/

Nyári bőr- és hajápolás – női szemmel

A nyári meleg, a test kipárolgása, a légkondicionálás és a napfény fokozott UV-sugárzása próbára teszi a bőrünket és hajunkat egyaránt. Ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás, vitaminok bevitele és a napvédelem. Gondos ápolással megőrizhetjük bőrünk és hajkoronánk folyamatos szépségét.

Nyári bőrápolás

Nyáron a melegben felhevült testünk a kipárolgásnak köszönhetően sokkal több folyadékot veszít, amit folyamatosan pótolni kell. Ajánlott napi szinten olyan hidratáló krémet használni, ami segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, ugyanakkor nem tömíti el a pórusokat.

Használjunk könnyebb, vizesebb állagú, vitaminos terméket, ami egyben hűsít is, így üdének érezzük magunkat! Vegyük fel a bőrradírozást a rendszeres bőrápoló rituáléink közé! Az elhalt hámréteg könnyed eltávolításával, folyamatos frissítésével az arcunk üdesége megmarad, a hidratálók pedig segítenek a fiatalos puhaság megőrzésében.

Fényvédelem

A nyári napsütés öregíti a bőrt, így nélkülözhetetlen az extra erős fényvédelem (UVA és UVB), használjuk az egész testünkön, de az arcon, a dekoltázsnál és vállon különösen! A napozószert soha ne napozás közben kenjük fel! Érdemes még otthon vagy a szálláson, öltözködés előtt a krémet alaposan és egyenletesen felvinni. Egy kiadós napozás, strandolás után nem csupán jólesik egy frissítő zuhany, de szükségszerű is. Ezzel vitalizáljuk bőrünket, megfelelő hőmérsékletűre hűtjük felhevült testünket. Felfrissült bőrünket egy alapos testápolással tehetjük ragyogóvá. Kenjük be magunkat tetőtől talpig napozás utáni bőrregeneráló test-
ápolóval! Fontos, hogy a napozás utáni készítmény antioxidánsokban, illetve A-, C- és E-vitaminokban gazdag legyen. Az igénybevétel miatt érdemes gyulladáscsökkentő (panthenol-, aloe vera-tartalmú) tartalmú krémet választani.

Kozmetikai kezelések

A kozmetikai kezelések kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy némelyik után a bőr fokozottan fényérzékennyé válik: ilyen például az AHA-savas mélyhámlasztás, rádiófrekvenciás kezelés, mikrodermabrázió, illetve a dermarolleres kezelés. Válasszunk inkább masszírozást, ultrahangos kezelést, melyek segítenek a hatóanyagok mélyebb felszívódásában!

Szőrtelenítés

Fontos: szőrtelenítés után tilos a napozás! Borotválás, gyantázás vagy epilálás után közvetlenül nem ajánlatos napra menni, mivel a bőrön mikrosérülések keletkeznek, és az UV-sugárzás következtében pigmentfoltok alakulhatnak ki. Érdemes kivárni 1-2 napot, hogy biztosan ne bántsuk bőrünket.

Napozás után sem szabad szőrteleníteni! Napozás hatására a bőrben vérbőség léphet fel, ilyenkor a gyantázás fájdalmasabb, és nagyobb a mikrosérülések begyulladásának esélye, amely sok apró sebecskét eredményez.

Nyári hajápolás

Az erős napsugárzás nagymértékben károsíthatja a hajszálak szerkezetét. Az UV-sugarak hatására a haj kifakul, veszít a csillogásából, rugalmatlanná válik, kiszárad és töredezik. 

Kendő, kalap használata

Erős napsugárzás esetén érdemes kerülni a középválasztékot és az éles oldalválasztékot is, hogy elkerüljük a napszúrást vagy a leégett fejbőrt. Tűző napsugárzás ellen védjük a hajunkat kendővel vagy kalappal, így a megszokott választék is megmaradhat!

Strandolás

A sós tengervíz és a klóros medencevíz is árthat a hajszálak egészségének. A strandolós vizekben fellelhető szennyeződések (iszap, homok, adalékanyagok, naptejmaradványok) elnehezíthetik és kiszáríthatják a hajszálakat, gátolják a fejbőr anyagcseréjét.

Mielőtt a klóros vagy sós vízzel találkozna hajunk, előbb öblítsük le zuhannyal! Ennek következtében vizesen már kevesebb klórt és sót fog a hajunk magába szívni. Miután kijöttünk a vízből, öblítsük ki ismét! Minden strandolás után mossunk hajat samponnal!

Ápolás, hidratálás

Legalább minden második, harmadik hajmosásnál balzsam helyett használjunk pakolást! Az öblítést nem igénylő olajok és krémek is segíthetnek a nedvesség megőrzésében, de arra ügyeljünk, hogy csak a hajvégeket hidratáljuk, különben zsírossá, elnehezültté válik a frizura! A festett vagy dauerolt hajra fokozottabban kell vigyázni! Mindenképpen festett hajra való ápoló termékekkel védjük a sérülések ellen, hogy megóvjuk színét és állapotát! A szezon elején és végén is ajánlott a hajvég ápolása egy frissítő vágással.

Használjunk kifésülő sprayt! A spray könnyen kezelhetővé teszi a frizurát, védi a kiszáradástól, illetve a rendszeres fésülés okozta sérülésektől is. Fésülés előtt a haj teljes hosszára kell felvinni.

Hajformázás, hajformázó termékek

A nyári melegben igyekezzünk kerülni a hajszárító, a hajsütővas és a hajvasaló használatát! Különösen roncsoló hatásúak, ezért csak különleges alkalmakkor használjuk!

A különféle fixáló készítmények, waxok, hajhabok és -lakkok a napsütés hatására ragacsossá válhatnak, tönkreteszik a frizurát, és szárítják a hajat is, ilyenkor elhagyhatóak. Hajunkat hagyjuk inkább szabadon megszáradni, így sokkal csillogóbb, puhább és selymesebb tapintású lesz! Ha tehetjük, akkor inkább válasszunk természetesen kócos hajviseletet!

Élvezzünk ki minden szép napot, és védjük, tápláljuk bőrünket, hajunkat!

Szép nyarat, kellemes időtöltést
kívánunk olvasóinknak: VZS