/

Külső paraziták elleni védekezés

Külső paraziták elleni védekezés kérdése évszaktól függetlenül, egész évben javasolt. Különösen fontos ez több állat együttélése esetén, valamint bőrbetegségben szenvedő, például allergiás állatoknál.

A külső élősködők olyan szemmel látható vagy szemmel nem látható élőlények, amelyek kedvenceink bőrfelületén, szőrzetén állandóan vagy csak ideiglenesen tartózkodnak. Kártételük az állatok nyugtalanításában, vérszívásban, kórokozók terjesztésében, a szőr és a bőr látható elváltozásaiban nyilvánul meg.

Kutyáink és macskáink egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy kellő rendszerességgel és hatékonyan védekezzünk az élősködők ellen. A védekezés gyakorisága függ az állat életkorától, életmódjától, a tartási körülményektől is. Szerencsére manapság nagyon sokféle hatóanyag létezik, melyek megfelelően védik kedvenceinket. Rengeteg készítmény van a piacon, ezek nagyrészt kombináltan tartalmazzák a különféle hatóanyagokat, ezáltal több élősködő faj ellen is védelmet nyújtanak egyszerre. 

A bolhafertőzöttség rendkívül kellemetlen, idegesítik és zavarják az állatot, így viselkedésbeli problémákat okoznak. Úgy néznek ki, mintha apró, fényes golyók lennének. A padlón lévő résekben rejtőznek, ahol bebábozódnak. Ebben a formában rendkívül ellenálló a páratartalommal és a hőmérséklettel szemben, és báb formában marad, amíg a légmozgások azt nem jelzik, hogy egy potenciális gazda van a közelben. A bolhák a szezontól függetlenül aktívak.

A bolhásság legfőbb tünete a vakaródzás, szőrhullás és a bőrön lévő sebek. A vakaródzás vagy a bolhanyál okozta allergiás reakció következtében kialakult bőrgyulladáshoz másodlagos bőrbetegségek társulhatnak. Fontos tudni, hogy a bolhák a galandférgek köztigazdái lehetnek, amelyek veszélyt jelentenek a gazdák részére is. A bolhák elleni védekezés kulcsa, hogy nem csak az állaton, hanem az állat környezetében lévő élősködőket is ki kell irtanunk.

A kullancs által okozott megbetegedések hazánkban szezonális jelleget mutatnak, a kullancsok aktivitásával összhangban. A kullancsok általában a melegvérű állatok véréből táplálkoznak. Előfordulásuk főleg a tavaszi és őszi hónapokra korlátozódik, előfordulások pedig leggyakoribb az erdők, tisztások mentén, de találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban, vagy akár a városi zöldterületeken is. A nőstény kullancsok vérszívása során kórokozókat juttatnak háziállataink szervezetébe, amelyek a jellegzetes megbetegedéseket előidézik, mint például babesiosis, Lyme-kór, anaplazmózis, vérzéses kullancsláz.

A szőrtüszőatka által okozott megbetegedés a demodicosis, amely leginkább a legyengült immunrendszerű, fiatal, bizonytalan hátterű kutyákat érinti. Nevét onnan kapta, hogy az élősködő a bőr szőrtüszőiben, faggyúmirigyeiben él. A kutyák közvetlen érintkezés útján fertőződnek, sokszor a születésük után, amikor az anyáról a szőrtakaróval még csak alig rendelkező újszülöttek bőrére kerülnek az atkák. A megbetegedés gyógykezelése hosszantartó, komplikált, és nem ritkán csak átmeneti sikerrel jár.

A szívférgesség egyre inkább veszélyezteti kedvenceink életét: a statisztikák szerint a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti a betegség. A szúnyogok révén terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben. Korábban a mediterrán országokban jelentett veszélyt, de 2009-ben nálunk is felütötte a fejét. A fertőzött szúnyogok vérszíváskor fertőzik meg az állatokat, az ezt követő 6-9 hónapban fejlődnek ki a felnőtt férgek. A betegséget elkaphatják a kutyák, a macskák, de akár az ember is. A tüneteket a kifejlett, szívbe vándorló férgek okozzák, amelyek elszaporodása megfelelő kezelés nélkül elzárja a nagy artériákat, és annyira károsítja a szívet, hogy az állat elpusztulásához vezet. Azoknál a kutyáknál, amelyekben csak kevés féreg van és nincsenek fizikálisan terhelve, lehet, hogy tüneteket nem is fogunk észlelni. Az előrehaladottabb esetekben, köhögés, fogyás, kondíció romlás, levertség, nehezített légzés hívhatja fel a gazdi figyelmét a betegségre. Szívférgesség ellen februártól novemberig javasolt védekezni, havonta adandó készítményekkel.

A készítmények közül vannak szájon át adhatóak, vannak spot-on-ok (bőrre cseppentős megoldás) és léteznek nyakörvek is. Ha igazolódik valamilyen élősködő jelenléte az állatban, (akár külső, akár belső élősködőről legyen szó), azt általában antiparazitikumok kúrában való alkalmazásával tudjuk hatékonyan eliminálni.