Két országos bajnoki cím és nyolc ob-érem az idei strandröplabdás termés – 2021-ben is az ország legeredményesebb női klubja a Gödöllői RC

Augusztus közepén befejeződött a strandröplabdázók országos bajnoksága. Idén három helyszínen küzdött a hat korosztály (U14, 16, 18, 20, 22, felnőtt) az Ob-érmekért. A Gödöllői RC versenyzői egy évvel ezelőtt igencsak magasra tették a mércét azzal, hogy 4 aranyat és összesen 9 érmet szereztek a döntőkön. Az várható volt, hogy idén nem sikerül majd megismételni a tavalyi aranyak számát, ám az érmek tekintetében sikerült megközelíteni a 2020-as termést.

dav

Az első gödöllői bajnoki cím mindjárt az első döntő során megszületett, még július 1-én, Gyenesdiáson, ahol az U20-as korosztályban győzött Vecsey Fanni és Vasvári Zsófi (utóbbi SRSE), akivel aztán a korosztályos Európa-bajnokságon a 9. helyen végeztek, de nem csak az U20-as aranyérmet szerezték meg, hanem két nappal később a felnőtt Ob-fordulón is nyerni tudtak. Két héttel később már ellenfélként néztek egymással szembe az U22-es országos bajnokság csepeli döntőjében, ahol utóbbi nővérével, míg Vecsey Ratkai Pannával indult. A két lány a finálé előtt mindössze két napot tudott együtt edzeni, de így is a döntőig meneteltek, s ott is 21:7-re nyerték az első játszmát. A tavalyi U20-as Eb-n ötödik Vasvári testvérek azonban végül fordítani tudtak, de így is ezüstérem lett a két 18 éves gödöllői lány jutalma. Vecsey Fanni címvédőként egy felnőtt bronzéremmel egészítette még ki éremgyűjteményét, miután az amúgy ugyancsak gödöllői származású Szabó Dorottyával (ÓSSC) lett harmadik az elitkategória fináléjában, a Lupa Beachen.

Balról: Kiss Anna, Breuer Mirtill, Kristóf Dóra, Bútor Anna, Ratkai Panna, Vecsey Fanny és Szabó Anna.

Az első mellett az utolsó bajnoki cím lett még a gödöllői lányoké, ugyanis az U18-as korosztályban augusztus 16-án küzdöttek meg ezért a Lupán, s egy nagyon izgalmas finálé végén Bútor Anna és Kristóf Dóra örülhetett. A két 16 éves lánynak is így lett teljes az idei éremkollekciója, hiszen U20-ban éppen Vecseyéktől kaptak ki a döntőben, az U22-eseknél pedig a harmadik helyen zártak, s ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a felnőtt Ob-döntőben is egészen az 5. helyig jutottak, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon biztató jövő előtt állnak.

Ki kell emelni a 14 éves Szabó Annát, aki először az U16-os korosztályban lett bronzérmes a még nála is egy évvel fiatalabb Breuer Mirtillel, és harmadik volt az U18-asoknál (ott éppen Breueréket legyőzve a bronzmeccsen), de a két felső korosztályban is bejutott a legjobb négy közé Stollár Szonjával, valamint Kiss Annával, sőt a felnőttek 16-os fináléjának is tagja volt.

Összességében tehát két aranyig és összesen nyolc éremig jutottak a gödöllői strandröplabdázó lányok 2021-ben, és ezzel idén is a GRC lett az ország legeredményesebb női szakosztálya. A mieinken kívül egyedül az SRSE tudott még két aranyérmet szerezni, viszont nekik semmilyen más érmük nincs női vonalon. További négy klubnak (Békéscsaba, Beach Sport, Strandsport SE, Vasas) egy-egy országos bajnoki címe van, ami pedig az érmek számát tekinti, ebben még kiemelkedőbb a gödöllői lányok fölénye, hiszen kettőnél több érme csak a Vasasnak van, de ők is négyet, azaz feleannyit szereztek, mint a GRC. Az pedig, hogy három korosztályban (U18, U20, U22) is három gödöllői érdekeltségű páros jutott be a legjobb négy közé, nagyon komoly dominanciát jelent ebben a sportágban.

– Nagy siker az a számunkra, hogy 2020 után idén is a mi szakosztályunk a legsikeresebb Magyarországon a női strandröplabdázóknál – értékelte az eredményeket Barta László a Gödöllői RC elnöke. – Ráadásul, ugyan idén a felnőtteknél a 18 éves Vecsey Fanni révén „csak” egy bronzérmet szereztek versenyzőink, de továbbra is fölényesen vezetik ott az örökrangsort, hiszen az elmúlt nyolc évben ötször is gödöllői versenyző állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára az országos bajnokság döntőjében. Ezúton is szeretném megköszönni edzőinknek, Kleczli Csabának és Adrian Pricopnak, valamint Karádi Zoltán szakosztályvezetőnek az áldozatos munkát, aminek köszönhetően ilyen eredményeket sikerült elérni. Emellett mindenképpen köszönet illeti a teremröplabda edzőinket is, hiszen nálunk a strandröplabdázók zöme a teremjátékosok közül kerül ki, és akkor még nem említettem a klub adminisztrációs részlegének pótolhatatlan munkáját, illetve a szülők áldozatos segítségvállalását sem. Ezek mind-mind kellettek ahhoz, hogy a részletek egy nagy egésszé összeállva a dobogó tetejére repítse klubunkat ebben a szakágban, de a teremben megszerzett NB I-es bajnoki cím, valamint az U21-es bronzérem, az U19-es negyedik, valamint az U17-es ötödik hely is mutatja, hogy ilyen körülmények között is kimagasló szakmai munka folyik városunkban.

A Gödöllői RC strandröplabdázóinak idei Ob-érmei:

Aranyérmesek:

U18: Bútor Anna/Kristóf Dóra

U20: Vecsey Fanni/Vasvári Zsófi (utóbbi SRSE)

Ezüstérmesek:

U20: Bútor Anna/Kristóf Dóra

U22: Ratkai Panna/Vecsey Fanni

Bronzérmesek:

U16: Breuer Mirtill/Szabó Anna

U18: Szabó Anna/Réthelyi Orsolya (utóbbi Kispest SE)

U22: Bútor Anna/Kristóf Dóra

Felnőtt: Vecsey Fanni/Szabó Dorottya (utóbbi ÓSSC)

4. helyezettek:

U14: Kristóf Mátyás/Murber Márton (utóbbi Beach Sport – fiúk)

U18: Breuer Mirtill/Varga Kinga (utóbbi Beach Sport)

U20: Stollár Szonja/Szabó Anna

U22: Kiss Anna/Szabó Anna

A női strandröplabda érmek klubonkénti megoszlása 2021-ben:

Klub                I.          II.         III.        összesen

Gödöllői RC    2          2          4           8

SRSE                2          –           –         2

Vasas               1           2           1          4

Beach Sport    1          1          –           2

Békéscsaba     1          –           –          1

Strandsport    1          –           –           1

KSE                  –           1          –           1

UTE                 –           1          –           1

ÉDRA               –           –           1          1

Kispest SE       –           –           1          1

ÓSSC               –           –           1          1