Jaj, úgy élvezem én a strandot… De hol strandolhatunk a közelben?

A kérdés jogos. És nem újkeletű. Több évtizede évről-évre, minden nyáron felmerül ez a kérdés a gödöllőiek körében. Az egyre forróbb kánikulákat hozó nyári évszakban kicsi és nagy, fiatal és idősebb egyaránt vágyik a kikapcsolódásra, pihenésre, no és a felfrissülést jelentő strandolásra. Sokszor és sokan foglalkoztak már e kérdéssel. Keserédes humor: mondhatnánk, Gödöllő egy hagyománytisztelő város, hiszen a polgármester már-már tradicionálisan minden választási programjában ígér valamilyen vizes „élvezetet”. De ebből számunkra csak a vizes lepedő marad, amit joggal ráhúzhatunk, hiszen immáron 31 év is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy viszontlássuk szavai valóságtartalmát.

Nem állíthatjuk, hogy nyomtalanul eltűnt minden, pedig ez a megállapítás szinte még ki is állná az igazság próbáját. A régi fürdőknek nyoma veszett. Befektetőt nem sikerült találni. Az egyetemi strand üzemeltetését is inkább feladta a város, ahelyett, hogy egy utolsó lehetőséget biztosított volna itt a fürdőzésre.

Strandot csak képeslapon láthatnak a helyiek Gödöllőn.

A sokszor és sokféleképpen ígért, milliós nagyságrendeket felemésztő melegvizes kalandok fúrásának helyeit is csak térképen kereshetjük. Ott tartunk, hogy már a hattyúknak ígért tóról sincs hír, amely ugyan sokkal több turistát nem jelentett volna, de hangzatos ígéretnek megfelelő volt. Milyen szerencse, hogy a hattyúk a választáskor nem voksolhatnak, mert valószínűleg megírnák a szavazócédulára azt a bizonyos hattyúdalt. 

Mindenki pártolná a régi jó dolgok visszaállítását, így a Hattyús-tó is kiváló gondolat lehet, de előbb az emberek igényeit lenne jó figyelembe venni. Mert a régi jó fürdők közül akár csak egy is óriási előrelépés lenne. Visszaidézve Gémesi György elmúlt évekbeli, közösségi médiában vívott „szóváltásait” a lakosokkal, sokan csak az úszás lehetőségét hiányolták. (Többről nem mertek álmodozni.) Akkor megfelelt a mai napig önkormányzati fenntartású Hajós Iskola uszodája mint hivatkozási alap – amelynek bezárására „jól jött” a pandémia, hiszen addig is csak az évtizedes elhanyagoltságból fakadó hibák toldozgatása volt a „bejáratott figura”. Az uszoda bezárása előtt nem sokkal olvasói fényképek hatására került sor „tűzoltásra”: a fotók tanúsága szerint folyt a rozsdás víz a radiátorokból. Ilyen és ehhez hasonló állapotok uralkodtak, s úgy tűnik, a járvány vége után nem nyit ki az uszoda. Most pedig már mindenki várja a közben állami forrásból felépült városi uszodát, így csettinthet egyet a választók bizalmát élvező főpolgár: akkor ez is kipipálva!

De az eredeti gondolatnál maradva, még mindig keressük a választ, hogy aki strandra vágyik, az mit tehet a sóvárgáson kívül? Nyugalom, pihenés, étterem, söröző, fagyi, homokos focipálya és közvetlen járat. Így hirdette magát a blahai fürdő anno. Igaz, hirdetésre nem is lenne szükség, ha egy, a mai kor szellemének megfelelő komplexum nyújtana teljes komfortérzetet e vonatkozásban.

Polgármester úr általában azzal a válasszal „okítja” a nagyérdeműt, amikor számon kérik rajta e hiányosságot, hogy fel kell ülni szépen a kerékpárra, és át kell tekerni Hatvanba, nincs az olyan messze kétkerekűn sem.

Ugye milyen életszerű, hogy egy család, akár csak két gyermekkel, a megfelelő pakkokkal a hátukon több tíz kilométert megtesznek a 35 fokos melegben azért, hogy fürödhessenek? 

Maradjunk azonban a realitások talaján! Ha valaki felfrissülni, fürödni és élményeket szerezni kíván, érdemes ellátogatnia Mogyoródra az Aquarénába, amely nincs is messze, s a bátrabbak temérdek, köztük meglehetősen meredek csúszdákon is kiélhetik a vállalkozókedvüket. A szomszédos „bezzeg Veresen” a népszerű termálfürdő akár az ízületi problémákkal küzdőknek is vonzó, míg a tóstrand a kiválóan úszóknak igazi élmény. A másik szomszéd Domonyvölgyben homokos parttal vár mindenkit a D-Beach tópart. Göd sincs messze a minőségi termálfürdőjével. Már nyitva a kristálytiszta vizű budakalászi Lupa Beach, amelyet Budapest tengerpartjának is becéznek. Picit messzebbre tekintve szóba jöhet a Taksony és Bugyi közötti Rukkel-tó, amely nem csak a fürdeni vágyóknak kiváló, hiszen hétvégéken a wakeboardozóknak is adott a pálya. A leányfalui termálfürdő hat medencével várja a látogatóit, míg a szigetszentmiklósi Oázis (három az) egyben kínálja a strand-úszás-wellness trió lehetőségét. Ha pedig Gyömrő felé vennénk az irányt, akkor az ország első öko fürdőjét érdemes megcélozni.

Szóval, kedves gödöllőiek, pattanjunk biciklire vagy üljünk autóba, buszra, s élvezzük a környék adta lehetőségeket!