Gödöllőről az Everestre

Kishonti Alex amatőr sportoló, aki a munkája és családja mellett hobbi szinten edz, sportol: felnőttként, 34 évesen kezdte. Először futott, majd jött a kerékpározás és az úszás, vagyis a triatlon. A teljes távot eddig kilenc alkalommal teljesítette (3,8 km úszás, 180 km kerékpár és 42,2 km futás), legjobb ideje tíz órán belül van. Vele beszélgettünk a különböző kihívásokról és példamutatásról.

Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Ha arra gondol, hogy sportolni kezdtem-e vagy a kihívást kerestem, akkor az előbbi. 34 éves koromban a sportolás hiánya miatt egészségügyi és súlyproblémáim lettek, akkor éreztem, hogy változtatnom kell, ezért elkezdtem futni. És rájöttem, hogy ezt is meg lehet szeretni. Először csak kis távokat futottam, három kilométert, aztán hétről hétre egyre többet.

Ennyire egyszerű az egész?

Nem egészen, hiszen nem kellett sok idő, hogy megsérüljek, mert nem voltam hozzászokva a sportoláshoz. Sérülten nem futhattam, pedig kikapcsolt, ezért törtem a fejem, hogyan mozoghatok, amíg nem térhetek vissza a futáshoz. Hamar rátaláltam az úszásra és a kerékpárra, így minden adva volt a triatlonhoz. Sokat köszönhetek a sportnak, például megtanultam a gyors-úszást, jobban megismertem saját magamat.

Először csak hobbi, aztán triatlon: mikor fordult komolyra a dolog?

2015-ben elmentem a Spar maraton futásra. Teljesítettem is, majd a folyamatos kihívások szép lassan beépültek az életembe. Olyannyira, hogy életformámmá vált a mozgás, az edzés, sőt minden velejárója, így az is, hogy most már jobban odafigyelek az étkezésre is.

Nem kevés időt vehet igénybe azon a szinten, ahogy űzi a hobbiját. Vezetői állása van, emellett hogy tolerálja a család?

Mindig korán keltem, ezért reggel fél 6 és 7 óra között ez semmi mástól nem vesz el időt, így a család sem sínyli meg. Természetesen a versenyekhez elengedhetetlen a támogatás, a szervezés, de igazából ez is csak döntés kérdése.

Sokféle hobbiként is végezhető szabadidősport létezik. Miért pont a futással kezdte?

Ez a legegyszerűbb, nem kell hozzá semmi, csak egy pár futócipő és az elszántság. Nem kell hozzá sok szervezés, bárhol és bármikor futhatok. Nem vagyok kötve különböző termek nyitvatartásához és edzőpartnerekhez sem. A futás nem csak kikapcsol, de kizökkent a mindennapokból, közben pedig még jó gondolatok is születnek az ember fejében. Engem így helyezett egyensúlyba.

A hobbin és az egészséges életmódon kívül miért csinálja ennyire komolyan?

Érdekel, hogyan működik a szervezetem. És az sem baj, ha a szemem előtt mindig lebeg egy cél, egy kis plusz. Először csak azt szerettem volna, hogy minden kényszer nélkül teljesítsek egy távot. Majd ugyanezt, miközben 2000 méteres a szintkülönbség. De az időcélokkal is lehet motivációkat keresni. Egyszerűen élvezem, és így érzem jól magam.

Mi a célja az idei évben?

Az, hogy könnyedén teljesítsem a versenyeket, kihívásokat. Idén nincsen időcélom. Olaszországban júniusban három ikonikus csúcsot sikerült kerékpárral teljesíteni egy nap alatt, amely 6300 méteres szintkülönbséget jelentett. Innen jött az Everesting kihívás ötlete, amely a 8848 méteres szintkülönbség elérését jelenti. 

Ez egy meglévő kihívás vagy ön találta ki?

Erről tudnak a sportolók, bárki teljesítheti futva vagy kerékpáron, a részletei az everesting.cc weblapon olvashatóak. Nekem ez lesz az első, amelyet október 16-án csinálok Gödöllő mellett. Erre az egyedüli alkalmas emelkedő Isaszeg és Nagytarcsa között van. Az Everestinget eddig 28 sportoló teljesítette Magyarországon, de Gödöllő környékén még senki. Ez a domb nem is a legalkalmasabb erre, hiszen 104 méter a szintkülönbség 2,55 km-en, amelyet 85 alkalommal kell teljesítenem, így összesen 431,1 kilométert fogok tekerni. Egy meredekebb hely jobb lett volna, mert így több üres tekerés lesz, ezért 22 óra körül számolok a teljesítési idővel, de a közelben szerettem volna maradni.

Hogyan lehet erre felkészülni?

