„Nem alkudhatunk meg olyan döntésekkel, amelyek nem a gödöllőiek érdekeit helyezik előtérbe” – interjú Kolozs Csabával

Talán semmihez sem fogható év volt 2021. Sokan küzdöttek az egészségügyi helyzettel, és annak gazdasági hatásaival, miközben szűkebb pátriánkban ezek nélkül is bőven akadt szóbeszéd téma. Erről, a közelgő 2022-es év kihívásairól és reményeiről beszélgettünk Kolozs Csaba képviselővel, egykori polgármesterjelölttel, hogy értékelje az önkormányzati ciklus második esztendőjét.

Pestiesen szólva, nem semmi volt az elmúlt év. Hogy élte ezt meg a helyi közéletben?

Egyszerre nehezen és mégis könnyen. Mindig is tudtam, hogy amit vállaltam és tenni szeretnék a városért, nem a legkényelmesebb elfoglaltságom lesz. De minden szolgálat erről szól, amikor a másikért próbálunk tenni valamit, akkor emberileg lehet nehéz, ellenben tudjuk, hogy amiért cselekszünk és áldozatot vállalunk, az egyszer majd gyümölcsöt hoz.

Mire gondol konkrétan?

Semmi konkrétumra nem gondolok, csak annyit látok, hogy a várost körülveszi egy szűk közeg, ahol mindenki sütögeti a maga pecsenyéjét. Jó volna egy olyan nagy közösség, ahol egymásért, a másikért, és a jövő generációjáért tudatosan, víziók mentén dolgoznánk. Ez nyilván a sűrű feladataink mellett komoly kihívás, de ha minél többen adnánk a saját időnkből önzetlenül, akkor máris könnyebb lenne mindenkinek, a közösség és a benne rejlő értékek pedig megtartanak minket.

Hogy jön itt a képbe Gödöllő közélete?

Az első költségvetési vita, 2020 februárja óta tudjuk, hogy a város vezetése nem akar együttműködni velünk, mivel számunkra nem a polgármester akarata fontos, hanem a lakosságé, így a nyilvánosság mögött nem tud velünk megállapodni semmiről. Ezért mindenből politikát csinál, lesöpör mindent, amit szeretnénk, és fondorlatos kommunikációval próbál „operálni”. Egy éve is említettem, hogy számára megkezdődött a választási kampány, ami most pláne igaz. Idén már politikai provokációknak is folyamatosan tanúi voltunk a testületi üléseken és a közösségi médiában. Számomra itt jön a képbe a közösség ereje. Nekünk a városvezetés politikai kommunikációjával továbbra sincs dolgunk, az nem a gödöllői emberekért történik, mert öncélú. Ezért sokkal inkább azt gondolom, hogy egymásért kell tenni még többet, mert egy közösség csak belülről újulhat és tisztulhat meg.

Mondana pár példát?

A Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület szervezésében a 2020-ban elmaradt sport- és egészségnapot 2021-ben hál’ Istennek meg lehetett tartani.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a cserkészeknek közel 1,3 millió forintot sikerült gyűjteni a jótékonysági esemény által, amivel részben segítséget nyújtottunk, hogy a Bezsilla villának mára új szigetelése és fűtése van.

Gödöllőn több százan egy jó ügy érdekében összefogtak, együtt voltak, sportoltak, beszélgettek, és jól érezték magukat. Mi szerveztük, de nem rólunk szólt az esemény, hanem egy nagy közösségről, ami egész Gödöllő számára fontos. A cserkészek pedig a jövőnk záloga, hiszen vezetőik olyan ifjúságnevelő munkát végeznek, amely a keresztény értékrendre épít kisközösségi rendszerben, és a természet szeretetére tanítja a gyermekeket. Ugyanilyen sikernek éltem meg a Gödöllői Királyi Kastélyban megszervezett Családi Napot, ahol a jubiláló városi együtteseket köszöntöttük 30-40-50 éves fennállásuk alkalmából.

