A mai nap hivatalosan is kezdetét veszi az olimpia – Vajon lesz-e gödöllői érmese vagy legalább pontszerzője a játékoknak?

Ugyan a labdarúgás és a softball küzdelmei szerda óta elkezdődtek, de a megnyitó ünnepséggel a 2020. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXII. nyári olimpiai játékok ma veszi kezdetét, amelyet 2020-ra terveztek, de a világjárvány miatt 2021-ben rendeznek meg Tokióban.

Tavaly tavasszal jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt az olimpiai játékokat elhalasztják, előreláthatólag egy évvel. Az esemény elnevezése nem változott, vagyis ahogyan a labdarúgó Európa-bajnokság neve is Euro 2020 maradt, úgy az idei olimpia elnevezése is Tokyo 2020 lesz, hiszen a pandémia miatt egyébként is óriási veszteséget elkönyvelő rendező ország a már elkészített dekorációkat, valamint minden egyéb marketing elemet nem kívánta kicserélni, a nemzetközi sajtó- és egyéb média megjelenésekről nem is beszélve.

33 sportágban és 339 versenyszámban méri össze erejét 200 feletti nemzet közel 12.000 sportolója, ami rekordnak számít.

Abban is egyedülálló lesz az idei ötkarikás program, hogy az elmúlt 28 alkalommal – 32. számú az esemény, de három alkalommal, 1916-ban az első -és 1940-ben, illetve 1944-ben a második világháború miatt elmaradt az esemény – mindig nézők előtt zajlottak a versenyek, de a járványhelyzet miatt 2021-ben zárt kapuk mögött rendezik meg a tokiói olimpiát, így kizárólag a médiának lesz köszönhető, hogy semmiről sem maradnak majd le a sportrajongók. Ez kivételesen néha éjszakázással jár majd, hiszen a hétórás időeltolódás miatt több döntőre is magyar idő szerint hajnalban kerül sor. Az elmúlt olimpiákon a magyarok összesen 502 érmet gyűjtöttek, ezekből 177-nek arany, 151-nek ezüst és 174 medálnak pedig bronz a színe.

Az olimpia megnyitójának napján, azaz ma hajnali 1:30 perckor Pétervári-Molnár Bendegúz volt az első magyar induló a férfi egypár evezős versenyszámában, aki előfutamában második lett és negyeddöntőbe jutott, ahol hétfőn a döntőért evezhet. Kora délután, 13 órakor pedig kezdetét veszi a megnyitóünnepség a tokiói olimpiai stadionban, ahol 16:30 óra környékén az olimpiai láng meggyújtásával hivatalosan is elindul a nyári játékok programja.

Mohamed Aida és Cseh László

A magyar zászlót a hetedik ötkarikás játékokon induló Mohamed Aida és az immáron ötszörös olimpikon Cseh László viszi majd. A magyar olimpiai csapat 168 versenyzővel és hét tartalékkal indul a játékokon, akik 23 sportágban képviselik hazánkat, amely szintén rekord és meghaladja az előzetesen várt 150-160 fős létszámot. Közöttük vannak a mindig kiemelt figyelemmel kísért csapatsportokban szereplő válogatottjaink (női és férfi vízilabda-válogatott, illetve női kézilabda-válogatott) játékosai is, de számunkra talán a legfontosabb, hogy gödöllői sportolók is vannak Tokióban, így ők is a 175 fős küldöttség tagjai, ráadásul pontszerző helyekért, sőt komoly éremesélyesként utaztak ki a japán fővárosba.

Gödöllőről a fiatal, mindössze 19 éves Mészáros Eszter sportlövő és a 34 éves Gémesi Csanád kardvívó

 teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, akiknek drukkolhatunk itthonról kitüntetett figyelemmel. Eszter azonnal a megnyitó másnapján, magyar idő szerint hajnali fél kettőkor mutatkozhat be a női légpuskások 10 méteres versenyszámában az ötven fős mezőny selejtezőjében, és kora reggel már a döntő végeredményével is tisztában leszünk.

Mészáros Eszter

Februárban már írtunk róla, hogy a Török Ignác Gimnázium végzős tanulója szűk egy hónappal 19. születésnapja után állhat lőállásba az Asaka Shooting Range csarnokában, és edzője, 

Szucsák László úgy véli: „a nagyközönség számára ő lehet a tokiói olimpia meglepetésembere”.

A tréner derűlátását alátámasztja, hogy a gödöllői tehetség tavaly októberben 633,2 körös teljesítménnyel országos csúcsot állított fel a 10 méteres számban, ami mindössze nyolc tized körrel marad el a jelenleg érvényes világcsúcstól, de az utolsó világkupákon is rendre jól ment neki a lövészet, több esetben nyert is. Három nap múlva, kedd reggel már a vegyes csapat egyik tagjaként szerepelhet majd. Mivel Mészáros Eszter és Péni István egyaránt jó formát mutatott az utóbbi időben, így a párosuk valóban éremszerzésre esélyesként vehet részt az olimpián most debütáló légpuska 10 méteres vegyes páros versenyszámában. A döntő reggel 8:15-kor indul, remélhetőleg magyar résztvevőkkel. Végezetül július 31-én a női kisöbű szabadpuska 50 méteres, három testhelyzetes (álló, fekvő, térdelő) versenyében dől el, hogy kié lesz az olimpiai dicsőség. A számban 37 sportoló várja a selejtezőket és további jó hír, hogy immár „emberi” időben, 5:00-kor kezdődik a verseny.

A másik gödöllői sportoló, Gémesi Csanád – Navarrete József tanítványa – végül sajnos nem vívhat egyéniben, mert a csapat negyedik számú versenyzőjeként tartalék lett.

Gémesi Csanád

Tavasszal még bíztunk abban, hogy Decsi Tamás helyett a csapat harmadik embereként indulhat, ezáltal a két gödöllői versenyző július 24-én hajnalban, szinte egyidőben 1:30-kor és 2:00 órakor lőállásba állhat és a pástra léphet. Nem így lett, de reméljük, hogy július 28-án a férfi kardcsapat versenyén már ott lesz a páston. Az lebonyolítás szerda reggel 3:00 órakor kezdődik, ami a reggeli órákig tart, majd ebédidőben jön a bronzmérkőzés és a döntő. Az elmúlt négy évben minden világversenyen érmet szerzett a Szilágyi, Szatmári, Decsi, Gémesi kardcsapat kvartett, Tokióban pedig ők maguk is kijelentették, hogy egyértelműen az aranyért lépnek pástra.

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK! HAJRÁ GÖDÖLLŐ! HAJRÁ ESZTER ÉS CSANÁD!