Kerti dísznövény vásárlási tippek

Ha kerti növény vásárlást tervezünk, első és legfontosabb minden esetben, hogy a növény jó helyről származzon, és lehetőség szerint egészséges legyen! Ezt természetesen nagyon nehéz laikusként ránézésre megítélni, ezért célszerű magát a beszerzési helyet jól megválasztani. 

Nagyon fontos tudni, hogy azok a növények, amelyek kora tavasszal extrém módon színesek, vagy virágzatuk kiemelkedő, szinte bombasztikus, legtöbb esetben importból származnak, növényházban teleltek, és meg vannak hajtatva. Nem egy esetben hormonnal kezeltek, ami semmi rosszat nem jelent, de egyet biztos: OTTHON NEM FOGJA VISSZAADNI ugyanazt az élményt. Az intenzív növénytermesztés eszköze, hogy különböző extra tápanyagokkal és hormonokkal érik el a kívánt eredményt, ezek a tulajdonságok azonban nem genetikusan kódoltak, tehát addig maradnak meg, amíg mesterségesen fenn tudjuk tartani azokat a körülményeket, amelyekben kifejlődött az adott növény. 

Másik tudnivaló a csodálatosan szép, hibátlan és külsőre egészségesnek tűnő, külföldről származó növényekről, hogy bizony nem lesz zökkenőmentes a növény számára a teljesen új klimatikus és talajviszonyokhoz való alkalmazkodás. Ne legyünk tehát nagyon csalódottak, ha a csodálatosnak ígérkező egyed az első tél után már nem hajt ki többé… Megkönnyíthetjük a növény akklimatizálódását azzal, ha tápoldatokkal erősítjük, és óvjuk a szélsőségektől, illetve ha import növény különlegességet vásárolunk, akkor azt inkább tavasszal tegyük, hogy legyen egy fél év akklimatizációs ideje a növénynek.

Ezeket a buktatókat elkerülhetjük, ha utánajárunk a növény származásának ott, ahol vásárolni készülünk. Én azt ajánlom, hogy próbáljunk vagy Magyarországon termesztett növényt választani, vagy ha ez nem sikerül, akkor hazánkéhoz közelebbi klímájú, pl. lengyel importot, vagy határterület, de elfogadható alternatíva az import, de több éve Magyarországon fejlődő növény is.

Mit is jelentenek egyáltalán a rövidítések:

Fld: földlabdás; kont.: konténeres; szgy.: szabad gyökerű

Kertész körökben egyértelmű jelzések, a kerttulajdonosoknak azonban korántsem azok. Nincs is erre a tudásra szükségük mindaddig, amíg nem szeretnének maguk növényt vásárolni. Ha igen, akkor viszont nem árt tudni, hogy melyiket mikor és miért érdemes megvásárolni.

Nagyon nagy hangsúly van a MIKOR kérdésen, hiszen a fent felsorolt „kiszerelési egységek” elsősorban a növény ültetésének és megvásárolhatóságának idejét határozzák meg. Nagyon egyszerű a szabály: konténeres növény BÁRMIKOR vásárolható és szinte (kivéve, ha fagyott a talaj) bármikor ültethető. Földlabdás és szabad gyökerű társaik csak tavasszal és ősszel.

A legegyszerűbb elképzelni a szabad gyökerű növényt. Annyit kell tudni róluk, hogy vásárláskor látható (ill. csomagolt) a növény gyökérzete. Ezeket a növényeket szabadföldön termesztik, és mielőtt eladásra kínálják, kiássák onnan. Ezért van az, hogy csak megadott időszakban értékesítik, hiszen a gyökérzóna erős bolygatásnak van kitéve, nem beszélve a kiszáradás lehetőségéről.

Következő kategória lehet a földlabdás kiszerelés. A növény szintén szabadföldben él mindaddig, míg el nem jön az ideje a kitermelésnek, ilyenkor azonban úgy emelik ki a földből, hogy a gyökérzónán a lehető legtöbb föld megmaradjon, majd egy hálóba (ált. lebomló anyag) csomagolják.

Az előbbi két kategória abban hasonló, hogy a szabad földben, tehát természetes körülmények között élő növények sokkal gyorsabban fejlődnek konténeres társaiknál, ezen oknál fogva olcsóbbak is.Ennek az „olcsóságnak” az az ára, hogy a kertépítést, növénypótlást csak tavasszal vagy ősszel tudjuk elvégezni. 

konténeres növényekről szinte már nem is kell beszélni, hiszen „minden más”, amit értékesítenek, konténeres! Kicsit faramuci kifejezés: egész egyszerűen annyit jelent, hogy a növény cserépben élte le a teljes eddigi életét. Köszöni szépen, ettől még jól van, csak kicsit lassabban nőtt, mint azok a társai, akiknek szabadföld jutott. A termesztés, tartás és felhasználás szempontjából előnyös, hiszen bármikor mozdítható, egyedileg művelhető, és bármikor értékesíthető. A gyökérzóna átültetéskor nem sérül, ültetőgödörbe helyezve a növény egyszerűen tovább fejlődik, nincs szüksége regenerációra, a gyarapodása ilyenkor látványosan megugrik, és szinte „behozza” a lemaradást, ha megfelelő körülmények közé kerül.

Remélem, ezekkel a tanácsokkal segítettem, hogy hogyan kíméljük magunkat és pénztárcánkat a rosszul időzített beszerzéstől!

Kollár Dávidné Bálint Petra Andrea

okl. tájépítészmérnök | 3D és Specialmix Kft.