Az innovatív technológiák a megújuló egyetem jövőjét jelentik

Városunkban található a négy helyszínen működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem központja. Az oktatás mellett a vállalatokkal való együttműködéshez is nagy szüksége van az innovatív technológiákra a MATE-nak, mely be kíván kerülni a világ 100 legjobb agráregyeteme közé.

Az egyetemen számos változás zajlott le az elmúlt két évben: sok hazai egyetemhez hasonlóan modellt váltott és alapítványi fenntartású intézmény lett, összeolvadt egy másik egyetemmel, átvett két egyetemi kart és tizenkét kutatóintézetet, nevet is változtatott, és új rektort kapott Dr. Gyuricza Csaba személyében. Mindez azonban csak eszköz egy nagy cél érdekében: világszinten értékes minőséget és lehetőségeket kívánnak adni az egyetem polgárainak, kutatóknak, oktatóknak és hallgatóknak egyaránt. A fiatalok körében áttörő sikert értek el: több mint 20 százalékkal többen választották az egyetemet 2021-ben, mint az előző évben. Rovatunk témája a technológia, így a számos szervezeti változás közepette csupán ennek újdonságaira koncentrálunk.

Az innováció nem lehet
elszigetelt tevékenység

2020 elején, még Szent István Egyetem néven, az elsők között csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezéséhez, és létrehozta a Területi Innovációs Platformot. A TIP egy térségi szerveződés, amely lehetőséget ad a helyi és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplőivel való együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására. Lényege, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek között, hozzájárulva ezzel a kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás erősödéséhez, valamint az eredményesség és a hatékonyság növeléséhez.

A TIP tagjai aktív résztvevőkké válnak az innovációt érintő országos szakmai programok kialakításában, megismerhetik a legfrissebb szakpolitikai irányokat, értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, és közvetlenül hozzáférhetnek a MATE által nyújtott kapacitásokhoz és szolgáltatásokhoz. A TIP nyitott: aki szeretne az eddigi mintegy 100 kárpát-medencei taghoz csatlakozni, az egyetem honlapján megtalálja az Innovációs Központ elérhetőségét. A TIP segít abban, hogy az egyetemi tudás megnyíljon a helyi kis- és középvállalkozások előtt is.

Az Innovációs Központ tevékenysége

A MATE Innovációs Központ feltérképezi az egyetem innovációs potenciálját, nyilvántartja az intézmény kutatás-fejlesztési infrastruktúráját, és innovációs szolgáltatásokat dolgoz ki. Ezáltal aktívan támogatja az egyetem innovációs tevékenységének három fő célcsoportját: a vállalati partnereket, az intézmény oktatóit, kutatóit és a hallgatókat.

Jelenleg 200 futó pályázat van a MATE egészében, melyeknek összértéke meghaladja a 40 milliárd forintot. Ezen belül az Innovációs Központban két kiemelt program volt az idén. A „Proof of Concept – Innováció-finanszírozási program”-ot az NKFIH „Egyetemi-ÖKO” pályázata keretében hajtják végre. A PoC-program célja, hogy segítse az egyetem kutatóit innovációs ötleteik megvalósításában, hogy az új eredmények ne csak szakmai publikációkban jelenjenek meg, hanem kézzel fogható termékként, technológiai újításként vagy szolgáltatásként a piacon is elérhetővé váljanak, azaz a társadalom számára is hasznosuljanak. A program továbbá támogatást nyújt az ötletek értékeléséhez, validálásához, prototípusok fejlesztéséhez, illetve kijelöli az utat a hasznosításra – akár licenszként, akár cégalapítás útján. Az első pályázati körben öt projekt lépett magasabb szintre az innovációs lépcsőn, összesen több mint 20 millió forintos támogatással. 

Emellett „Szellemi Tulajdon Finanszírozási Alapot” is létrehoztak, mely támogatást kíván biztosítani az egyetem intézeteinek, kutatóinak szabadalmi eljárásaik lebonyolítására.

– szem –