/

Helyreállítják a Török Ignác házat

Tavasszal adtunk hírt arról, hogy állami segítséggel helyreállítják a Török Ignác házat. A kastély területén található épület az évtizedek alatt szép lassan az idő vasfogának martalékává vált.

Itt született Török Ignác, aradi vértanú, akinek az édesapja a kastély szolgálatában állt. Az évről évre egyre jobban rogyadozó és életveszélyes épület előtt rótta le kegyeletét minden évben a talán szebb történelmi emlékápolásról álmodozó ifjúság. Az állami bejelentést azonban tettek is követték. Első lépésként a rommentesítést kellett elvégezni. A helyzet nem volt egyszerű, hiszen a beszakadt tető és beomlott falak eltávolítása, valamint a sok „meglepetést” rejtő épületrészek védelme és megmentése nem mindennapi kihívások elé állította a szakembereket. Több, mint egy tucat kamionnyi anyag került elszállításra, amely a rommentesítésből származott. Nem csoda, hiszen az épület – noha ez kívülről nézve csalóka lehet – 600 négyzetméter alapterületű.

Elérkezett a következő fázis, amikor is két hónapra a kutatók veszik ideiglenesen birtokukba a megtisztított területet, hogy többek között falmintát vegyenek, és az alapján megpróbálják rekonstruálni az eredeti állapotokat. Miután az épület sokáig lakott volt, s átalakításokat is végeztek, ez sem ígérkezik könnyű feladatnak. Van olyan hely, ahol szabad szemmel is „csak” 13 festékréteg látható.

Természetesen az izgalmas munka nem csak a falfestések eredetiségének vizsgálatával állítja kihívás elé a szakembereket. Találtak ugyanis egy kályhaüreget is az épület eredetileg istállóként megjelölt részén. Így tehát sokkal több kutatómunkát ígér a nem mindennapi projekt, mint azt gondolnánk.

Várhatóan az ősz vége felé már a kiviteli terveké lesz a főszerep, s 2022 nyarán átadásra kerülhet a megújult Török Ignác ház, amelynek funkciójáról, szerepéről és muzeális tartalmáról a rendelkezésre álló temérdek dokumentáció alapján későbbiekben születik döntés.