/

Álmai fenntartható okos otthona

Csak az elmúlt egy évtizedben jelentős mértékben megnőtt az otthonokban használt műszaki berendezések száma. Amíg 10 éve a hazai háztartások 10 százalékában volt mosogatógép, az arány 10 év alatt 25 százalékra emelkedett, míg laptoppal 2010-ben a családok mindössze 19 százaléka rendelkezett, tavaly ez már 60 százalék fölött járt. Ezek a trendek komoly kihívást és lehetőséget is jelentenek a háztartások számára.

Az otthonokban használt egyre több háztartási gép, szórakoztató- és számítástechnikai eszköz miatt ma már egy átlagos lakás villamosenergia-betáplálási igénye háromszor akkora, mint 10 évvel ezelőtt. A globális energiafogyasztás 2050-re megkétszereződik, és az ingatlanok lesznek a legnagyobb energiafogyasztók. Jelenünk és jövőnk legnagyobb kihívásai közé tartoznak ezek a növekvő energiaigények, az ezzel szoros összhangban álló energiahatékonyság szükségessége, az épületek biztonságos és hatékony üzemeltetése, a digitalizáció és az ezzel járó hatalmas adatmennyiség feldolgozása, illetve az egymással összehangolt rendszerek kialakítása.

A technológia fejlődése és a személyes igények hatása otthonainkra

Szerencsére ma már szinte minden készülék kommunikál valamilyen módon, adatot szolgáltat a működéséről, vezérelhető és egyúttal felügyelhető is. Mára több mint 30 milliárd csatlakoztatott készülék van a világban. Napjaink feladata az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása, a nagy mennyiségű adat és információ szűrése, feldolgozása és felhasználása a hatékony működés és a maximális biztonság érdekében. Fontos, hogy a magánszemélyek optimalizálják energiaigényüket, mindezt pedig úgy tehessék meg, hogy a komfortérzetük se csökkenjen, sőt, inkább növekedjen.

Okos otthon funkciók

Világítás és árnyékolás, hogy ne kelljen többé a villanykapcsolóval foglalkozni! A világítás nemcsak automatikusan kapcsol fel és le, hanem a lámpák fényereje is az időjárási viszonyokhoz és az igényekhez igazodik. Az árnyékolók az időjárással, a világítással és az igényekkel összhangban teljesen automatikusan működnek, mely működésbe természetesen bármikor beavatkozhatunk.

Hőmérséklet és levegőminőség, hogy lakásunk már előfűtve várjon, mikor hazaérkezünk és folyamatosan felügyelje a friss levegőt az összes helyiségben. Nyáron készenléti módba helyezhetjük a klímát, amikor elmegyünk otthonról. A fűtés, hűtés és az árnyékolók összehangolt, intelligens működtetésével, vagy épp szellőztetéskor a légkondicionáló kikapcsolásával magas szintű komfort mellett jelentős energiát takarítunk meg!

Alvó állapot és vezérlés, hogy amikor elmegyünk otthonról, akkor ne aggódjunk az égve hagyott világítás, vagy a bedugva felejtett hajszárító miatt. Otthonunkat akár központilag is irányíthatjuk, és elég egy kézmozdulat a kedvenc zenelista vagy a jacuzzi elindításához, de a szerverről a családi fotóalbum kivetítése sem lehet probléma.

Kényelem, hogy elég legyen egyetlen gombnyomás otthonunk vezérléséhez! Ha filmet nézünk, egyetlen gombnyomással lehúzhatjuk a redőnyt, visszavehetjük a lámpák fényerejét, és bekapcsolhatjuk a TV-t. Amikor lefekszünk, a termosztátok automatikusan készenléti módba kerülnek, a bejárati ajtó bezáródik, a riasztó aktiválódik; sőt, ha elfelejtenénk, akkor elalvás után a rendszer az éjjeli lámpát is lekapcsolja!

Biztonság, hogy – akár riasztó rendszerről, akár biztonsági kamerákról, akár kaputelefonról van szó – az okosotthon-rendszer képes legyen minden igényt kiszolgálni. Miközben nyaralunk, lakásunk képes a világítás kapcsolásával, vagy a redőnyök mozgatásával azt szimulálni, mintha otthon lennénk, illetve a nyílászárók és a jelenlét folyamatos figyelésével a rendszer azonnal értesít, ha gyanús esemény következne be. Az okos zár segítségével nem kell többé aggódni, hogy bezártuk-e az ajtót; az automata ablakok pedig gondoskodnak róla, hogy egy nyitva felejtett tetőablak ne okozzon problémát a hirtelen lecsapó nyári záporok időszakában. Ha szeretnénk, akkor kritikus eseményekről, például vízszivárgás észleléséről is tudomást szerezhetünk.

Távoli elérés, hogy lássuk, ki csöngetett be, amikor épp nem vagyunk otthon, és ha látni szeretnénk a kamera képét, miközben nyaralunk, vagy épp állítani kellene a termosztát hőfokán, miközben hazautazunk. Távirányítók helyett okos telefonunkat használhatjuk a garázsajtó nyitására, az öntözőrendszer elindítására, vagy akár a házimozi vezérlésére. Mobilkészülékeink helyett hangvezérléssel is lehet irányítani otthonunk különböző funkcióit.

Intelligens otthon megoldásokkal ma már szinte bármit el lehet érni, amivel összeköttetésben állunk, és valójában csak a képzelet szab határt. Az okos megoldások egyik legfőbb törekvése, hogy fenntarthatóbbak és komfortosabbak legyenek az otthonaink. Mivel fontos környezetünk védelme és gyermekeink jövője, így amellett, hogy életterünk az igényeinket követi és magas szintű kényelmet biztosít, elengedhetetlen az energiatudatos működés. Emellett ügyelnünk kell arra, hogy biztonságosan építsük ki és használjuk az eszközöket, nehogy rosszindulatú online támadás áldozatai legyünk. 

SE –