A hortenzia ezer arca

A hortenzia az a dísznövény, amit talán mindenki ismer. A legtöbb kertészkedni szerető embernek van legalább egy darab a kertjében. A hydrangea (magyarul hortenzia) fajták nagyon széles skálán felhasználhatóak a kertépítészetben, ezért is beszélhetünk egy igen népszerű nemzetségről. Nem véletlen, hogy faiskolánkban is közel 25 fajtája megtalálható. Eredeti termőhelyükön (Kelet-Ázsia, Himalája, Észak- és Dél-Amerika) üde talajú, erdei aljnövényként élnek. Kevés az a nemzetség, ami hosszú évtizedek óta slágernövénynek mondható, de a hortenziák idesorolhatóak.

Fő díszértékét a több hónapon keresztül nyíló virágzata, annak változatos megjelenési formája (ernyős lapos, gömbös, kúpos bugás) és gazdag színskálája adja. A fajtától és a virágzat kinyílásának állapotától függően megtalálható a fehér, zöld, rózsaszín és piros különféle árnyalata. Egyes fajták rózsaszín vagy pirosas virágjai savanyú talajon (5,5 pH alatt) megkékülnek. Ezt timsó adagolással mesterségesen is elérhetjük.

Tartós virágdíszt ad, ugyanis az elszáradt virágzat lombhullás után is a vessző csúcsán marad, mely télen is látványos. Vágott virágként virágkötészetben is felhasználják.

A pompás virágzatán túl egyes fajtái szárnyasan karéjos levelükkel is igen szép díszt adnak a kertnek, különösen az őszi csodálatos lombszíneződés idején.

A hortenzia-fajták között minden ötletre, elképzelésre találunk megoldást, legyen az szoliter, sövény, vagy kaspóba való növény, de tudunk vele felfuttatni vagy eltakarni is valamit, ha éppen ez az igény.

A legtöbb embernek talán a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) képe ugrik be először, nagyszüleik kedvenc növénye révén. Ezt a fajt tényleg sokan ismerik, de fagyérzékenysége és a talaj iránti igényessége miatt, talán a növénygondozásban jártasabb emberek érnek el vele nagyobb sikert.

Bugás hortenziát (Hydrangea paniculata)

Ha valaki kezdő, de annál lelkesebb kertész, és szakítani szeretne a hagyományos hortenzia küllemmel, annak kifejezetten ajánljuk az egzotikusabb megjelenésű bugás hortenziát (Hydrangea paniculata), mely a virágformáról kapta az elnevezést. Erős növekedésű cserje, talán a legtélállóbb hortenziafajok egyike, mely a talaj iránt is kevésbé igényes. A nyár elejétől egészen őszig nyíló virágjai az azévi hajtások csúcsán fejlődnek kúpos végálló bugában, ezért a gazdagabb hajtásképződés érdekében érdemes tavasszal erősen visszavágni.

Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens)

Egy másik méltán népszerű faj a gömb virágú cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens). A mésztűrése, hosszú virágzási ideje, illetve kiváló téltűrése igen értékes fajtává teszi. Júliustól szeptemberig hozza meddő virágját az éves hajtások végén, melynek mérete fajtától függően eléri a 20–30 cm-t is. A tavaszi erős visszavágás erre a fajra is érvényes.

Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia)

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) pompás virágján túl mélyen tagolt, karéjos, nagyméretű levelével és csodálatos őszi lombszínével is díszít. A metszését – ha szükséges – tavasszal végezzük el, de csak a szükséges mértékben, mert a virágrügyek már ősszel kialakulnak! Kellő elágazás után zavartalanul, metszés nélkül hagyjuk fejlődni!

A virágzó futó növények közül az egyik legszebb a kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris),
léggyökerekkel kapaszkodik, akár 10–15 m-re, házfalak, lugasok befuttatására alkalmas. Szabad állásba ültetve 1,5-2 m magas bokor, de talajon elterülve akár talajtakaróként is alkalmazható.

Talán sikerült egy kicsi ízelítőt adni a hortenziák gazdag világáról. Számos művészt, festőt és költőt is megihletett a hortenziák szépsége, köztük Babits Mihály is megemlékezik A gonosz hortenziák c. költeményében: „Mily gazdag és buja ez a sok hortenzia!…” 

Egyházi Luca
Specialmix Kft.