Kócosok! Irány a bölcsi, ovi, suli!

A szünidő végéhez értünk, beindulnak újra a gyermekközösségek. Kipihenve, megújulva kezdjük az új tanévet. Feladatunk beszerezni a gyerkőcök aktuális felszereléseit, megújítani és lecserélni a kinőtt, elnyűtt darabokat. De a megújuláshoz és megjelenéshez nem csak az öltözködés, hanem az ápolt és divatos frizura is párosul.

A gyerekek haja legyen könnyen kezelhető és tisztán tartható, mely kényelmessé teszi a mindennapjaikat! Hogy milyen a fazonja, azt pedig a divat is diktálja: egyre inkább odafigyelnek és igénylik a stílusos frizurákat. Ami fontos: ne legyen zavaró a látásban, és ne lógjon összevissza. A frufrut viselőknél mindig időben vágassuk vissza a homlokot fedő szálakat! A hosszú hajúak esetében hajpánt, hajgumi, hajcsatok segítségével különböző frizurák is elkészíthetőek, ügyességünkre és kreativitásunkra bízva. A rendszeres tisztálkodás és a higiénia betartása mellett is előfordulnak olyan gyerekeket is érintő fejbőr betegségek, amelyeket odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel orvosolhatunk vagy megelőzhetünk.

Koszmó

A koszmó a gyermekek fejbőrén megjelenő egyfajta seborrhoea. Hámló, pikkelyes, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön, amelyek helyenként zsírosak és tapadósak, máshol száraznak tűnnek. Elsősorban a hajas fejbőrt, a kutacs területét és a fejtetőt érinti, de szemöldöknél, szemhéjaknál vagy a fülek mögött is megjelenhet. A hámló réteg eltávolítása után a fejbőr vörös, esetleg sebes és váladékozó is lehet. A koszmó kialakulásának hátterében a szabálytalan faggyútermelés áll. Az érzékenyebb, szárazabb bőrű babáknál nagyobb az esély a tünetek kialakulására. Idősebb korban megjelenését kiválthatja a túlzott tej-, vagy húsfogyasztás, serdülőkorban pedig a hormonváltozás.

Kezelése

  • A problémás területeket először kenjük be olajjal (pl. kamillaolaj, alfa-bisabolol és E-vitamin tartalmú olaj, búzacsíraolaj, olívaolaj), és hagyjuk hatni 30-60 percig! A fejbőrt célszerű cérnasapkával vagy vékony kendővel fedni, hogy megóvjuk a környezetet az olajtól.
  • Ezután az elhalt hámréteget távolítsuk el, amelyet körkörös mozdulatokkal kell végezni hajmosás előtt, puha kefével, vagy hajmosás közben az ujjak segítségével.
  • Hajmosás koszmó elleni samponnal (kialakult betegségnél heti 3-4 alkalommal) szükséges.
  • A hajban maradt pici bőrdarabokat egy fésű segítségével távolítsuk el!
  • A kipirosodott bőrt kezeljük körömvirág krémmel, amely hámosítja és nyugtatja.
  • Ne dörzsöljük túl durván az érintett területeket, mert könnyen sérülhetnek! Kerülni kell a szalicilsavas készítmények használatát is, mert ártalmasak lehetnek!

Fejtetű

A tetű egy élősködő rovar, nem tud repülni vagy ugrani, zárt közösségekben gyorsan terjed. Vérszívás útján táplálkoznak, amellyel viszketést váltanak ki. Az élősködő kedveli a meleget, ezért a fejbőrhöz minél közelebb igyekszik megtelepedni, a hajszálak tövébe kapaszkodva. Elsősorban a fülek melletti, mögötti területet, valamint a tarkótájat kell átvizsgálni. A serke apró, tojás alakú, szürkésfehér, a korpával ellentétben nem húzható le könnyen a hajszálról, kézzel nem lehet lesöpörni.

Kezelése

  • A tetűirtó hajszesszel a hajas fejbőrt és a hajat gondosan át kell itatni, majd azt a fejbőrbe kell dörzsölni! Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra (5-15 perc). 
  • Az elhalt serkéket ecetes vízbe mártott, sűrű fogazatú fésűvel, illetve egyenkénti lehúzással – esetleg a haj levágásával – távolítjuk el! 
  • Fertőtlenítsük a fésűket, keféket! A fertőzött személy által használt törülközőt, ruhát, sapkát, ágyneműt magas hőfokon elkülönítve mossuk ki!

KÓCOSKODJUNK! 🙂

A hajvágás már egész pici babáknál, akár pár hónapos kortól is elkezdhető, függ a haj növekedésétől, amely babánként változó. A merészebbek otthon is megpróbálhatják, ám ha nem akarunk bajlódni vele, igazán jó lehetőséget kínál számunkra profi szakemberekkel, gyermekbarát környezettel és különböző szolgáltatásokkal a KÓCOS MANÓ CSALÁDI- ÉS GYERMEKFODRÁSZAT.

Aki esetleg attól tart, hogy az ő porontya majd hangosan sír és dacoskodik, annak sem kell aggódnia, mert ez a fodrászat a gyerekekre van specializálódva, itt mindennapos az, hogy bizony nem mindenki önként és dalolva ül be a hajvágószékbe. A kicsik figyelemelterelését már maguk a kisautós székek is segítik, de mesét is nézhetnek hajvágás közben, illetve bizonyos napokon animátorok és mesemondó támogatja a fodrászok munkáját. 

A gyermekek számára a már korábbi számunkban bemutatott ENBÉ megálmodójával közösen fejlesztettek ki teljesen natúr hajápolási termékeket. A főként babák és kisgyermekek részére készített samponok olyan olajokat és természetes gyógynövényeket, illetve gyógynövény kivonatokat tartalmaznak, amelyek igazoltan eltüntetik a koszmót és gátolják a fejtetű kialakulását, hiszen ez utóbbinál a prevencióra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. 

VZS   

Gödöllő, Szilhát utca 51.
+36 20 50 66 818
 

www.kocosmano.hu