Pollenallergia: tünetektől a kezelésig

Az allergia görög eredetű szó, „eltérő reakció”-t jelent, ami jól kifejezi a betegség lényegét: a szervezet olyan anyagok hatására válaszol tünetekkel, melyek egészségesekben nem váltanak ki reakciót. A tavasz végi-nyár eleji időszakban a virágzó fákról, bokrokról, lágyszárú növényekről a levegőbe kerülő polleneknek van a legnagyobb klinikai jelentősége. Belélegezzük őket, aztán ezek az allergiás egyénben légúti tüneteket okoznak.

Mikor gondoljunk allergiára?

A pollenek általában az orr, garat és szem viszketését, egy héten túl elhúzódó vizes orrfolyást vagy könnyezést, alvást nehezítő orrdugulást, tüsszentést, a két szem szimmetrikus, nem váladékozó bepirosodását okozzák. A tüdő érintettsége esetén asztmás tünetek is előfordulhatnak, ami száraz, főleg fizikai terhelésre jelentkező köhögést, nehézlégzés érzést, zihálást vált ki.

A tünetek súlyossága

A tünetek rendkívül széles skálán mozognak az enyhe kellemetlenségtől az életminőséget nagy mértékben rontó, vagy akár az életet veszélyeztető állapotig. Szerencsére lényegesen gyakoribb az enyhe vagy középsúlyos tünetekkel járó betegség, bár ezeknek is nagy a gazdasági-társadalmi következménye.

Pollenallergiák

A növényi pollenek az év bizonyos szakaszában fordulnak elő a levegőben. Vannak rövid (pl. mogyoró, éger, gabonafélék) és hosszú (pl. fűfélék, parlagfű, fekete üröm) virágzási idejű növények. Az allergiás beteg tünetes időszakának hossza attól függ, hogy ezek közül melyik váltja ki a tüneteket. A csak mogyorópollenre érzékenységek például jellemzően tavasz elején, 1-3 héten át mutatnak tüneteket, a parlagfűre érzékenyek tünetei július végétől akár november elejéig is eltarthatnak. Sokan több növényi pollenre is érzékenyek, nekik akár kora tavasztól késő őszig folyamatosan lehetnek tüneteik.

A betegség kimutatása

Helyes törekedni az allergén kimutatására, melyet tünetmentes időszakban lehet elvégezni, amikor a beteg nem szed allergia elleni gyógyszert. Gödöllőn allergia tesztet állami térítéssel felnőttek számára a Tüdőgondozó, gyermekek számára a Tormay Károly Egészségközpont gyermekallergológia és gyermekpulmonológia szakrendelésén végeznek. Ezeket a rendeléseket a háziorvos/házi gyermekorvos beutalójával, előzetes időpontkéréssel lehet igénybe venni.  A teszt során a bőrre cseppentjük a gyakori allergének steril oldatát, kis karcolást ejtünk a bőrön, s a bőr válaszából már 15-20 perc múlva meg tudjuk mondani, hogy mire érzékeny az adott személy. A teszthez a gyermekek részéről annyi együttműködés szükséges, hogy szüleik segítségével 20 percig tudják egy helyzetben, behajlítva tartani a karjukat.

Megelőzés és kezelés

Próbálkozhatunk az allergén távoltartásával. Panaszos időszakban a lakóhelyünk belső terében tudjuk csökkenteni a kintről beáramló pollenmennyiséget (zárt ablaknál alvás, légtisztítók vagy klíma berendezés használata, gyakori hajöblítés, beltéri ruhaszárítás stb.). A kültéri pollenkoncentráció csökkentése gyomnövények esetében széles társadalmi összefogással lehetséges, ez főleg a késői virágzású gyomnövények (parlagfű, fekete üröm) esetében fontos, és a nem művelt mezőgazdasági területek, városi terek, parkok, árkok, kertek, telkek rendben tartásával, rendszeres kaszálásával valósítható meg.

Ha ez nem sikerül, és a tünetek kialakulnak, szájon át adható antihisztamin készítmények, allergia elleni vény nélkül kapható és vényköteles orrspray-k, szemcseppek állnak rendelkezésre. A szakember lépcsőzetes kezelésben gondolkodik, ami azt jelenti, hogy súlyosabb tünetek esetén nagyobb adagú, többféle gyógyszerre lehet szükség.

Nyugat-Európában és Amerikában a hazai gyakorlatnál jóval elterjedtebb az úgynevezett specifikus immunterápia, mely a már kialakult allergiás betegség visszafordítását célozza. Ilyenkor a tüneteket okozó allergén kivonatát juttatjuk a szájnyálkahártyára, melynek tartós, rendszeres, kúraszerű végzése képes a folyamat megfordítására, a tolerancia kialakítására. Ha ez megtörténik, a tünetek elmaradnak. A kezelés 3-5 évig tart, azoknál a betegeknél, akik csak 1-2 pollenre mutatnak tünetet, igen jók az eredmények. Ez a kezelés hazánkban is elérhető.

Dr. Páll Gabriella
gyermekorvos, allergológus