Fontos, hogy az embernek meglegyen a szükséges állóképessége, és az sem baj, ha már hosszabb távokat teljesített. A verseny előtt pihenni kell, és feltölteni a szénhidrátraktáraimat. A nagy napon már a legfontosabb a frissítési terv, a kihívás alatt amúgy 1,2 kilogramm cukrot és 15 liter vizet fogyasztok majd el. Miután ez kültéri sport, az időjárás kiszámíthatatlan, ezért fejben és fizikailag is össze kell rakni mindent. Minden körülményt figyelembe veszek, kell váltóruha, cserekerék és még sorolhatnám. Technikailag is szükséges odafigyelni, a teljesítés hivatalos regisztrálásának megvannak a szabályai, amelyeket követnem kell. Mégis a legnagyobb kihívás a türelem, hogy 22 óra alatt végig óvatosan tekerjek, hogy kitartson az erő a 83. körön is.

Igazolt sportoló?

A GEAC tagja vagyok hivatalosan, de triatlon szakosztály nincs. Az edző online felügyelete mellett, de egyedül végzem az edzéseket. Futhatok az egyetemi atlétikai pályán, örülök a nemrég átadott, nagy részben állami pályázatból megvalósuló kerékpárút bővítésnek, de ennek elsősorban biztonsági szerepét emelném ki, nekem alapvetően más a felkészülési terepem. A környék kerékpárútjait én is csak a családommal használom, hiszen a 30-40 km/h-ás edzőtempómmal nehéz lenne rajtuk tréningezni. Nyaralások alkalmával a nyugati országokban megtapasztalom, hogy ott más szinten vannak a kerékpárutak, annak viszont nagyon örülök, hogy már itthon is fejlődésnek indultak.

Melyik polcra helyezi az eredményt, ha ezt sikerül teljesítenie?

Nem tulajdonítok ennek nagy jelentőséget. Jó kis nap lesz, amely ugyan valóban kihívás, de inkább kamatoztathatom és bővíthetem az állóképességemet. Nem beszélve arról, hogy ezzel is támogatókat gyűjtünk a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület nagyszerű céljáért a környezetvédelem jegyében, amely hamarosan bejelentésre kerül. Ettől függetlenül is szeretettel várok mindenkit, aki kisebb vagy hosszabb szakaszon szeretne hozzám csatlakozni, tekerjünk egy ideig közösen. Jöhet bárki, de családokat, baráti társaságokat is szívesen látok. Egy kör csak 5,1 km táv, 104 m szint, nagyjából 15 perc, ezt különösebb felkészülés nélkül is mindenki tudja teljesíteni, aki szeretné.

Tudja már, hogy mi lesz az Everesting után a következő kihívás?

Még nem, de az biztos, hogy jövőre két teljes távra regisztráltam, egyik Németországban, a másik Svédországban lesz. A lényeg, hogy fenntartsam ezt a szintet, ezen felül különösebb ambícióim nincsenek. Ennél komolyabb célokhoz még több időre és odafigyelésre lenne szükségem, de az már a jelenlegi egyensúlyom rovására történne. A példámon keresztül szeretném megmutatni, hogy minden akarat kérdése. Mindenkinek minden nap ugyanannyi ideje van: 24 órája. Döntés és szervezés kérdése, hogy mire használja. Persze nem feltétlenül kell mindenkinek hosszútávú triatlont csinálnia, de hogyha már csak 20 percet tud magára szánni naponta, az is sokat segíthet mind fizikálisan, mind pedig szellemileg. Leegyszerűsítve: hosszútávon a gyógyszer és a sport között lehet választani, és számomra egyértelmű a döntés.

Kedves Érdeklődő, Sportbarát!

Örömünkre szolgál, hogy együtt tekersz te is velünk és segítesz Kishonti Alexnek a jótékonysági Everesting kihívásában. Szeretnénk veled megosztani az eseménnyel kapcsolatos hasznos információkat.

Gyülekező: 10:00 órakor a Bezsilla-villa melletti parkolóban
Indulás: 10:15 órakor
Érkezés Isaszegre, a kihívás helyszínéhez: 11:00 órakor
Ezen regisztrációs ívet kitöltők a helyszínre autóval érkezők legkésőbb 10:45-re oda kell, hogy érjenek.
A kerékpár szállításában nem tudunk segíteni, de a helyszínen asszisztencia várja az odaérkezőket.
Helyszín: Isaszeg 3102-es út, 47.519456, 19.366930
Csatlakozás Alex kihívásához: 11:00-12:00 (pár kör megtételéhez elegendő idő+pihenés)
A regisztrált jelentkezőket vendégül látjuk ebéddel 12:00-12:45 között.
Indulás vissza: 12:45 órakor
Érkezés a Bezsillához: 13:30 órakor
Közös táv az elejétől a végéig: 29 km
A táv közepesen nehézségű, átlagos kondícióval teljesíthető.

Hoznivalók:
– váltós kerékpár
– bukósisak
– biciklis kesztyű
– időjáráshoz alkalmazkodó ruházat
– frissítő
– láthatósági mellény (kérjük jelezd ha nincs ilyened)
– szemüveg (opcionális)

JELENTKEZNI ERRE A LINKRE KATTINVA TUDSZ!

Indulás előtt kérlek ellenőrizd le a kerékpárod állapotát! (kereknyomás, fékek, váltók)
A KRESZ szabályait minden résztvevő köteles betartani, továbbá magáért vállal felelőséget.