20 éves a Liszt Fesztivál

A Gödöllői Királyi Kastély idén 20. alkalommal rendezte meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő Liszt Fesztiválját október 15-24. között. A mindig megújuló és tartalmas feltöltődést kínáló programok a környékbeli és a budapesti vendégek mellett az ország távolabbi területeiről, sőt, egyre inkább külföldről is vonzzák a zeneszerető közönséget.

A kibővített műsorkoncepció egyszerre nyújtott alkalmat a zenetörténet szerteágazó, évszázadokat felölelő gazdagságának bemutatására és az egyetemes értékteremtés élvezetes közvetítésére.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján – a 25 éve a nagyközönség előtt megnyitott – Gödöllői Királyi Kastélyban a két évtizedes program kibővült és kiteljesedett. Sosem volt ennyi koncert – 10 nap alatt 18 esemény – és ennyi fellépő. A Liszt Fesztivál alatt, hagyományaihoz híven, az ismert és elismert, világjáró művészek mellett a fiatal tehetségek is hangsúlyos szerephez jutnak. A fesztivál számára ez különösen fontos – Kelemen Barnabás, Bogányi Gergely, Balázs János, Boros Mihály, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vagy a Honvéd Férfikar mellett felléptek olyan tehetségek, akiknek neve ma még nem cseng olyan jól, mint a muzsika, amit eljátszottak. 

A Kastélyról sokszor elhangzik, hogy az ország egyik leglátogatottabb múzeuma, világszerte ismert turisztikai attrakció, a térség kulturális zászlóshajója. Ahogy a méret, úgy az idelátogatók száma is feladat és felelősség is egyben. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy idén a fesztivál kilép a gödöllői kastély falai közül, és a térség templomaiban és kastélyaiban is tartanak előadásokat. Cegléden és Fóton a Nagytemplom, míg Hatvanban és Pécelen a kastélyok csatlakoztak helyszínként a koncertsorozathoz.

A fesztivál „gödöllőiségét” erősítette egyrészt, hogy a programfüzetben a fellépők és együttműködők közt a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Városi Vegyeskar és a Frédéric Chopin Zeneiskola neve is szerepelt, másrészt a gödöllőieknek nyújtott 50 százalékos jegykedvezmény is a helyiek kötődését szolgálta.

Újdonságként jelent meg, hogy négy kiemelt koncert úgynevezett hibrid előadás volt. A pandémia idején elterjedt online előadások iránti igény megmaradt, így néhány koncertet nem csak a helyszínen lehetett élvezni, hanem ezek élő internetes közvetítés keretében otthonról, képernyőn is követhetőek voltak. Nem csak Magyarország területéről, hanem külföldről is fizettek elő a közvetítésekre. Természetesen ezeket a programokat rögzítették, hamarosan a kastély honlapján elérhetőek lesznek.

A Gödöllői Királyi Kastély Liszt Fesztiválja talán az egyik legszebb példája annak, hogyan ötvöződhet múlt és jelen. A fesztivál egyszerre tanúsítja a zenei óriás örökségének tiszteletét és a kastély történelmi termeit átható, a Grassalkovichoktól Erzsébet királynén át egészen napjainkig kitartó zeneszeretetet – az idelátogatók és a hangversenykedvelők legnagyobb örömére.