Sajnos láttuk, hogy a helyi politika közel egy éve „beáldozta” a kiemelt civil szervezetek támogatását is, amikor azt olvastuk fizetett hirdetésekben: „ha nincs IPA, akkor nincs kultúra”, ami önmagában is visszatetsző volt. Kiderült a zárszámadásnál, hogy ez csak egy blöff, hiszen az utóbbi évek egyik legmagasabb iparűzési adóbevétele érkezett a város kasszájába és a 700 millió forintos többletet szétosztották a költségvetési sorokon.

De a kultúra még ekkor sem kapott ebből, így cselekedtünk és megszerveztük az eseményt, ahol megünnepeltük a jubiláns együtteseket november közepén. Nem csupán a zenekaroknak, hanem a családoknak is sikerült egy szép napot varázsolni további helyi, könnyűzenei együttesek fellépésével, hálát adtunk értük egy ökumenikus istentiszteleten, mert olyan közösségeket köszönthettünk, akik Gödöllő számára nagyon fontosak.

Ha már említette az iparűzési adót, nemrég komoly kritikát kaptak, mert öten nem támogatták, hogy az elvont adót visszakapja a város. Valóban így volt?

Ez is egy politikai provokáció. A kisvállalkozásoknál hagyott pénz a talpon maradásukat segíti elő. Más formában ennek ellentételezésére a város kapott segítséget. Ugyanis a gazdaságélénkítő beruházások folytán komoly beruházásokat hozott ide

az állam, ami az elmúlt időszakban több mint ötmilliárd forint támogatást jelentett helyi közép- és nagyvállalatoknak, akik tevékenységükkel növelik a város helyi iparűzési adóbevételét,

miközben a kisvállalkozásokat is segítik életben maradni. A sor pedig folytatódik, és az ipari parkban további beruházások épülnek, amelyek állami támogatást kaptak és helyben fizetik majd az adójukat. Azt sajnos nem tudjuk támogatni, hogy polgármester úr saját, országos politikai érdekeinek céljára használja ezt a felhatalmazást, ahogy azt láttuk eddig is.

Kolozs Csaba képviselő

Keveset szerepelnek a közösségi médiában. Ez tudatos?

Szeretnénk hitelesek maradni. Amikor kell, megszólalunk, de hivalkodni és ripacskodni nem fogunk. Tudom, hogy ez Gödöllőn „különleges”, de inkább tesszük a dolgunkat, annak pedig örülök, hogy az egyesület aktív, és sok jó ügy elérése érdekében segíteni tudunk a számukra. Távol áll tőlünk az öncélú építkezés, mert a közösségeket kell támogatni, ez egyfajta paradigmaváltás is a helyi közéletben. Amikor a város érdekéről vagy Gödöllő jövőjét befolyásoló döntésekről van szó, akkor mindig jelentkezünk.

Sokszor támadja Önöket a város, ezekre nem szükséges reagálni?

Nem, főleg a politikai provokációkra. Ez egy olyan út, ami a város vezetésének fontos, tegyék nyugodtan! Nem foglalkozunk magamutogató politikai játszmákkal, a testületi üléseken elmondjuk, ami Gödöllőnek fontos és az értékrendünkkel azonos.

Milyennek látja a gödöllői közéletet, a közhangulatot a sok viszontagság árnyékában?

Nagyon sok emberrel beszélek, akik azt érzik, hogy gazdátlan a város. Hosszasan említik a megoldatlan gondokat az egyszerű kátyúktól és fűnyírástól kezdve az egyéb fejlesztésekig, mint egy beígért út pormentesítése vagy csapadékvíz-elvezetés megoldása.

De mindenkinek szemet szúr, hogy közben milliárd forint feletti összegből épül a városháza, és több mint félmilliárd forintot utal a város jogerős bírósági végzésre egy vesztes pert követően. És persze azt is látják, hogy a polgármester újra kampányol az ellenzék mellett országszerte és helyben, ahol fogadja a baloldali pártok vezetőit, de a politikai kommunikáció az, hogy a „Fideszes urak” át akarják venni a város irányítását.

Nehéz erre finoman válaszolni és nyugodtnak maradni, de jó látni és hallani, hogy az emberek érzik az álságos manipulációt.

