/

Csoportok évtizedes múlttal a gödöllői kultúráért támogatás nélkül – nyílt levél dr. Gémesi Györgynek

Kolozs Csaba és dr. Péterfi Gábor képviselők 2021. május 18-án nyílt levélben fordultak a polgármester úrhoz a városunkban működő művészeti csoportok támogatásának kérdésében. Levelükben határozottan kérték, hogy a vártnál jobb költségvetési eredmények alapján a város módosítsa a 2021. évi, a kiemelt művészeti csoportok működésére szánt 0 Ft-os tételt a megszokott 27.900 e Ft-ra (ez 13 csoport támogatását jelentené). Ellenzéki képviselőtársaikkal együtt kérték, hogy a város önkormányzata korrekt módon támogassa a méltán elismert gödöllői művészeti együttesek munkáját, amelyek közül többen nagyon fontos jubileumhoz érkeztek 2021-ben. A levélre semmiféle válasz nem érkezett azóta sem, a költségvetés megfelelő sorában a mai napig 0 Ft árválkodik… Ez az eljárás méltatlan városunk demokratikus hagyományaihoz!

50 éves a Gödöllői Városi Vegyeskar

A városi vegyeskar megalakulásának legendás története van. 1971 őszén a zenei általános iskolában a kedves szülők a folyosón várakoztak, amíg a foglalkozások végeztével hazavihették gyermekeiket.

Ujváry Géza, az iskola énektanára felismerte, hogy ezekkel a szülőkkel lehetne foglalkozást szervezni a várakozás idejére. S elkezdődött a kotta-tanítás, szolfézs feladatok, gyakorlás. Ezeken a foglalkozásokon összebarátkoztak a szülők, s már csak egy lépés volt hátra, amikor november 28-án kijelentették: „már kórus vagyunk”. Következtek az első fellépések, városi ünnepségek, kulturális események, majd önálló műsoros estek, vendég kórusok, kórustalálkozók, minősítő hangversenyek, rádiós felvételek fémjelezték a kórus életét. Különös hangulata volt a karácsonyi koncerteknek és a farsangi zenés-álarcos-táncos fellépéseknek, összejöveteleknek. Az első külföldi fellépés Trencsénben volt, majd 1981-ben a bécsi Collegium Hungaricumban adott önálló estet a kórus.

1977 telén került az Énekkarhoz Pechan Kornél karnagy, akivel új művek sora várt a vegyeskarra, és újból zenekarral is szerepelhettek. A kórus 5 alkalommal járt Erdélyben, Székelyföldön, de sikerült eljutni Délvidékre, Felvidékre és Kárpátaljára is. A legtávolabbi út Wales volt, ahol a legrégebbi walesi város, Bangor férfikara látta vendégül a vegyeskart, és a kórus viszont fogadta őket Gödöllőn.

A tervek 2020-tól sorra meghiúsultak, de a közösségi szellem megerősödött. Koncertek helyett két „karantén-dal” született. Több mint negyven énekes, 25-től 80 évesig egyaránt, felénekelte a szólamát egyedül, amiket aztán mesterkezek összedolgoztak, és a dalok az interneten máig elérhetőek. Két fontos esemény minden nehézség ellenére: a Vegyeskar önálló kórusként elénekelte Beethoven C-dúr miséjét, és hamarosan Liszt Koronázási miséjét is műsorra tűzik.

Az énekkar jubileumi évét négy koncerttel ünnepli. Egy nyitókoncerttel indul a programsorozat november 28-án és a 2022-es tervben szerepel Kodály-est, kórustalálkozó és egy Gálakoncert is, melyre minden gödöllői zenei társ-együttest felkérnek. Anyagi lehetőségeiktől függően jubileumi kiadványt is készítenek, melyben képek, „sztorik”, érdekességek mellett „meglepetés” recepteket is bemutatnak.

Gödöllői Városi Vegyeskar

40 éves a Gödöllői Szimfonikus Zenekar

A Chopin Zeneiskola vonós tanárai 1981 decemberében egy adventi koncerten léptek fel először kamarazenekarként. A tanárokat a közös zenélés öröme hozta össze, és az igény, hogy az emberformáló, értékes zenét minél több hallgatóhoz eljuttassák.

Az együtteshez rövid időn belül a fúvósok is csatlakoztak, így 1986-ban városi támogatással elindult a szimfonikus zenekari munka. A ’90-es évektől Gál Tamás – Gödöllőn élő – Liszt-díjas karmester, 2010-től Horváth Gábor vezető karmester művészeti irányításával haladt előre a zenekar, szakmai eredményeket felmutatva, és a városban és a térségben a komolyzenei élet közszolgáltatási feladatait ellátva.

1993-ban, az első nagyszabású szimfonikus zenekari koncerten Gál Tamás vezényletével és élvonalbeli szólisták közreműködésével csendült fel a Mozart Requiem. Czigány György a zenekar köszöntésekor Gödöllő kulturális életének irányaként egy „kis Salzburg” álmát csillantotta fel. Bízunk abban, hogy lehet ebben az irányban haladni!

Életre szóló élmény volt a zenekari tagok és a hallgatók számára 2003-ban a Verdi Requiem előadása a Nemzeti Énekkarral, majd 2017-ben a Poulenc Glória és a Liszt Faust szimfónia a Szent Efrém Férfikarral. Jó visszagondolni Kovács János, Medveczky Ádám és még sok jeles karmester által vezényelt és a világhírű szólisták közreműködésével adott koncertre. A Pesti Vigadóban, a Zeneakadémián, a Megyeház Díszudvarán és a testvérvárosokban (Giessen, Wageningen, Laxenburg, Brandys nad Labem, Beregszász, Dunaszerdahely, Csíkszereda) történt fellépésekre.

