Ékszer etikett napjainkban

Várva várjuk, hogy újra kinyíljon előttünk a világ. Előkerüljenek a szép ruháink, ékszerekkel kiegészítve megjelenhessünk egy vacsorán a kedvenc éttermünkben, egy partin, színházban vagy éppen egy moziban. Lassacskán a dolgos hétköznapjaink is visszaállnak a régi kerékvágásba. A mindennapi készülődés, a smink, az öltözék, illetve a hozzá passzoló ékszerek kiválasztása jelentősen kihat a közérzetünkre.

Ahogy melegszik az idő, megjelennek a színes ruhadarabok, hozzá a különböző színű, fazonú és anyagú ékszerek. Fontos, hogy a viselt ruhadarabokhoz és az alkalomhoz megfelelő ékszereket válasszunk kiegészítőként. Az ékszer stílusunk visszatükrözése, amely kiegészíti a megjelenést, kiemeli a szépséget. 

Kiegészítőink számát alapvetően a stílusunk és az élethelyzet határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kiegészítőnél többet ne viseljünk. Ebbe beletartozik a gyűrű, a fülbevaló, az óra, a karkötők, a testékszerek, és a bross is.

Gyűrűk esetében ügyeljünk arra, hogy a kézen lévő gyűrűk száma lehetőleg ne haladja meg a hármat! Karkötőknél javasolt, hogy maximum hatot viseljünk egyszerre. Fontos, hogy színeik és mintájuk harmonizáljon és egészítsék ki egymást. Nyakláncoknál figyeljünk a fokozatosságra, legfelső legyen az, aminek legkisebb a medálja, a középső, aminek picit nagyobb, és végül a legnagyobb medálos nyaklánc zárja a sort! Variáljuk bátran a formákat! 

Hétköznapokban nyugodtan válogathatunk a bohém mókás, egyedi és trendi kiegészítőink közül, lazábban keverhetjük ezeket a stílusunknak, öltözékünknek megfelelően. 

Nyári kiegészítőként említjük a bokaláncot, amely egy nem mindennapi ékszer, de az egyik legfinomabb darab, mely különlegessé és egyedivé teszi a megjelenést. Játékosságot, pikantériát visz az ember stílusába. 

Stílus tipp a bokalánc viseléséhez: 

 • Nem ajánlott a viselése üzleti tárgyaláson, megbeszélésen vagy állásinterjún való megjelenéskor!
 • Csillogásával felhívja a figyelmet a lábszáradra, lábfejedre, kötelező mellé a tökéletes pedikűr és az ápolt bőr!
 • Harisnyával, zoknival tilos felvenni!
 • Minél vékonyabb a boka, annál finomabb és vékonyabb legyen a lánc! A vastagabb lábszár vagy bokán jobban mutat a vastagabb lánc.
 • Bal vagy jobb lábon? A 21. században megszűntek az erre vonatkozó szabályok. Régen a bal oldalon viselt lánc, a karikagyűrűhöz hasonlóan elkötelezett kapcsolatra, szerelemre utalt. A jobb bokán való hordás jelképezte, hogy viselője kapható a „flörtölésre”. 

További általános szabályok az ékszerviseléshez

Irodai ékszernek olyan darabokat válasszunk, melyek nem zavaróak vagy kirívóak! Szolidan emeljük ki egyéniségünket, és kerüljük az olyan ékszerek viselését, amelyek esetleg sérthetik a kollegáinkat vagy ügyfeleinket!

 • Konzervatív irodában vékony, rövid nemesfém nyakláncot vagy karkötőt viseljünk, és fülbevalóból is kicsi, nem hosszan lelógó darabot válasszunk!
 • Kevésbé konzervatív irodában felvehetünk egy-két karkötőt és egy kisebb, medálos nyakláncot. A medálviselés titka, hogy a vele ékesített blúz, ruha minimalista legyen.  A csipke, fodor ronthat az összhangon, a gallér egyenesen ellenjavallt. Fülbevalók közül a kicsi vagy kis karikást válasszunk! Figyeljünk, hogy ne ragyogjanak túlságosan fényesen, és ne adjanak ki nagy hangot mozgás közben!
 • Kreatívabb környezetben a nagyobb fülbevaló is hordható, de jó ötlet olyat választani, ami nem zajos, vagy nem tereli el mások figyelmét. A szett feldobható egy kicsit feltűnőbb ékszerrel.

Ötlet a brossokhoz:

 • Tűzzük férfias ruhadarabokra: blézerre, gombolásra, ettől szettünk nőiessé válik!
 • A kisebb darabok érdekessé tehetők csoportosan hordva. Azonos típusúakat válasszunk!
 • Tegyük őket szokatlan helyekre! Egy brosst nem csak kabátra, blézerre lehet tűzni. Ki lehet próbálni a ruha derekán, vagy a kardigán, sál összetűzésével.

Parti ékszereinket felvehetjük egy péntek esti lazulásra vagy egy baráti partira. Szinte mindenféle ékszert választhatunk. Itt felvehetjük a zörgő karkötőket, és a vakítóan tündöklő ékszereket. Azonban ne felejtsük el, hogy a túl sok ékszer leárnyékolhatja tündöklő egyéniségünket!

Hivatalos, formális eseményen megmutatjuk, hogy milyen elegánsak vagyunk, ilyenkor a legjobb ékszereinket viselhetjük. Azt a hangsúlyos ékszer darabot válasszuk, amelynek ragyogásával kihangsúlyozza a legjobb jellemzőinket!

Első randin jobb a visszafogottság. Ilyenkor érdemes kevesebb hangsúlyt fektetni a kiegészítőkre. Ne hagyjuk, hogy a kiegészítők elvegyék a figyelmet magunkról!

Vannak viszont olyan alkalmak, amikor szikrázni és ragyogni szeretnénk, ennek az a kulcsa, hogy tudjuk, mikor tegyünk ily módon. Ügyeljünk arra, hogy a magunkra vonzott figyelem mindenképp pozitív kihatású legyen!

VZS