Parajos mozzarellás csirkemell

Egyedi ételajánlat Erdősi Norberttől, a Kemencés vendéglő séfjétől…

Tanyasi csirkemellfilét kisujjnyi vastag szeletekre vágunk, kiklopfoljuk, majd sóval és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Egy előmelegített vaj-olaj keverékkel kikent serpenyőben mindkét oldalát szalmabarnára pirítjuk. A parajleveleket átmossuk, majd forró-lobogó, sós-szódabikarbónás vízbe maximum 30 másodpercig blansírozzuk. Szűrőkanállal lecsepegtetve tálba szedjük, ahol sóval, őrölt fehérborssal és frissen préselt fokhagymával fűszerezzük, majd vajban üvegesre pirított vöröshagymával összekeverjük. Miután jól átkevertük, és elértük a kívánt ízt, a frissen sült csirkemellek tetejére helyezzük.

A mozzarellát a csirkemellekhez hasonlóan ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Egy előforrósított teflonos, vaj-olaj keverékkel kikent serpenyőben a mozzarella mindkét oldalát megsütjük, ezután a parajjal megrakott csirkemell tetejére helyezzük. A friss paraj szezonját kihasználva én még friss parajkrémet is készítettem a fogáshoz grillezett polenta társaságában. Friss idénysaláta vagy pirított újburgonya is kiváló köret hozzá, de ez egyenesen egy vitaminbomba a laktató, mégis alacsony kalóriatartalmú gluténmentes ételhez.

Hozzávalók:

  • 1 kg tanyasi csirkemellfilé
  • őrölt fehérbors
  • teavaj
  • olaj
  • 1.5 kg paraj
  • fél fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 60 g teavaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 fél csipet szódabikarbóna a főzővízbe
  • 1 kg mozzarella