Milyen céljaik vannak és miért konfrontálódnak bizonyos kérdésekben, ha nem foglalkoznak a politikai provokációkkal?

Az alapvető célunk nem változott, és ha azt látjuk, hogy a város érdekei sérülnek, akkor felelősségünk felszólalni ellene. Nem azért volt két éve fontos programpontunk, hogy eltöröljük a kommunális adót, mert ez populista üzenet, hanem egyértelműen látszik a város költségvetési helyzetén, hogy nem kell az embereket megsarcolni. Azóta sem látni ennek eredeti célját, vagyis az infrastrukturális fejlesztéseket.

Amikor a behajtási rendelet ellen emeljük fel a hangunkat, akkor a gödöllői vállalkozók mellett vagyunk,

e bevétel többszörösét értelmetlen perekre herdálja el a város. Gödöllő vezetése a lakosság érdekében kell, hogy dolgozzon és nem fordítva! Elmondtuk többször, hogy megfelelő gazdasági tervek megvalósításával a díjak okafogyottak. De nem elég azt mondania a városvezetőnek, hogy neki csak és kizárólag üzemeltetési feladata van, minden mást oldjon meg az állam, mert ez tényleg az egykori pártállami rendszert vetíti elénk.

A szállodaper tipikus példája annak, hogy a közvagyonnal meddig lehet elmenni a politikában,

majd a kúriától időt kérve pár hónap alatt megmagyarázni a bizonyítványt, hogyan kommunikálják le a lakosság felé a „sikersztorit”. De a gödöllőiek pénze közvagyon, mintha a városvezetés elfelejtené ezt, és sajátjaként használná.

Ezek szerint nem lát újabb lehetőséget az együttműködésre?

Az együttműködés sem lehet öncélú, hiszen több mint 30 ezer gödöllői ember érdekében kell dolgozni, amire megvolt az esély 2019 őszén, de tudjuk, hogy mi történt. Nekünk nem úgy kell a polgármesterrel együttműködni, ahogy kéri, hogy menjünk el havonta egyszer egyeztetésre, ahol meg akar győzni minket a számára fontosnak vélt ügyekről. Nekünk Gödöllőért és a helybéliekért kell együttműködni, illetve a testülettel közösen kell a döntéseket meghozni. A kettő között óriási különbség van.

Jövőre országos választások lesznek. Mennyire láthatja kárát Gödöllő?

Egy település mindennapjait nem kellene, hogy befolyásolja és károkat okozzon egy országgyűlési választás. Egy polgármester pártszínektől függetlenül a városáért tesz, proaktívan elősegíti a fejlesztéseket, nem kampányol és szidja az éppen aktuálisan regnáló kormányt, hanem békét és fejlődést szeretne az itt élő lakosságnak. Gödöllőn a városvezetőnek a személyes sérelmei a legfontosabbak, így már nem a szolgálat áll a középpontban és nem is a lakossági érdek. Ha eddig is a kampány volt nála első helyen, akkor az utolsó négy hónapban se legyen kétségünk, hogy másképp történik majd.

Tavaly is megkérdeztük, hogy mit hozhat a jövő?

Mindenekelőtt reméljük, hogy egészséget, boldogságot, ezt kívánom valamennyi gödöllőinek, legyen áldott a Karácsonyuk! A „tükör tartása” a közéletben az egyik legnehezebb dolog. Szinte lehetetlen az egykor szebb napokat látott településvezetői gondolkodást visszatéríteni egy több évtizeddel ezelőtt megkezdett jó útra, ez az elmúlt két év tapasztalata. Még sincs más út, ezt kell folytatni, amivel Gödöllőért és nem a városvezetés ellen dolgozunk, így ki kell állni a lakosság érdekében, amikor további terhet, adókat és az életet megnehezítő döntéseket akarnak hozni a gödöllőiek kárára, vagy éppen sok százmillió forintot kell kifizetni egy felszámolás alatt lévő cégnek a város büdzséjéből.

Nem alkudhatunk meg olyan döntésekkel, amelyek nem a gödöllőiek érdekeit helyezik előtérbe.