tojáshéjat is színesre festhetjük, hogy még szebb dísze legyen otthonunknak.

Húsvétkor, jópofa, látványos fogásokat, desszerteket, reggeliket, köreteket, előételeket készíthetünk apró trükkök segítségével. A finomságokat együtt is készíthetjük, mint a nyuszis muffin, húsvéti mézeskalács, nyúlkalács, répatorta. Nemcsak a gyerekek lelik majd örömüket a színes, vidám fogásokban, vendégvárónak is tökéletesek, és a locsolókat is meglephetjük velük.

A tojásfestés az ünnep elmaradhatatlan programja. Amíg mi és a nagyobb gyerekek a valódi tojásokat festjük, addig a kisebbek polisztirol (hungarocell) tojások festésével, matricázásával és húsvéti kifestő könyvvel hangolódhatnak az ünnepre. Az üzletek polcain széles kínálat tárul elénk a tojásfestékek és dekoráló anyagok terén is.  Ha mégis a természetes anyagokat választjuk, segítségül felsoroljuk, hogy mely színeket, milyen természetes alapanyagokból nyerhetünk.

A természetes festékek elkészítésének alapreceptje:

Fél liter vízhez adjunk 4 evőkanál ecetet, ebben főzzük fel a színezőanyagokat! A színek erősebbek lesznek, ha forró színező oldatban festjük a tojásokat. A tojások szobahőmérsékletűek legyenek! 

Halványzöld: apróra vágott spenót, petrezselyem levél, zöld búza, főzési ideje 30 perc

Sárga szín: őrölt kurkumapor, 15 perc a színezőlé főzése

Narancssárga szín: fél liter víz, 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény, főzési ideje 20-30 perc

Lila: cékla leve bármilyen formában, vagy lilahagyma buroklevelei

Kékes-lila: áfonyalé

Kék: apróra vágott vöröskáposzta, főzési ideje 30 perc

Vörösbarna: vöröshagyma buroklevelei, főzési ideje 30 perc

Sötétbarna: erősre főzött, majd lehűtött kávéban festhetőek a tojások.

Játszunk!

A legkedveltebb húsvéti játék a tojáskeresés, amely minden korosztály számára izgalmas feladat. A lehetőségektől függően kint és bent is játszható. Szabadban a fák, a bokrok vagy a kövek alatt, cserepekben elrejtett tojások, apróságok megtalálása játékossá és izgalmassá teszi az ünnepet.

Locsolkodás

Családok fenntartva a hagyományt és továbbadva gyermekeiknek, húsvét hétfőn hajnaltól izgatottan készülnek a locsolkodásra.  A lányos háznál anyák és lányaik készülnek finom ételekkel, finomságokkal, szebbnél szebb tojásokkal, csinosan várják a locsolókat. Míg az apák fiaikkal elegánsan kora reggel elindulnak megöntözni az ismerős hölgyeket, asszonyokat, lányokat. Ilyenkor a frappáns locsoló vers fejében pirostojás a jutalom.

Mindenkinek kellemes húsvéti készülődést, a leányoknak sok locsolót, a legényeknek sok piros tojást kívánunk!

VZs