/

Egy gödöllői kötődésű kézilabdakapus

Kézilabdabarátok sokszor átélhették, amikor a televízió előtt ülve a kommentátor üvölti: „Mikler Roli kivédte!”. Hátborzongató érzés időről-időre ezt átélni – akár személyesen, akár a közvetítések alkalmával –, amikor a Szeged 36 éves hálóőre egy újabb góltól menti meg klubcsapata vagy a magyar válogatott kapuját. A népszerű sportolóról sokan tudják, hogy felesége révén immár gödöllői kötődése is van. Friss magyar bajnoki címe után beszélgettünk vele.

Gratulálunk a bajnoki címhez! Hogyan értékeli az elmúlt évet a világbajnokság, Európa-kupa és magyar bajnokság, illetve a magyar kupa tekintetében?

Köszönöm szépen! Ebbe az egy évbe bele volt sűrítve minden, még a karrierem legmélyebb pontja is. Igazi hullámvasút volt, amelynek zárásaként a legmagasabb hullámot a magyar bajnoki cím jelentette. A sok rossz után ez igazi elégtétel volt.

Mikler Roland

Már tervezi a jövőt? Mivel lesz elégedett, ha egy év múlva ilyenkor ismét beszélgetünk?

Maximalista vagyok. Ha felsorolnám, telhetetlennek tűnnék, de sosem vagyok elégedett. Fejlődnek a csapataink, a válogatott és a Szeged is. A hazai rendezésű Európa-bajnokság különös lesz. Nem csak azért, mert sűrűbb, erősebb a mezőny, mint egy világbajnokságon. Junior koromban volt ilyenben részem, egészen más érzés itthon játszani egy ilyen eseményen. Nagy teljesítmény mellett kijöhet egy érem a végén. A Szegeddel természetesen fantasztikus lenne FINAL4-ba jutni, megvédeni a bajnoki címünket, és visszahódítani a magyar kupát.

Mi hiányzik még a pályafutásából?

Többször voltam közel hozzá, egyértelműen a Bajnokok Ligája-győzelem. Komoly fegyvertény lenne az Eb-érem, s célom a 2024-es olimpia.

Két éve Veszprémből a nagy rivális Szegedhez igazolt. Hogyan fogadták ezt a szurkolók?

Szurkoló és szurkoló között van különbség. Nyilván voltak negatívabb hangok is, vagy akik próbáltak mérkőzés közben megzavarni, de több volt a jókívánság, amelyek olykor könnyet is csaltak a szemembe. Ez ilyen műfaj, nem lehet mindenkinek megfelelni.

  • Mikler Roland (Dunaújváros, 1984. szeptember 20.)
  • 216-szoros válogatott (2014 óta)
  • 5-szörös magyar bajnok,
  • 4-szeres magyar kupagyőztes, EHF-kupa győztes,
  • 3-szoros Bajnokok Ligája döntős,
  • 2-szeres SEHA-liga győztes
  • Klubjai: Dunaferr KC (2001-2010), Kalocsai KC (2005-2006), Pick Szeged (2010-2014), Telekom Veszprém (2014-2019), MOL Pick Szeged (2019-)

Hogyan került kapcsolatba Gödöllővel? Itt ismerkedett meg a feleségével, vagy általa ismerkedett meg a várossal?

Még egészen fiatal korunkban találkoztunk Celldömölkön, a CELL-kupán, ő gödöllői színekben, én pedig dunaújvárosi játékosként. Nagyon nagy hatással volt rám, így évekkel később felkerestem, majd a kapcsolatból szerelem, végül házasság lett.

Mennyi időt töltenek Gödöllőn?

Én csak az őszi és a tavaszi szezon végén tudok több napot itt lenni. A feleségem viszont a gyerekekkel többet itt van, pláne, amikor a csapattal vagy a válogatottal több napra elutazunk, s nincs segítsége az ikrek mellett.

Milyenek az eddigi benyomásai Gödöllőről?

Az egyik otthonunk Gödöllő. Szeretem benne, hogy közel van mindenhez, mégis kellő távolságra van Budapesttől. Itt volt az esküvőnk is a kastélyban, így kötődünk a helyhez.

Tervezik esetleg, hogy egyszer itt telepednek le?

Sok még a kérdőjel, hisz nem tudjuk, a munka miatt hova sodor bennünket az élet. De nem zárjuk ki, ez is egy lehetőség.