Megkezdődtek a munkák a Török Ignác házon

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy állami segítség révén helyreállítják a Török Ignác házat. A kastély területén található épület az évtizedek alatt az idő vasfogának martalékává vált. Itt született Török Ignác, aradi vértanú, akinek az édesapja a kastély szolgálatában állt.

Az állami bejelentést tettek követték. Miután életveszélyessé vált az épület, elsőként a rommentesítést kellett elvégezni. A helyzet nem volt egyszerű, hiszen a beszakadt tető és beomlott falak eltávolítása, valamint a sok „meglepetést” rejtő épületrészek védelme, megmentése nem mindennapi kihívások elé állította a szakembereket.

Mint megtudtuk, több, mint egy tucat kamionnyi anyag került elszállításra, amely a rommentesítésből származott. Nem csoda, hiszen az épület – noha ez kívülről nézve csalóka lehet – 600 négyzetméter alapterületű. 

Elérkezett a következő fázis, amikor is két hónapra a kutatók veszik ideiglenes birtokba a megtisztított területet, hogy többek között falmintát vegyenek és az alapján megpróbálják rekonstruálni az eredeti állapotokat. Miután az épület sokáig lakott volt, s amelyen átalakításokat is végeztek, ez sem ígérkezik könnyű feladatnak. Van olyan hely, ahol szabad szemmel is „csak” 13 festékréteg látható.

Természetesen az izgalmas munka nem csak a falfestések eredetiségének vizsgálatát nyújtja kihívásként a szakemberek számára. Találtak ugyanis egy kályhaüreget is az épület azon részén, amely az eredeti rajzokon istállóként szerepel. Így tehát sokkal több kutatómunkát ígér a nem mindennapi projekt, mint azt gondolnánk. 

Várhatóan ősz közepe-végefelé már a kiviteli terveké lesz a főszerep, s 2022 nyarán átadásra kerülhet a megújult Török Ignác ház, amelynek funkciójáról, szerepéről és muzeális tartalmáról a rendelkezésre álló temérdek dokumentáció alapján későbbiekben születik döntés.