Közel 151,5 millió forint visszafizetését követeli a Zöld Híd társulás elnöke Gémesi Györgytől

Több mint 13 évvel ezelőtt, 2008. szeptember 10-én mosolygós településvezetők rakták le a Gödöllő határában, de Kerepes közigazgatási területén található Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ alapkövét. Gémesi György mellett, Franka Tibor (Kerepes) és Bóth János (Vác) első embere simították el a maltert a kapszula felett. Városunk polgármestere meghatározó szerepet játszott az európai normáknak is megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerben, hiszen a megalakulástól számítva 2018 novemberéig ő volt az Észak-Kelet Pest es Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulási Tanács elnöke. Egyik intézkedése az utóbbi hetekben kiemelt figyelmet kapott, miután a társulás jelenlegi vezetője több mint 150 millió forintot követel vissza a gödöllői önkormányzattól.

Mai szemmel kissé furcsának tűnik, de az alapelképzelés az volt, hogy – az Európai Unió hathatós, több mint 8 millió eurós támogatásának is köszönhetően – az Ökörtelek-völgyi hulladéklerakó központban a szelektív hulladékgyűjtésre épülő, a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelő hulladékkezelést vezetnek, aminek részei – többek között – a gyűjtőszigetes és hulladékudvaros szelektív gyűjtés, az újrahasznosítható anyagok utóválogatása, a mechanikai és biológiai hulladék előkezelése, illetve a komposztálás.

A gödöllőiek által „termelt” szemetét is ártalmatlanító hulladékkezelő központot 2010 júniusában adták át, és az azóta eltelt bő egy évtizedben számos, az eredeti céloktól részben vagy teljes egészében eltérő változással működött, és működik napjainkban is.

Gémesi György társulási elnöki ideje alatt számtalanszor hangoztatta, hogy ezt a tevékenységét ellentételezés nélkül végzi. Ennek – akár önsajnálatként is felfogható – ismételgetésére elsősorban azért lehetett szüksége, mert a jelenlegi kormánypártok 2010-es pozícióba kerülése után születtek olyan döntések (például: rezsicsökkentés), amik Gémesi szerint veszélybe sodorják a Zöld Híd program zökkenőmentes, hatékony és rentábilis működését.

A gödöllői polgármester türelme és kormányzatbíráló kirohanásokkal fűszerezett szélmalom-harca 2018. november 5-ig tartott, amikor lemondott társulási elnöki tisztségéről, helyét Fördős Attila, Vác akkori első embere vette át. A személycserét követően történtek átvilágítások, belső vizsgálatok, amikről többen hitték azt, hogy lehetnek jogi következményei, azonban egyelőre nem történt felelősségre vonás.

A 2019-es önkormányzati választás után  Juhász Istvánt, Kistarcsa polgármesterét választották meg a társulás elnökének. Az újdonsült prezident legfőbb célja a szemétszállítást végző cég működési nehézségeinek felszámolása, illetve a katasztrófavédelem rendszerből történő kivezetése volt. Az első feladatot a cég 49%-ának értékesítésével sikerült megoldani, aminek az lett a következménye, hogy a katasztrófavédelem is kivonulhatott a Zöld Híd Kft. ténykedésének koordinálásából.

Juhász István november 18-án felszólító levelet írt városunk polgármesterének, Gémesi Györgynek. A határozott hangvételű dokumentumban a rekultivációs tartalék közel 151,5 millió forintos összegének visszafizetését követelte, miközben utalt az önkormányzat számára idén áprilisban előnytelenül zárult gödöllői szálloda-perre (2-3. oldal). Ráadásul a társulási elnök szerint az útdíj jogilag erősen aggályos bevezetésével (4. oldal), ezen összeg mintegy harmadával, azaz további 50-60 millió forinttal „sarcolnák” meg a gödöllőiek hulladékát is elszállító céget.

A kistarcsai polgármester egy interjúban azt is elmondta, hogy korábban, amikor még társulási elnök volt, Gémesi György arra hivatkozva utalta át a saját önkormányzatának számlájára ezt a nem kicsi összeget, hogy a Zöld Híd anyagi helyzete miatt ez veszélybe kerülhet. Adalékként szolgálhat, hogy ez az ügy 2016 óta húzódik. Mintegy két éve, Fördős Attila elnöksége idején született már a döntés az összeg visszafizetéséről, és a társulás jelenlegi vezetése azóta is jelezte jogos igényét a korábbi döntésre hivatkozva. Eddig annyit sikerült elérni, hogy tavaly nyáron az összeg meglétét elismerték a gödöllői városházán, de visszautalás nem történt.

„Nem a társulás feladata, hogy a gödöllői vezetés elbukott pereit fizesse. Ugyanis a probléma itt nem az „elvonások” miatt van, hanem egy elbukott per miatt. Ez a pénz nem Gödöllőé. Más pénzét nem visszaadni, na, ez az, ami nem elegáns. Mi évek óta kérjük vissza ezt az összeget, nem most indult a történet. Ez nem a gödöllői emberek ellen, hanem a hulladékgazdálkodás megfelelő színvonalú fenntartása mellett szól, ami az ő érdekük is” – fogalmazott Juhász István.

RG