Hajrá magyarok!

2021. június 11-én veszi kezdetét a labdarúgó-Európa-bajnokság. A magyar válogatott számos edzőtáboron és két felkészülési meccsen is túl van. A keret összeállt, a játékosok felkészültek.

2016-ban megtört a 44 éve rajtunk ülő átok és végre sikerült kijutni a francia rendezésű EB-re. Sokan úgy gondolnak vissza erre a rövid időszakra mint egy álomra, mely bárcsak soha ne érne véget.  Az ország egy emberként szurkolt a várakozásokat bőven felülmúló magyar csapatnak. Az embernek nem kellett Marseille-ig vagy éppen Bourdeaux-ig mennie ahhoz, hogy eufórikus állapotba kerüljön a meccseket nézve. Az is bebizonyosodott, hogy az ellenfél címere és a világranglistán elfoglalt helyezése nem elég ahhoz, hogy megfélemlítse a nemzeti tizenegyünket. 

Először fordul elő a kupasorozat történetében, hogy több ország együttes rendezésével, különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre az összecsapások. A torna nyitómérkőzésére a római Olimpiai Stadionban kerül majd sor, melynek során az olasz és a török válogatott méri össze tudását. Az elődöntő és a döntő mérkőzésnek a londoni Wembley Stadion ad majd otthont. Számunkra örömteli hír, hogy a budapesti Puskás Arénában több meccset is játszanak majd. Ezek között csoportkörös és egy nyolcaddöntő mérkőzések egyaránt lesznek. 

Bármennyire is lesz jó formában a magyar válogatott, nem számíthatunk könnyű mérkőzésekre. A tény, hogy egy csoportba kerültünk a címvédő portugálokkal, a 2018-as világbajnok franciákkal és a klasszisokkal teli német válogatottal, nem mindennapi kihívás elé állítja a magyar csapatot. Marco Rossi a válogatott szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Hihetetlen csoportban lehetünk az Európa-bajnokságon! Egyértelműen ez a lehető legnehezebb csoport: három nálunk sokkal erősebb ellenfélről, a 2016-os Eb három elődöntőséről beszélünk!”

A szövetségi kapitány kihirdette a 26 fős keretet:

  • kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
  • védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig)
  • középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)
  • támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Szoboszlai Dominik, a keret egyik legfiatalabb de egyúttal legkiemelkedőbb tehetsége sajnos nem lehetett tagja a Rossi által kihirdetett keretnek. A kapitány így kommentálta Szoboszlai hiányát: „Az utolsó percig reménykedtem benne, hogy Dominik bent lehet a szűk keretben. De ez inkább remény volt, mint bizonyosság. De számítottam rá, készültem arra az eshetőségre, hogy nélküle maradunk. Az első edzések után látszott, nemcsak szemre, hanem az orvosok által mért fizikális paraméterek alapján is, hogy nincs jó állapotban. Ilyen állapotban nem hívhattam meg a válogatottba, ezzel az egész karrierjét veszélyeztettük volna, ezt sem kapitányként, sem emberként nem engedhettem volna meg magamnak.” Egy biztos, Dominik szervezőkészsége és pontrúgásai nagyban hozzájárulhattak volna a csapat sikeréhez.

A magyar válogatott jövő kedden, június 15-én kezdi meg szereplését a portugálok ellen. A kezdő sípszóra este 18 órakor lehet számítani. Szurkoljunk minél többen a fiúknak, hogy az éjjel soha ne érjen véget!

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

Fotók: ODPictures Art Studio