Küzdelem a gravitációval

Az embernek már akkor beindul a nyáltermelése, amikor időpontot kér a Fincsi Cake vezetőjétől. A szó szerint finom vállalkozás életútjáról, sajátosságairól és az ide vezető útról beszélgettünk Vargáné Farkas Tímeával.

Vargáné Farkas Tímea

Kislányként is már sokat sürgött-forgott a konyhában?

Sok időt töltöttem anyukám és nagymamám mellett, de akkor még nem lelkesedtem a sütésért, viszont a kreatív, alkotói munka nagyon érdekelt. A középiskolában olyan szakirányba indultam, ahol esztétikus dolgokat hozhattam létre, így lett az első végzettségem bőripari technikus. Ezután még több szakmán keresztül kerestem az utamat, amikor beleszerettem a mézeskalácskészítésbe. Egy mézeskalácsdíszítő tanfolyam után ehető műalkotásokat szerettem volna készíteni.

Rövid idő alatt nagy vevőkörre tett szert. Mi a siker titka?

Hatalmas a családunk, sok a barátunk, ismerősünk. Először csak a családban sütöttem különböző alkalmakra, majd baráti alapon az ismerősöknek is, akik vitték a híremet. Legfontosabb, hogy nem mondtam nemet túl nagy kihívást jelentő megkeresésekre. A minőségi alapanyagok és a gondos elkészítés minden vevői igényt kielégített. A rendelések megnövekedésével döntöttem úgy, hogy ezt vállalkozás formájában szeretném csinálni.

Mikortól ment át a hobbi vállalkozásba?

2020. november 1-jén indítottam el a vállalkozásomat, éppen most ünnepeltük az egy éves születésnapunkat. Persze ez nem volt olyan sima, mint amilyennek látszik. A VSzC Madách Imre Szakközépiskola, Szakgimnázium nyílt napja után beiratkoztam a cukrász szakra, ahol rengeteg új elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtam. Két helyen is voltam gyakorlaton, mielőtt elindult a vállalkozásom, amely jelenleg cukrászüzemként a Varga és Fiai Kft. telephelyén található. Az indulás előtt felmértem a terepet, körbejártam a cukrászdákat, mert arra törekedtem, hogy véletlenül se készítsek olyat, amit más is csinál, így talán hiánypótlónak is nevezhető a portfólióm. 

Könnyű volt vállalkozást indítani Gödöllőn?

A különböző hatóságokról csak pozitívan tudok nyilatkozni. Mindenki segítőkész és nyitott volt, így hamar megkaptam az engedélyeket. Sokat segített az állami vállalkozói start program, amelyen sok más gödöllői pályázóval együtt sikerrel szerepeltünk. Ugyanakkor vannak nehézségeink a mindennapokban. A cukrászok egyik legnagyobb beszállítójával állunk szerződésben, aki amint tudomást szerzett a gödöllői behajtási rendeletről, közölte, hogy csak akkor szállít Gödöllőre, ha előre kifizetem az egész éves díjat, amely több százezer forint. Ez a vállalkozásom jövedelmezőségét nagymértékben redukálná, vagy olyan mértékben kellene árat emelnem, amit a vásárlók nem biztos, hogy megfizetnének. Ezért az alapanyagbeszerzés jelenlegi formája sok időt és energiát emészt fel.

Nem egy cukrászda van Gödöllőn. Mi az, amivel mégis fel tudja venni velük a versenyt?

Sokat kísérleteztem, amivel próbáltam tökéletesítgetni technikai tudásomat és receptjeimet. De a cukrász szakmában egyre több új alapanyag és technika jelenik meg, ezért sokat olvasok és tanulok. Háziasan sütök, minőségi alapanyagokból, nem használok adalékanyagokat. Süteményekben a retro vonalat képviselem egy kicsit modernizálva, újragondolva, de készítek különböző speciális étrendekbe illő finomságokat is. Sütök lagzis és nagyi sütit, de egyre nagyobb az igény a gluténmentes édességekre is.

A közösségi oldalain igazi „tortaköltemények” láthatók. Volt olyan extra igény, ami megoldhatatlan feladatot jelentett?

Gyakran találkozom kihívást jelentő igényekkel, amelyek elkészítése előtt utána kell nézzek pár dolognak. Néhány megrendelés hosszabb tervezést igényel, amely után lelkesen állok neki a feladatoknak, így folyamatosan sajátítok el új technikákat, és teszek szert tapasztalatra. Általánosságban is sokat gondolkodom a megoldásokon, hogy úgy nézzen ki a megrendelt torta, ahogy megálmodták. A legnehezebb feladatot a különleges szerkezeti megoldásokat igénylő torták jelentik. Például a mozgásban lévő 3D figuráknál a gravitációt kell legyőzni, a fizika törvényeivel folyamatos harcban kell állni.

Vezet statisztikát?

Átlagosan 60 tortát sütök havonta, amely mellett természetesen sós és édes aprósüteményeket is készítek nagy mennyiségben, most pedig jön a mézeskalács szezon.

Csodálkoznék, ha abban is a hagyományos formák köszönnének vissza.

Valóban egyedi mézeskalácsokat készítek. Olyan megoldásokra, formákra törekszem, amelyek betöltik a használati tárgy és az édesség funkciót is. Ilyen például a szalvétatartó, gyertyatartó vagy adventi koszorú. A lehetőségek tárháza végtelen.

Mi a célja?

A cukrászműhely területe lehetőséget ad műhelyfoglalkozásokra is, hogy tudásomat, tapasztalatomat átadjam másoknak, a háziasszonyok „evangelizációjával” is foglalkozzak. A közeljövőben szeretnék egy mintaboltot nyitni a Dózsa György út és a Kőrösfői utca sarkán, a virágbolt mellett. Ezzel munkahelyet teremtek, az érdeklődők pedig közelről láthatják és kóstolhatják majd a termékeket. Az otthoni sütéshez is szeretnék eszköz- és alapanyagsegítséget adni: vevőink ott megvehetik mindazt, amit jelenleg csak rendelni lehet, interneten ráadásul többnapos kiszállítási idővel ígérik.

E-mail: fincsicake20@gmail.com

facebook:fincsicakegodollo | Tel.: +36 30 720 7768