A rosszra egyetlen válasz a jó cselekedet,
ez az eszköz pedig a kezünkben van!

Az egész világ aggódva figyeli a háborús eseményeket és az imákon túl aktívan is segíteni szeretnénk elsősorban külhoni magyar testvéreinken. Máthé László a Szövetség Gödöllőért képviselője közel 30 éven át a helyi Máltai Szeretetszolgálat csoportjának vezetője volt, így komoly tapasztalata van ebben. Őt kérdeztük arról, hogyan segítsünk jól és hatékonyan:

Máthé László

Ilyen helyzetben fontos a szervezettség, ezért olyan szervezeten keresztül segítsünk, akiknek van infrastruktúrája, és a külhoni civil szervezetekkel és konzulokkal kapcsolatban állnak, mert ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy a felajánlott adományok a megfelelő helyekre jutnak el. Segíteni így tudunk a legjobban. Ha valaki a legegyszerűbb formáját választja és pénzbeli adományt szeretne eljuttatni, akkor ezt megteheti a Máltai Szeretetszolgálat 1350-es adományvonalán, ahol hívásonként 250 forinttal járulhat a humanitárius akció támogatására, de az https://adomanyozz.hu/ oldalon utalással is segíthet. Hasonlóan az állam által indított Híd Kárpátaljáért elnevezésű program keretében a 1357-es segélyvonalán hívásonként, illetve SMS-enként 500 forintot lehet felajánlani.

Aki tárgyi felajánlással és célzottan Gödöllő város kárpátaljai testvérvárosán keresztül szeretne segíteni a bajba jutott embereknek, azok a Forrás és Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központba (Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 7.) vihetnek elsősorban tartós élelmiszereket (liszt, olaj, cukor, só, palackozott ivóvíz, gyümölcslevek, konzervek, tésztafélék, rizs, hagyma és fokhagyma), és tisztítószereket. A Beregszászon működő Máltai Szeretetszolgálat is a térségben otthon maradó családokat és idős embereket támogatja. A Váci Egyházmegyei Karitász is tájékoztatott bennünket, hogy az érkező menekültek fogadásához Higiéniás termékekre (pelenka, nedves törlőkendő, wc papír, papírtörlő, intim betét), tisztálkodási szerek (tusfürdő, szappan, sampon, fogkefe, fogkrém), és azonnal fogyasztható tartós élelmiszerek (bébiétel, konzervek, instant levesek, energiaszelet, keksz, ropi, ásványvíz) szükségesek, amiket a gödöllői Szentháromság Plébánián (Gödöllő, Szent Imre u. 15.) gyűjtünk és onnan juttatjuk el az egyházmegyén keresztül a menekültek szálláshelyeire. Az érkezők elszállásolásához pedig nagyon fontos lenne pléd vagy pokróc, hálózsák és törölköző.

Mi, a Szövetség Gödöllőért képviselői írtunk a város vezetésének, valamint javasoltuk a rendkívüli testületi ülésen, hogy a város tulajdonában álló Balatonlellei üdülőt nyissuk meg a menekültek részére. Tapasztaljuk, hogy a menekülteknek nem mindig a pénz, hanem a fedél jelenti a legnagyobb segítséget.

Keresztény emberként kérek minden gödöllőit, ha lehetősége van rá, csatlakozzon a #legyenbéke imalánchoz minden este 20 órakor egy gyertya vagy mécses gyújtásával. Részleteket a https://imalanc.777blog.hu/ oldalon találunk.