Bad Ischl, a „fürdőváros”

Itt a nyár, ezért most egy fürdőjéről ismert testvérváros bemutatása kívánkozik ide: Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros, amely Ferenc József kedvelt tartózkodási helye volt, ezért „császárvárosként” is emlegetik.

DIGITAL CAMERA

A mintegy 14 ezer lakossal rendelkező kisváros Felső-Ausztria legszebb vidékén, Salzkammergut területének Traumviertel (‘Álomnegyed’) régiójában terül el. Csodálatos a város, és mesés a hegyekkel, erdőkkel és tavakkal borított környék, ami okkal a világörökség része is. Talán emiatt, talán más okból, de Gödöllő város vezetése testvérvárosi meghívás keretében több alkalommal, akár évente kétszer is ellátogat ide, tehát sokkal népszerűbb, mint bármely más külhoni település, mint például a múlt hónapban bemutatott Csíkszereda. Ugyan sok hírt nem hallunk a kapcsolatokról és a látogatásokból fakadó gyümölcsöző eredményekről, de Ferenc József egykori nyári rezidenciája önmagában is fontos kapocs lehet a Gödöllői Királyi Kastély számára.

A város rövid története

Ischl már a vaskorban is lakott volt, része a Dunántúlig terjedő Hallstatt-körnek. Számunkra érdekesség, hogy a település lakói a kalandozó magyarok elől elmenekültek, majd a veszély megszűnte után visszatelepültek. Salzkammergut
területét évszázadokig a Babenberg dinasztia uralta. A család egyik tagja III. Lipót (Szent Lipót) ma Ausztria védőszentje. A család egy másik tagja, II. Frigyes a tatárjárásban meggyengült Magyarországtól három vármegyét is elvett, amit 1242-ben IV. Béla visszafoglalt, majd 1246-ban ismét volt vele egy háborúnk. Ezt követően Salzkammergut a Habsburgok birtokába került.  

A „fürdőváros”

A város 32-36 fokos, 3 százalék sótartalmú fürdőjének gyógyhatását már a 19. században felismerték. Ennek eredményeként Ischl európai hírű, divatos fürdőhellyé vált. Már Ferenc József szülei is élvezték a víz jótékony hatását, ezt követően a nyaralóhely uralkodó fiuknak 63 éven keresztül kedvelt tartózkodási helyévé vált. Ebben a városban ismerte meg későbbi feleségét, Erzsébetet (Sisi) is. A város jelenleg is őrzi monarchiabeli hangulatát,és az utcákon sétálva az ember szinte egy hajdani mesevilág közepén érzi magát, ami bővelkedik történelmi, művészettörténeti jelentőségű emlékekben, látnivalókban. Ezek közül azonban itt csak néhányat tudok megemlíteni. 

A gyógyfürdő

Bár az Ischl partján van még egy másik fürdője is a városnak, most csak a történelmi patinás gyógyfürdőről szólok. A fürdő jól megközelíthető, parkolókban gazdag helyen található. Területén belső fedett és kültéri meleg, gyógyvizes medencék egyaránt találhatók. A fürdés élményét sok-sok, változatos „kényeztetéssel” gazdagítják, köztük jacuzzik, infra- és bányaszaunák, vagy a „Lusta folyó” nevű vízáramlás. A Relaxerium területén különböző rituálékkal fogadják a vendéget, akik vegyes neműek, de kizárólag csak ruhátlanok lehetnek! A fürdő árai elfogadhatóak, ajánlott a zárás előtti 4 órás jegy váltása! A személyzet tagjai angolul is beszélnek. 

Kaiservilla, Ferenc József nyári rezidenciája

Kaiservilla, Ferenc József nyári rezidenciája

A kiskastélyt édesanyjától kapta nászajándékul a császár, ami az osztrákosan gondozott Kaiserpark közepén található. Jelenleg is a Habsburgok tulajdonában van, múzeumként berendezve eredeti bútorokkal. Itt található az a dolgozószoba, ahol Ferenc József a magyarok számára tragédiát hozó szerb hadüzenetet aláírta, ami az I. világháború kezdetét jelentette. Pár perc sétára található innen a Lehár-villa és múzeum.

Személyes emlékek a városról

Feleségemmel többször kirándultunk Salzkammergut mesés területén, így laktunk Bad Ischlben is. Legjobb szállásunk a város fölé emelkedő Dachstein Haus volt, amely egy elszegényedett grófi család egykori nyaralójának épült. A villa megőrizte eredeti megjelenését és bútorzatát. A reggelit is az arisztokrata család jelenlegi utóda szolgálja fel öröklött eleganciával.Őszinte szívvel tudom ajánlani utazási célként Salzkammergut meglátogatását a Balaton-felvidék kiélvezése után, és feltétlen még Ibiza felkeresése előtt.

Dr. Máté András