Kerttervezés (2. rész)

Előző számunk cikkében bevezettük, milyen szempontok figyelembevételével indulhatunk neki kertünk megtervezésének. A második fejezetben igyekszünk a szubjektív szempontokra is kitérni, meghatározni az ízlésünkhöz leginkább illő miliőt, szem előtt tartva a területi adottságokat.

A kerttervezés következő lépése, a kert stílusának meghatározása. Elsősorban a ház stílusához illő formákkal, színekkel és textúrákkal dolgozunk, de a háztól távolodva egyre szabadabban kezelhetjük a kert stílusának meghatározó elemeit. Legfontosabb, hogy a teljes kép harmonikussá váljon!

A még pontosabb megismerés érdekében ilyenkor segítségül hívjuk az interneten fellelhető képeket. Meg szoktam kérni az ügyfeleimet, hogy küldjenek nekem egy-két linket olyan exteriőrökről, amiben el tudják magukat képzelni. Ezzel bebiztosítjuk, hogy tényleg az ő ízlésének megfelelő látványterv szülessen. 

Ha minden fent felsorolt információ birtokában vagyunk, akkor következik a tervezési szakasz. Különböző kertépítészeti eszközökkel létrehozzuk és berendezzük a külső életteret. 

Ez a tervezés legizgalmasabb része. A folyamat végére készen láthatunk egy teljesen berendezett, növénykompozíciókkal kísért kertet. A tervező által megálmodott kertet ezután bemutatjuk a megrendelőknek, majd tovább finomítjuk, hangoljuk. Amikor már a teljes térszerkezet véglegessé vált, egyre inkább a részletek kibontása lesz a cél. Kiválasztjuk a burkolattípusokat, elhelyezzük a kerti, épített design-elemeket, a kerti világítást, esetleges vízarchitektúrákat. Bármennyire is azt gondoljuk, a kert a növényekről szól, egész idáig egyetlen konkrét növényről sem esik szó.

A növénykiültetési terv, egy különálló, mégis elengedhetetlen része a tervezési folyamatnak. Bár szó nem esett még róluk, a tervező fejében már formálódtak a kompozíciók az egyeztetések alatt. Viszont több ezer növényfajtával dolgozunk, így egy-egy helyre akár 10-20 lehetőség is adódik, melyek közül a kerttervező bemutatja azokat, amelyek leginkább szolgálják a kívánt célt, és leginkább tolerálják a hely adottságait. Gondolok itt a növények habitusának a stílusra, a hangulatra és a funkciókra gyakorolt hatására, a talajadottságokra, a benapozottságra, a kitettségre…stb.

Szerencsére az interneten szinte minden javasolt vagy javasolható növényfajta képe megtalálható, így az egyeztetések alkalmával a kerttulajdonosoknak nem kell a képzeletükre hagyatkozni. Lista alapján átnézhetik és kiválaszthatják az ajánlott lehetőségek közül azokat, amik később bekerülnek majd a megépített kertbe. 

Ezzel le is zárul a kertépítés tervezési fázisa, a tervek kivitelezésre bocsátható formában átadásra kerülnek a tulajdonosok részére, viszont a kivitelezés folyamán sok új gondolat születhet, ezért legjobb, ha a tervező támogatja és végig kíséri az építést, hogy a végeredmény a terveknek (így a megrendelők igényeinek) megfelelően alakuljon.

Kollár Dávidné Bálint Petra Andrea
okl. tájépítészmérnök

Kert-Ötlet 3D- Specialmix Kft.