Tanyasi csirkemellfilét kisujjnyi vastag szeletekre vágunk, kiklopfoljuk, majd sóval és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Egy előmelegített vaj-olaj keverékkel kikent serpenyőben mindkét oldalát szalmabarnára pirítjuk. A parajleveleket átmossuk, majd forró-lobogó, sós-szódabikarbónás vízbe maximum 30 másodpercig blansírozzuk. Szűrőkanállal lecsepegtetve tálba szedjük, ahol sóval, őrölt fehérborssal és frissen préselt fokhagymával fűszerezzük, majd vajban üvegesre pirított vöröshagymával összekeverjük. Miután jól átkevertük, és elértük a kívánt ízt, a frissen sült csirkemellek tetejére helyezzük.
A mozzarellát a csirkemellekhez hasonlóan ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Egy előforrósított teflonos, vaj-olaj keverékkel kikent serpenyőben a mozzarella mindkét oldalát megsütjük, ezután a parajjal megrakott csirkemell tetejére helyezzük. A friss paraj szezonját kihasználva én még friss parajkrémet is készítettem a fogáshoz grillezett polenta társaságában. Friss idénysaláta vagy pirított újburgonya is kiváló köret hozzá, de ez egyenesen egy vitaminbomba a laktató, mégis alacsony kalóriatartalmú gluténmentes ételhez.
Hozzávalók:
- 1 kg tanyasi csirkemellfilé
- só
- őrölt fehérbors
- teavaj
- olaj
- 1.5 kg paraj
- fél fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 60 g teavaj
- őrölt fehérbors
- 1 fél csipet szódabikarbóna a főzővízbe
- 1 kg mozzarella