Varázslatos Karácsony

Karácsonykor meghittség költözik otthonunkba. A szeretetben, gondoskodásban gazdag együtt töltött készülődés és várakozás, a szülők angyali meglepetései éltetik gyermekeikben a csodát. A szikrázó fények, a karácsonyi illatok, a csilingelő dallamok és a mesés dekorációk teszik még varázslatosabbá az ünnepet.

Varázslatra hangolódás ünnepi pompában az otthonunk

Advent beköszöntével előkerülnek a karácsonyi dekorációk. A házakra felkerülnek a színesebbnél színesebb fények.  A lakást díszítik a hógömbök, a színes girlandok, a piros manófigurák, az ajtóra felkerül a kopogtató, az asztalra pedig az adventi koszorú. Gyerekekkel együtt készíthetjük a díszeket, különféle anyagokból, különböző technikákkal. Készülhetünk nekik ünnepi tematikájú színezővel is, a kiszínezett képek is díszei lehetnek az ünnepi lakásnak.  Az együtt alkotás, a gyerekekkel töltött minőségi idő felbecsülhetetlen érték.

Karácsonyi mesék, történetek – könyvben, dia-, és mesefilmben

Esténként olvashatunk téli és karácsonyi történeteket, amelyek színesítik a gyermek fantázia világát, elősegítve bennük az ünnepre hangolódást.  Előkereshetjük régi mesekönyveinket kedvenc ünnepi történeteinkkel, és magunk is kitalálhatunk egy közös karácsonyi mesét. 

Meséljünk a saját gyerekkori karácsonyainkról, az akkori hagyományokról!
Újra hódít a diavetítés, ami szintén összehozza a családot. Felnőttekben felidézi a kellemes emlékeket, és gyermekeknek tovább adva meghitt élményt nyújt. 

Adventi kalendárium

Minden napra egy mese. Különlegesebbé tehetjük az adventi időszakot, készíthetünk mesenaptárat a kicsiknek. Minden este egy új téli, karácsonyi mesét vehetnek ki a kalendáriumból.

Karácsonyi énekek, dalok, mondókák

A karácsonyi dallamok örökre a szívünkbe íródnak. Ha felcsendülnek a dalok, rögtön felelevenedik bennünk az ünnep hangulata. Az adventi időszakban hallgassunk és énekeljünk karácsonyi dalokat, tanuljunk karácsonyi mondókákat a gyerekekkel!

Karácsonyi fényfürdőzés

Sötétedés utáni séta alkalmával fedezzük fel a karácsonyi hangulatot árasztó városokat! A legtöbb helyen aranyszínű világításba borulnak a főutcák oszlopai, fái. A házakat színesebbnél színesebb fények borítják. 

Síeléskor, szánkózáskor a havas táj csillámló fényei ragyognak. A korcsolyázás is remek téli program. A szabadban a gyönyörű táj látványa, a friss levegő, az ünnepi fények a természet adta szépségek mind ünnepi hangulatot teremtenek.

Karácsonyi illat

Igazi ünnepi hangulatot tudunk idézni otthonunkba a fenyő, mézeskalács, fahéj, narancs, és a szegfűszeg illatával. A mézeskalács sütés egy nagyon kedvelt elfoglaltság. A sütik formázása, díszítése lázba hozza a gyerekeket, a sütéssel járó illatok pedig elvarázsolják az egész családot. Szintén karácsonyi illatot varázsol a lakásba, ha egy narancs héját bevagdosunk és a résekbe szegfűszeget rakunk. A radiátoron pár mandarin vagy narancs szeletet vagy narancshéjat is száríthatunk. Egy kellemes délután alkalmával készíthetünk karácsonyi teát (almás, fahéjas) vagy forró csokit, kakaót a gyerekeknek. Felnőttek forraltborral, punccsal is lazíthatnak a nap végén. Nem csak az ízük, hanem az illatuk is nagyon kellemes, ünnepet idéző.

Ajándék csomag készítése a rászorulóknak

Készítsünk gyermekünkkel együtt szeretetcsomagot! A csomag készítésekor beszélgessünk velük, mutassuk meg nekik, hogy miből áll az angyali meglepetés (együttérzés, szeretet, adomány)! Melyek azok a kedves kis tárgyai, amivel szívesen és szeretettel örömet okozna másnak? 

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

VZs