Valami bűzlik a Fácán soron

Ha valaki gyalog sétál a Fácán soron, akkor a középső részhez érkezve kellemetlen jelenséget tapasztal. Évszaktól függetlenül, olykor kevésbé, máskor pedig intenzívebben, néha már-már az elviselhetetlenség határát súroló mértékben érezni a csatorna cseppet sem kellemes szagát.

A probléma nem újkeletű. Néhány évvel ezelőtt látszólag történtek lépések az ügyben a szaghatás megszüntetése érdekében, de azon kívül, hogy a sok hónapon át tartó, félpálya feltúrásával járó munkálatok megnehezítették az arra közlekedők dolgát, érdemi változás nem volt tapasztalható. Utánajártunk annak, hogy mi okozza a gondot és mi jelentheti a megoldást.

Tudniillik, hogy városunkban az Arany János utca jelenti a vízválasztó vonalat. Innen a Duna Menti Regionális Vízművek Zrt. két irányba lejteti a szennyvizet. Nem kis mennyiségről beszélünk, hiszen a napi átlagban 5300 köbméter szennyvízről van szó. Ennek a mennyiségnek a fele, mintegy 2500 köbméter a Szivárvány utcai gyűjtőbe érkezik, onnan emelik át a Köztársaság úti Bojtár Csárdánál lévő gyűjtőbe. A Fácán sor 32. szám előtt található gravitációs aknába érkezik Gödöllő 6-os számú átemelő nyomócsöve. A szennyvíz nyomócsövekben kén-hidrogén keletkezik, ez bűzhatást okozhat. Az elmúlt években a Fácán soron új gravitációs csatornát fektettek, amely gyorsabb lefolyást hivatott biztosítani. Ez okozta akkoriban a hónapokon át tartó munkálatokat, de ettől függetlenül nem szűnt meg az utcában tapasztalható kellemetlen szaghatás, amely évszaktól függetlenül, de legerősebben nyáron érzékelhető a meleg és a párolgás miatt. A helyzet megoldására, a vízművek második lépésként változtatott az addigi nitrátadagoláson, amely vegyszeres ellensúlyozást jelent, így ma már oxigén tartalmú vegyület adagolására tértek át. Mindezzel párhuzamban nem csupán az adagolási vegyszerben, de annak mennyiségében is történt változás, amelyet már koncentráltabban alkalmaznak.

Török Sándor önkormányzati képviselő | Palkovics Judit DMRV üzemvezető helyettes asszony

Megkérdeztük Török Sándort, az egyetemi körzet önkormányzati képviselőjét (Szövetség Gödöllőért) is a jelenségről. 

„Valóban régi keletű kellemetlenségről beszélünk, aminek megoldására az ottlakók már régen várnak. Fontosnak tartottam, hogy tegyek az ügy megnyugtató rendezése érdekében. Egy ilyen jellegű gondot csak a felelős szolgáltatóval közösen lehet megoldani és a DMRV ebben együttműködő partner volt. Nyitottságukat mutatja, hogy kérték is a segítséget a folyamatos visszajelzések tekintetében, amelyet szívesen meg is teszünk az ottlakókkal. Bejelentéseimet egy személyes megbeszélés zárta, amely során Palkovics Judit üzemvezető helyettes asszony tájékoztatott az eddig megtett intézkedésekről. Ezek ugyanakkor még nem hozták meg a 100 százalékos sikert, így negyedik lépésként a csatorna fedlapok alá fóliatakarás került, ezzel is tovább enyhítve a szaghatást. Ötödik lépés az úgynevezett szagtalanító géltáblák aknákba való helyezése, amelyet annak érdekében lógatnak a mélybe, hogy teljesen megszüntessék, legrosszabb esetben is minimálisra csökkentsék a kellemetlen jelenséget. Biztos vagyok benne, hogy a DMRV mindent meg fog tenni az ottlakók érdekében.” 

A történet itt nem ér véget, hiszen egy olyan, évek óta húzódó ügyről van szó, amelyet érdemes és kell is tovább figyelni, szükség esetén tovább orvosolni. A jövőbeli esetleges intézkedések kapcsán felmerült az adagolószerek további változtatása, annak mértékének maximalizálása, hogy az ügy végérvényesen nyugvó pontra juthasson.