A szűkös támogatási keretek behatárolják a zenekart fenntartó alapítvány működését, ezért lassabban lehet a célokat megvalósítani. Nagy előrelépést jelentett a Kreatív Európa Kultúra Program támogatásának elnyerése. A tervezett programokat a pandémia ellenére sikerült megvalósítani, így az európai kapuk is nyitva maradtak a kapcsolatépítésre.

Júliusban nagysikerű Beethoven-estet tartott a zenekar a szintén jubiláló városi vegyeskarral együtt. Reméljük, hogy a Gödöllői Liszt-Fesztivál keretében októberben is sor kerül a két együttes közös koncertjére, mint jubileumi eseményre!

Gödöllői Szimfonikus Zenekar

30 éves a Gödöllői Városi Fúvószenekar

Gödöllőn az 1950-es évek derekán alakult meg az első fúvószenekar. Az együttes alapítója és karmestere a gödöllői származású Völgyi Ernő harsonaművész volt. 1973-tól a zenekar tagjai az akkor önállósult zeneiskola növendékeiből kerültek ki, de a zenekar az 1980-as évek elején feloszlott.

A Gödöllői Városi Fúvószenekar (GFZ) 1991-ben egy évtizedes szünet után alakult újjá a helyi Zeneiskola keretein belül Ella Attila rézfúvós tanár vezetésével. Immáron 20 éve, 2001 óta a Fúvószenekar Gödöllő kiemelten támogatott művészeti csoportja, a város kulturális életének aktív résztvevője: évente több alkalommal adnak önálló, egész estés zenekari hangversenyt. A zenekar tagjai főleg amatőr zenészek, de vannak, akik tanulmányokat folytatnak konzervatóriumban, zeneművészeti főiskolán és a zeneakadémián.

Az elmúlt három évtizedben számos hazai és külföldi versenyen komoly elismeréseket és első helyezéseket nyertek, Ella Attila pedig több esetben is a „Legjobb Karmester” díjban részesült. 1999-ben a németországi Rastattban vettek részt az EUROTREFF Nemzetközi Zenei Fesztiválon, melyet a német rádió és televízió is közvetített. Több külországban is öregbítette a zenekar a magyar fúvószenekari kultúrát és Gödöllő város jó hírnevét: Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Horvátországban, Szlovéniában. Az együttes többször is szerepelt a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség (MAFUMASZ) minősítő hangversenyén, ahol „C” felsőfokban koncertfúvós és szórakoztató zene kategóriában minden alkalommal kiemelt arany minősítést kapott. 2000-ben a Gödöllői Városi Fúvószenekar kapta meg a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat,két évvel később, 2002-ben Ella Attila karmester személyesen is megkapta a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat.

2006 óta minden páros évben Fúvószenekari Fesztivált szerveznek, az ország minden pontjáról hívnak meg zenekarokat, de számos európai országból is voltak már vendég együttesek az elmúlt fesztiválokon.

A zenekar augusztusban volt 30 éves, ez alkalomból december 11-én és 12-én, két alkalommal várják a fúvós muzsikát kedvelő kedves gödöllői közönséget a „Jubileumi Koncert”-re a Művészetek Házába.

Gödöllői Városi Fúvószenekar

30 éves a Cavaletta Női Kórus és 20 éves az Ad Hoc Színház

A kórus története 1990-ben kezdődött, amikor a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola gyermekkara először járt Gödöllő finnországi testvérvárosában, majd az élmény hatására a zenetagozatos növendékek kérésére Márton Danku István vezetésével megalapították 1991-ben a Cavaletta Leánykart.

A kórus elsősorban Gödöllő kulturális életét gazdagítja, de több országgal koncertkapcsolatot is ápol. Első külföldi meghívásuk még a megalakulásuk évében érkezett Franciaország, Talange kisvárosának konzervatóriumától. Azóta a kórus megfordult már több helyen is. Voltak Erdélyben, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, de Finnországba és Franciaországba is ellátogattak újra.

Ad Hoc Színház

A Cavaletta Leánykar 1999-ben Gödöllő Kultúrájáért-díjat kapott, majd 2000-ben a csoportból Cavaletta Művészeti Egyesület lett, melybe ekkor lépett be az Ad Hoc Színház felnőtt színjátszó csoport. A húszfős és húsz éves baráti társaság minden évben tart színházi bemutatót, melyekkel Erdélybe és Felvidékre is igyekeznek eljutni: 2004-től szoros kapcsolatot ápolnak a tordaszentlászlói színjátszó csoporttal. Az egyesületnek fontos célkitűzése, hogy elsősorban a testvérvárosokba jusson el, azzal a céllal, hogy tartsa a kapcsolatokat az ottani magyarsággal.

2007-ben a Leánykar átalakult Női karrá, és ugyanebben az évben vezetőjüket, Márton Danku Istvánt Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díjban részesítette a város, 2012-ben pedig a Gödöllő Városáért Díjat is megkapta.

Cavaletta Női Kórus

2021 lett volna a gazdag múlttal rendelkező Cavaletta Művészeti Egyesület két művészeti csoportjának az ünnepi éve. 2020 év végén készültek volna a közös évfordulóra a németországi Husum Nordsee-ban tervezett kórus táborban, ahol a Müncheni Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral és Vegyeskarral is terveztek koncertet, de a pandémia közbeszólt. A kényszerű szünet után ezért 2022 áprilisában és májusában három előadást terveznek. A május 8-ai előadásra meghívták kórusuk alapító tagjait is, majd 2022. május 26-29. között a Müncheni Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és a Gödöllői Zeneiskola kamarazenekarának közreműködésével a Cavaletta Női kórus megünnepli fennállásának 31. évfordulóját, és karácsonyra megjelentetik a jubileumi kiadványukat is!