Tudta-e, hogy miről vagy kiről kapta a blahai körzet a nevét?

Gödöllő egyik városrésze (Blaha) a híres színésznőről, a „nemzet csalogányáról”, Blaha Lujzáról kapta a nevét. Blaha Lujza ugyanis harmadik házasságkötése évében, 1881-ben báró Splényi Ödön rendőrtanácsossal házat vett Gödöllőn. Városunkban az egykori ingatlan utcáját is róla, kissé furcsa módon Blaháné útnak nevezték el. Ugyan első férjét Blaha Jánosnak hívták, sosem használta így a nevét.

A mai Blaháné út 132-138. számú telek volt az övék, amely a Blaháné úttól egészen a Lázár Vilmos útig nyúlt. Az ingatlant a házzal együtt pár év múlva eladták. Később, a második világháború idején, 1944-ben a házat bombatámadás érte és megsemmisült. 

A színésznő halálának évében (1926) a házától nem messze nyílt meg a strandfürdő, így azt is róla nevezték el. A színésznő egykori birtokát Kampis Antal művészettörténész vásárolta meg, akinek a hagyatékából származik a Gödöllői Városi Múzeum egyik legértékesebb darabja, Blaha Lujza legyezője. A darabot Lotz Károly díszítette 1880-ban, és számos híresség ellátta kézjegyével. A legyező szelvényein 23 ceruzás aláírás található: Molnár Viktor, Franz Bayros, Fadrusz János, Massenet, Goldmark Károly, Saint-Saens, Erkel Ferenc, Jókai Mór, G. Puccini, Ch. Gounod, Apponyi Albert, Szilágyi Dezső, Wekerle Sándor, Székely Bertalan, Kiss József, Zichy Mihály, Joseph Kainz, Gárdonyi Géza, Ágai Adolf, Gromon Dezső, Hugonnay Vilma, Baross Dezső és Eleonora Duse kézjegye.

A fáma szerint egyik sétája alkalmával Erzsébet királyné is meglátogatta Blaha Lujza gödöllői nyaralóját. A történetet Kéry Gyula Blaha Lujza élete című, 1896-ban megjelent könyve írja le: „Évekkel ezelőtt egy szerény kis nyári lakban lakott Blaháné a regényes gödöllői hegyek alatt, ahová pár heti pihenésre szokott visszavonulni, amikor a népszínházban az előadások szünetelnek. A nyári lakban az egyik szobát a Piros bugyelláris-beli szoba mintájára bútorozta be parasztos asztalokkal, tulipános ládákkal, mázas edényekkel teleaggatott fogassal. A mellette levő másik szoba falait valóságos szalagerdő födte, amelyből a feliratok aranyos betűi kandikáltak ki, mint a lombokon keresztülszűrődő napsugarak. Egy alkalommal, amikor a művésznő éppen Pesten tartózkodott, és a személyzet nagytakarítást végzett a nyári lakban, arra sétált Erzsébet királyné, és megcsodálta a színpadias berendezést a sokszínű szalagerdővel együtt.”