Személyre szabott okoseszközök

Az első cikkekben az „okos város” (smart city) elemeivel foglalkoztunk. Mielőtt ezekhez visszatérnénk, a legutóbbi lapszám otthoni munkavégzés témáját tovább fűzve pillantsunk rá a személyes eszközeink nyújtotta lehetőségekre.

A technológiai újítások egyre intenzívebbek, csak kapkodjuk a fejünket. Édesanyámnak még az első színes TV vagy a mikrohullámú sütő egy évtizedet meghatározó ugrást jelentett, ma 2-3 évente élünk meg legalább ekkora horderejű változásokat. Néha úgy érezhetjük, ez nekünk már sok, mi ebből most kimaradunk, nem foglalkozunk vele. Ám a struccpolitika aligha használ nekünk vagy környezetünknek. Számomra a helyes szemléletet Kevin Kelly, a Wired magazin alapító személyes története közvetítette: édesanyja mosónőként dolgozott az ötvenes évek Amerikájában, amikor megjelentek az első automata mosógépek. Ő viszont nem sajnálta, hogy a kezét tönkre tevő munkáját elvették a gépek, és helyette választhatott más foglalkozást. De hogyan lovagolhatjuk meg a technológiai fejlődés hullámait, ami számunkra a kényelmet, a szabadidőt vagy éppen a biztonságérzetet növeli?

Univerzális okosórák

Ha tíz éve a privát technológiai divatot az okostelefonok és a tévék határozták meg, akkor ezt mára valószínűleg az okosórák jelentik. Noha az olcsóbb típusok is mérnek pulzust és számolják a lépéseinket, a leghasznosabb információkkal a középkategóriás eszközök látnak el: figyelik a véroxigénszintet, beépített GPS-szel térképre helyezik a kerékpáros vagy futóedzésünket, de úszás vagy fitnesz tevékenységünk hatékonyságát is elemzik, sőt a kutatások eredményeire építve tanítanak a helyes mozgáskoordinációra vagy tippeket adnak az alvásminőségünk javításához. Hab a tortán, hogy elhagyott mobilunkat meg tudják szólaltatni, és a beérkező hívást is képesek fogadni.

Digitális egészség

Az egészségünk megőrzése, a betegségeink megelőzése és hatékony kezelése gyakran foglalkoztat bennünket. Személyes életünk számos területén segíthetnek a digitális eszközök, elsőként vegyük az életmódváltoztatást. A leggyakrabban használt appok nem csupán edzésterveket adnak, hanem segítenek az étrend megváltoztatásában is, és egy fotóval a legtöbb ételről megmondják, hány kalória, és belefér-e még a napi tervünkbe. A közösség erejét is gyakran hívják segítségül az applikációk, melyekkel nem csupán mérni tudjuk edzéseinket, hanem részt vehetünk versenyeken és kihívásokon, illetve megoszthatjuk barátainkkal a teljesítményünket, ami sok embernek ad plusz motivációt a több mozgásra. Egy másik terület a diagnosztika: a kézi EKG és véroxigénszint-mérő készülékek, a fentebb említett okosórák mozgás- és pulzusfigyelő funkcióin alapuló vészjelzés, vagy épp a bőrrák azonosító telefonos applikáció jó példái annak, hogy az egyszerűen használható és egy átlagos családi költségvetésbe beleférő digitális eszközök korát éljük.

Beszélő asszisztencia, a digitális személyi titkár

Végül vessünk egy pillantást egy különleges rendszerre, mely ma még csak kevés lakásban található meg, de az évtized végére valószínűleg épp olyan mindennapos lesz, mint egy kapszulás kávéfőző. Több évtizedes kutatás-fejlesztési eredményeknek köszönhetően mára egy számítógép könnyen beszédbe tud elegyedni egy emberrel. Megkérdezhetjük az időjárást, a tegnapi meccs eredményét, egy idegen szó magyarázatát, de akár a naptárunk eseményeit vagy a kormánytagokat is felsorolja számunkra, és természetesen kedvenc zenénket is lejátssza nekünk. Sőt, ha vannak hálózatba kapcsolt otthoni eszközeink, azok hanggal történő vezérlése is lehetővé válik, amikor a telefonunkat nem tudjuk használni – pl. főzés, edzés, kertészkedés vagy fürdés közben. A magyarul értő és válaszoló eszközökre még egy kicsit várnunk kell, de a fejlődés ütemét látva, ez az idő is hamarosan eljön.

Most, hogy áttekintettük a személyes használatú eszközöket, a következő lapszámban közvetlen környezetünkkel fogunk foglalkozni: utána járunk, milyen otthoni, azaz lakásunkban vagy családi házunkban, telkünkön bevethető praktikus eszközöket jelent az „okos otthon” kifejezés.

-szem-