Fesztiválszezon a nyitás után

A tavalyi évben a koronavírus járvány miatt minden nagyobb hazai fesztivál, és többezer fős koncert elmaradt, azonban a magas átoltottság és átfertőzöttség miatt idén több fesztivált is megtartanak. Összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeink vannak idén nyáron a fesztiválozásra.

A világjárvány ideje alatt nagyon nehéz helyzetbe került a szórakoztatóipar is, hiszen a kényszerű elszigetelődés és távolságtartás miatt nem lehetett tömegrendezvényeket tartani. Ennek következtében a tavalyi nyár fesztiválok nélkül telt el, és ez nagy hiányérzetet adott a fesztiválok kedvelőinek. Bár az idei év sem lesz még teljesen ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, de a helyzet korántsem annyira borús, mint azt az év elején gondoltuk volna. Hazánkban gyorsan halad az oltás, és a védettek számának emelkedésével párhuzamosan megkezdődhetett a nyitás. Ugyan tömegrendezvényeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet résztvenni, azonban már ez is hatalmas lépés a régi életünk felé. 

Bár sokan várták, és reménykedtek benne, a Volt fesztivál, és a Balaton Sound szervezői már márciusban bejelentették, hogy idén sem szervezik meg a rendezvényt, majd ezt követte a Sziget fesztivál májusi bejelentése. A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy ezek a fesztiválok vonzzák a legnagyobb tömeget, ráadásul mind a fesztiválozók, mind a fellépők nagyrésze külföldi, azt viszont sokáig nem lehetett pontosan tudni, hogy milyen feltételekkel lehet majd rendezvényeket tartani. Egy ekkora méretű és költségvetésű fesztivált pedig nem lehet megszervezni sem ennyi bizonytalansággal, sem a bejelentés utáni rövid idő alatt.

A kisebb rendezvények azonban feltételekhez kötötten ugyan, de megtarthatók. Már júliusban több kedvencünkkel találkozhatunk a különböző fesztiválok színpadain. A Campus fesztivál július 21-25. közt kap helyet Debrecenben számos hazai előadóval, míg a Művészetek Völgye július 23-augusztus 1. között várja a fesztiválozókat Kapolcson és környékén. 

Többen a szokásos időpontjuknál későbbi időpontot jelentettek be, bízva abban, hogy a nyár végére talán újra indulhat az élet, és úgy tűnik jó döntést hoztak. Így az már viszonylag korán körvonalazódott, hogy amennyiben lehetnek rendezvények, az augusztus rengeteg programot fog tartogatni, bár ennek eredményeként előfordulhat, hogy választanunk kell a jobbnál jobb lehetőségek közül. Bár eredetileg a Fishing on Orfű is augusztusra lett bejelentve, áprilisban a szervezők előhozakodtak a MiniFishing ötletével, ami tulajdonképpen az eredeti fesztivál kistestvére, kevesebb fellépővel, és résztvevővel, az eredeti, júniusi időpontban. Úgy gondolták ugyanis, hogyha augusztusra sem rendeződik a helyzet, akkor tartanak egy olyan rendezvényt, ami idomul a járványügyi intézkedésekhez, abban a reményben, hogy ezzel a fesztivál talpon tud maradni. A MiniFishing megrendezésre is került június 17-19 között, a ‘nagytestvér’ pedig augusztus 24-28 között várja a közönséget.  Az Efott fesztivál júliusi időpontja helyett, idén augusztus 11-15. között lesz megtartva a Velencei tó partján, de erre az időszakra esik a Kolorádó fesztivál is Nagykovácsiban (augusztus 11-14-ig), illetve a RockBalaton is Fonyódon (aug. 12-15.). 

Zamárdi minden évben 3 nagyobb fesztiválnak ad otthont: A Balaton Soundnak, a Strand fesztiválnak és a B my Lakenek, idén azonban a városvezetés döntése értelmében nem tartható semmilyen tömegrendezvény a városban. A B my Lake egyelőre nem jelentett be új helyszínt, ellentétben a Strand fesztivál szervezőivel, akik rendezvényüket ideiglenesen Balatonvilágosra költöztették. Az új helyszín azonban jóval kisebb, ezért idén 10 napos rendezvényt tartanak, 10 nap Strand néven (augusztus 18-22 között, illetve 25-29. között). Az idei nyarat is a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN)  programsorozata zárja augusztus 25-30. között.

Idén tehát válogathatunk a jobbnál jobb programok közül -bár cikkünkben csak a legnagyobb rendezvényeket említettük-, és nem maradunk kedvenceink nélkül, amennyiben rendelkezünk védettségi igazolvánnyal. Jegyvásárlás előtt érdemes megnéznünk a fesztiválozás feltételeit, illetve nyomonkövetni a szervezők aktuális tájékoztatásait. A fellépőkről, és egyéb információkról a fesztiválok facebook eseményeinél kaphatunk további információt. 

Campus fesztivál: https://bit.ly/3cZ7uzQ

Művészetek Völgye: https://bit.ly/3gUx3mu

Fishing on Orfű: https://bit.ly/3d0wB5c

Efott: https://bit.ly/35IUU3m

Kolorádó: https://bit.ly/3vQabtL

10 nap Strand: https://bit.ly/35ESYZV illetve https://bit.ly/3cZ6ATP

SZIN: https://bit.ly/3xJj7mn