Kastélyszálló a Sisi kultusz jegyében?

Interjú Ujváry Tamással, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatójával

Felemás év van Önök mögött. Amíg az év első felében reménykedve várták nyitást, addig az év második felében nem kis feladatok vártak a kastélyra. Milyen volt valójában ez a két félév?

Teljes mértékben különbözött egymástól. 2021 elején zárva voltunk és bizonytalan volt a nyitás időpontja és feltétele. Így visszafogott programmal és üzleti tervvel indítottuk az évet. A nyár közepétől – bár a külföldi és csoportos vendégek csak kis létszámban tértek vissza -, a várakozásainkat mégis felülmúlta az év. Október végén elértük a tervezett látogatószámot és árbevételi tervet, illetve számos szép rendezvényt valósíthattunk meg, mint az Országos Vadásznap vagy az Európa Tanács magyar elnöksége kapcsán tartott Igazságügyi Miniszteri Konferencia, amelyen 36 delegáció vett részt, köztük az Európa Tanács Főtitkára.  

Milyen új programelemekkel találkozhatott a nagyközönség, amelyek esetleg hagyománnyá is válhatnak? 

A nagyközönség számára szervezett események szinte mindegyikére jelentős külső támogatást kaptunk vagy más szervezőkkel közösen valósítottuk meg. Ez biztonságot és nagyobb vendégkört jelentett. A Vadásznapot például az Országos Magyar Vadászkamarával és az Egy a Természettel Nonprofit Kft-vel közösen valósítottuk meg. A Gödöllői Szimfonikus Zenekarral és a Duna Szimfonikusokkal 110 sétáló koncertet szerveztünk, de ilyen volt a jubiláló gödöllői kulturális együttesek családi napja is. Ezek mind a Gödöllői Királyi Kastély 25 éves nyitási évfordulójához méltó események voltak.

Mit jelent a kastélynak, a városnak és személyesen Önnek az elmúlt 25 év?

Egy közel 300 éves épület esetében ez kevés idő, nekünk embereknek azonban rengeteg. Hiszem, hogy ez a 25 év a kastély harmadik aranykora a Grassalkovichok és a Monarchia időszaka után. A szerencsétlen hasznosítás után az épület jelentős része felújításra került, tartalommal pedig megtöltöttük. Ma már valóban világszerte ismert kulturális turisztikai attrakció, mely Gödöllő és Magyarország imázsához hozzátesz. Hálás vagyok érte és büszke vagyok arra, hogy ennek az új aranykornak, az újjáéledő kastélynak része lehetek.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója

Ott tart ma a kastély, ahogy 25 éve elképzelték?

1996-ban mindenki azt gondolta, hogy ennyi idő elteltével a teljes épületegyüttes felújítása befejeződik. Ugyanakkor 1994-ben megfogalmazták a Társaság Alapító Okiratában a célokat, miszerint a gödöllői Grassalkovich Kastélyegyüttes „minden elemében a magyar kultúra, művészet, szellemiség és annak vonz-
erejéből táplálkozó kulturális és konferencia turizmus élő kastélyává, a nemzetközi és belföldi piacon is keresett, üzletileg működőképes komplexummá váljék”
. Ha megnézzük a jubileumi év programjait, a fogadott vendégek számát és azok visszajelzését, akkor teljesítettük a célt. Ráadásul az elmúlt négy évből háromban a Kastély Kft. nyereséggel zárta tervékenységét – várhatóan 2021-ben is így lesz ez. 

Milyen fejlesztések várhatók a következő években? 

Mindenki azt szeretné, ha a teljes kastély felújítása megtörténne. A romos szárnyak felújítása mellett azonban az is fontos, hogy a 20-25 éve felújított részek állapota ne romoljon, illetve azok működtetése jobb, biztonságosabb és gazdaságosabb legyen. Az elmúlt négy évben többszáz millió forintot költöttünk például a fűtés megújítására, biztonsági rendszerekre, épületfelügyeletre, gépészetre, villamos hálózatra. A következő évben szeretnénk ezeket befejezni. Reményeim szerint 2022 végén a már felújított kastélyrészek üzemeltetési, gépészeti rendszerei olyan állapotba kerülnek, hogy azok újabb 20-25 évre biztosítják a zavartalan működést. 

Lesz kastélyszálló?

Az irodámban 28 szálloda terv van, amelyek az elmúlt 25 évben készültek. De csak egyetlen, 15 évvel ezelőtti foglalkozik azzal, hogy Európa szívében, Magyarország közepén milyen üzleti feltételekkel és mekkora hotelt érdemes kialakítani. Az első feladat a már felújított részek megóvása – ezzel talán jól állunk. A második a romos részek felújítása – ennek előkészítésén dolgozunk. Ezt követheti, vagy ezzel párhuzamosan történhet annak a vizsgálata, hogy kell-e szálloda a kastélyba, vagy annak közelébe. Véleményem szerint szükség lenne rá, de nem vállalkoznék arra, hogy megmondjam, 100 vagy 200 ágy kell bele, négy, vagy öt csillag kell a bejárata mellé.

Meddig fokozható a Sisi kultusz?

A határ a csillagos ég – mondhatjuk humorosan. Három Sisi filmes produkcióról tudunk, melyek közül egy már elkészült, kettő forgatása pedig most indul. Sok munkánk van benne, hogy ezeket részben eredeti helyszínen, Gödöllőn vegyék filmre. Mivel mind jelentős költségvetésű, komoly nemzetközi hátterű produkció, azt gondoljuk, hogy Sisi népszerűsége, ismertsége erősödni fog. Mi is teszünk ezért, például januártól a Liszt Ferenc Repülőtéren is felhívjuk majd a figyelmet Gödöllőre, Sisi igazi otthonára.

Nem kis változás a kastély életében az alapítványi szervezésbe került egyetem, amely által a kastély is „betagozódott”. Ez előnyt vagy hátrányt jelent a jövőre nézve?

Az egyetemmel nem csak a közös tulajdonos, fenntartó okán, hanem rektor úrnak és az egyetem vezetésének is köszönhetően nagyon intenzív együttműködés kezdődött. Gödöllő két legnagyobb és legismertebb intézménye kapcsán a szinergiák kihasználása – képzések, szakmai rendezvények, konferenciák, stb. – mindenki számára előnyös. Bár a tulajdonosi összetétel sosem az ügyvezetés, vagy a munkavállalók kérdése, de sok esetben gyorsabb és hatékonyabb ügymenet alakult ki, így csak előnyeit látom az átalakulásnak.

Nehéz a koronavírus mellett tervezni. Mindezek mellett mit szeretne a 2022. évtől?

Egészséget, biztonságot, hogy utazási és kulturális álmainkat meg tudjuk valósítani. Ezt kívánom mindenkinek, mert akkor a kastélynak is sikeres esztendeje lesz!