Magyarország legszebb birtoka

Beszélgetés Kisgergelyné Király Andreával

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Honnan indult a mostanra jelentős piaci szereplőként jelen lévő vállalkozás? 

A férjemmel Gödöllőn végzett agrármérnökök vagyunk. Először annak a családi háznak a kertjében termeltünk magról vetett keleti tujákat, amit egyetemistaként kezdtünk el építeni. Egy Balaton melletti kirándulás során fedeztünk fel egy csodálatos kertészetet, ami inspirációt adott a dugványról szaporított örökzöldek termesztéséhez. A házunk kertjében alakítottunk ki egy kis díszfaiskolát, és 1992-ben Gergely Díszfaiskola néven kezdtük el a termesztést 1000 négyzetméteren. A dísznövénytermesztés mellett 1997-től a kertészeti földkeverékgyártás és fenyőkéreg feldolgozás profilbővítéssel megalapítottuk Specialmix Kft. cégünket, amely eleinte egy bérelt csarnokban működött, ezt a vonalat a férjem irányította.

Kisgergelyné Király Andrea, Speciamix Kft.
2018-ban elnyerték a Magyarország legszebb birtoka címet kertészet kategóriában

Mikor vásárolták meg a jelenlegi területet? Mekkora előrelépést jelentett ez?

1998-ban vásároltuk meg a gödöllői vásártér mögötti 9,5 hektáros egybefüggő területet. A Fiatal Gazda Támogatással és banki hitellel került sor az egész terület bekerítésére és egy 800 négyzetméteres csarnok megépítésére is. Óriási fejlődési lehetőséget jelentett az új terület, így lett helyünk komolyabb infrastruktúrát kialakítani. 2000-től itt folytattuk a fenyőkéreg- és földkeverékgyártást, majd 2001-ben a Gergely Díszfaiskola is kiköltözött a közös telephelyre.

Mik voltak a nagyobb mérföldkövek?

2002-ben ruháztunk be egy nagy teljesítményű automata csomagológépre, amely a zsákos kiszerelésű anyag csomagolását végzi nagy hatékonysággal. Egy 2004-es beruházás keretében felhúztuk a központi épületünket. Akkoriban még óriásinak tűnt, azt hittük, sosem fogjuk teljes mértékben kihasználni, az elmúlt több mint 15 év erre aztán rácáfolt. Kiépítettünk aszfaltozott, burkolt felületeket, tároló blokkokat, öntözőtavat és egy 700 négyzetméteres fűthető növényházat. 2005-ben útjára indítottuk első internetes oldalunkat is.

Kik a legfőbb partnereik? Mikor kezdtek el külföldi üzleteket bonyolítani?

Az internet térhódítása előtt elsősorban nagykereskedelmi cégként működtünk, így a parképítőknek, viszonteladó kertészeteknek és önkormányzatoknak adtunk el növényeket. Az idő előrehaladtával egyre ismertebbé váltunk, terjedt a hírünk szájról-szájra, de az internet világában is. Ennek köszönhetően sok kiskereskedelmi vásárló is ránk talált. 1996-től kezdve folyamatosan jártuk a szakmai kiállításokat, ahol sok külföldi partnert is tudtunk szerezni. Főképp román, szlovák, bolgár, orosz partneri kapcsolatot sikerült kialakítanunk, de a külföldi értékesítés csak az árbevételünk 15-20%-át teszi ki, így azt mondhatjuk, hogy Magyarországra fókuszálunk.

Milyen a kapcsolat a gödöllői egyetemmel: foglalkoztatnak esetleg helyi diákokat?

Kapcsolatban állunk a gödöllői és a budapesti egyetemek kertészeti karaival is. A diákoknak lehetőséget adunk, hogy nálunk végezzék szakmai gyakorlatukat, és fogadunk diákokat szakmai tanulmányútra is, tanáraikkal együtt. 

2018-ban elnyerték a Magyarország legszebb birtoka címet kertészet kategóriában. Mit gondol, miért Önök kapták a díjat?

Fontos kiemelni, hogy ez egy olyan, mezőgazdasági cégek számára létrejött verseny, amelynek zsűrijében agrárszakértők (köztük a konkurens szakemberek) ülnek, és ők bírálják el a vállalkozásokat egy nagyon komoly szempontrendszer alapján. A kategóriánkban jelen volt rajtunk kívül még kettő, kimondottan nagy múltú cég, ezért nagy dolognak tartom, hogy a szoros versenyből mi kerültünk ki győztesen. Talán azért mi kaptuk a díjat, mert házaspárként egy átgondolt, jól működő munkamegosztást tudtunk kialakítani magunk között. Voltak nehéz pillanataink is az elmúlt 25 évben, de a legfontosabb az, hogy mindig egymást támogatva, egymást erősítve jutottunk el oda, ahol most vagyunk.

Kisgergely László – Specialmix Kft, ügyvezető

Hogyan látja a gödöllői vállalkozások jövőjét a saját cége szempontjából?

Cégünk közel 30 éve a folyamatos fejlesztésről szólt, így elértük, hogy nagyon sok növényünk köszön vissza Gödöllőről és a környékbeli településekről is, önkormányzati kiültetésekben és magánkertekben egyaránt. Sokat áldozunk karitatív célokra, évekig támogattuk az önkormányzat által meghirdetett Tiszta Udvar, Rendes Ház versenyt is. A városban és a környékben működő hasonló profilú cégekkel jó kapcsolatot ápolunk, és bár egy ipari jellegű, külterületi övezetben vagyunk, eddig nem éreztük ennek hátrányát a vevőszámot tekintve. Az idén még elhalasztott, de jövőre életbe lépő behajtási rendelet viszont komoly félelemmel tölt el bennünket: a központi és a főutak menti vállakozások versenyelőnybe kerülnek, mi pedig súlyos hátrányba kerülünk, és nem csak anyagilag. A hozzánk érkező vevőknek és szállítóknak kell plusz időt és pénzt áldozni, ha nálunk szeretnének vásárolni. Nagyon igazságtalannak érezzük a többi ipari övezetben lévő vállalkozóval együtt ezt az „adót”, komoly forgalomvisszaesésre, bevételcsökkenésre számítunk, aminek mértéke nagyobb lehet, mint az önkormányzatnak a behajtási díjból befolyó összege. Elszomorít ez az átgondolatlan rendelet, nem tudjuk, mennyi partnert veszítünk emiatt, és ezt a szomorúságot még az a közös örömünk sem mulasztja el, hogy lassacskán csökkenni fog a járványveszély.

PB